18 Νοεμβρίου 2017

Υπάρχουν ευθύνες για τις φονικές πλημμύρες στη Δυτική Αττική

Τραγωδία έπληξε την περασμένη Τετάρτη τη Δυτική Αττική. Ο υδάτινος όγκος παρέσυρε ό,τι βρήκε μπροστά του σε Μάνδρα, Νέα Πέραμο και Μέγαρα, αφήνοντας πίσω του 19 νεκρούς και εικόνες βιβλικής καταστροφής. Παράλληλα, η νεροποντή ανέδειξε για μία ακόμη φορά την ανεπάρκεια του κρατικού μηχανισμού όσον αφορά την πρόληψη φυσικών καταστροφών.

Οι αρμόδιοι αντί να αναλάβουν τις όποιες ευθύνες αναλογούν στον καθένα έσπευσαν να τις επιρρίψουν σε άλλους! 

Μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου κατέθεσε η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου για να αποδοθούν ευθύνες για τους θανάτους και την καταστροφή περιουσιών από τις φονικές πλημμύρες στη Δυτική Αττική. Μιλώντας, την ίδια μέρα στην ΕΡΤ, η κ. Δούρου τόνισε ότι υπέβαλε στην Εισαγγελέα αναφορά «ώστε επιτέλους να συνδράμω προκειμένου αυτήν τη φορά, κάποιοι και κάποιες να τιμωρηθούν». Και πρόσθεσε «Αυτή την ώρα δεκάδες συμπολίτες μας θρηνούν την απώλεια ζωής των πιο κοντινών τους προσώπων. Και θρηνούν μέσα στη λάσπη»...

Εάν καταλαβαίνουμε καλά, η μηνυτήρια αναφορά που
 κατέθεσε η κ. Δούρου θα έπρεπε να στρέφεται κατά της Περιφέρειας της οποίας προΐσταται, δηλαδή κατά του εαυτού της!


Δεν έλειψαν όμως και τα θλιβερά επικοινωνιακά σόου. Ο Αντιπεριφερειάρχης Β. Τομέα Αθηνών Γιώργος Καραμέρος εμφανίστηκε σήμερα στον ΣΚΑΪ, στην εκπομπή του Γιώργου Αυτιά, φορώντας 
φωσφοριζέ κίτρινο αδιάβροχο και γαλότσες. "Πάμε στα κανάλια απευθείας από τα ρέματα και τις πλημμύρες" είπε ο κ.  Καραμέρος. Ποιος λοιπόν μπορεί να τον κατηγορήσει ότι δεν εκτελεί στο ακέραιο τα καθήκοντά του;


Όμως και ο πρωθυπουργός δεν έμεινε αδρανής. Ο Αλέξης Τσίπρας επισκέφθηκε την πληγείσα περιοχή, κήρυξε "εθνικό πένθος" για τα θύματα της θεομηνίας στη Δυτική Αττική και ανακοίνωσε άμεσα μέτρα για τη στήριξη των πληγέντων. Με δήλωσή του, που μεταδόθηκε τηλεοπτικά, ο πρωθυπουργός εξέφρασε τη βαθιά θλίψη του και τα ειλικρινή συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων, ενώ δεσμεύτηκε ότι η κυβέρνησή του θα σταθεί δίπλα τους με όσα μέσα έχει στη διάθεσή της... Εκτέλεσε και αυτός το καθήκον του!

«Ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε για 10 λεπτά, χωρίς να μπει καν στη Μάνδρα για να δει το μέγεθος της καταστροφής και να συζητήσει με τους κατοίκους. Πάντα απών. Απών από τις πυρκαγιές. Απών από τη μεγάλη οικολογική καταστροφή του Σαρωνικού» σχολίασε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η Μάνδρα, η Νέα Πέραμος και τα Μέγαρα βρέθηκαν στο έλεος της κακοκαιρίας, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν δρόμοι, σπίτια και καταστήματα και να θρηνούμε σήμερα 19 νεκρούς. «Δεν έχει μείνει τίποτα όρθιο σε όλη τη Μάνδρα, που θρηνεί για τους χαμένους συμπολίτες της», επισήμανε η δήμαρχος κ. Ιωάννα Κριεκούκη, που ήταν και η ίδια εγκλωβισμένη στο σπίτι της. 

Παρά το γεγονός ότι οικισμοί, όπως εκείνος στη Μάνδρα Αττικής, έχουν κτιστεί πάνω σε ρέματα χωρίς να ληφθεί καμία ουσιαστική μέριμνα για τη διοχέτευση των υδάτων, ευθύνες της πολιτείας υπάρχουν. Όμως, ανάληψη της παραμικρής έστω πολιτικής ευθύνης δεν έγινε από κανέναν!

afirimeno.com

Με στοιχεία από naftemporiki.gr, skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου