23 Νοεμβρίου 2017

DW: Βίος και πολιτεία ο Μουγκάμπε

Επί 4 δεκαετίες ο Ρόμπερτ Μουγκάμπε κυβέρνησε τη Ζιμπάμπουε δεσποτικά. Πλούτισε σε βάρος του λαού του. Τώρα όλοι ελπίζουν ότι θα βρεθεί τρόπος επιστροφής των χρήματων στη χώρα. Οι πιθανότητες επιτυχίας είναι ελάχιστες. 
Από τη Deutsche Welle: 

Παρελθόν για τη Ζιμπάμπουε θεωρείται ο Ρόμπερτ Μουγκάμπε. Άγνωστο ωστόσο είναι πόσο παρελθόν θα μείνει και ο "Κόπρος του Αυγείου" που συντήρησε γύρω του επί δεκαετίες στη χώρα. Ο νοτιοαφρικανικός τύπος είναι γεμάτος με απίστευτες ιστορίες πλουτισμού του ιδίου και της οικογένειάς του. Οι γιορτές των γενεθλίων του κόστιζαν πάνω από 2 εκατομμύρια δολάρια, μόνο για τη σαμπάνια και το χαβιάρι ξόδευε 500.000 δολάρια. Υπολογίζεται ότι ο παραιτηθείς πρόεδρος και η οικογένειά του έχουν περιουσία που ξεπερνά το 1 δις δολάρια. Εκτός από μια βίλα 25 υπνοδωματίων στην πρωτεύουσα Χαράρε κατέχει και μια πολυτελή βίλα αξίας πάνω από 1 εκ. δολάρια στο Χονγκ Κονγκ. Το πιο αγαπημένο του ακίνητο όμως βρίσκεται στο Σάσεξ της Βρετανίας, πρόκειται για το παλάτι Χάμιλτον αξίας πάνω από 40 εκ. ευρώ. 

«Gucci Grace»

«Gucci Grace». Πολλά λέγονται και για τη σύζυγό του Γκρέις, την «Cucci Grace», όπως την αποκαλούν περιπαικτικά για τη ροπή της στο ακριβό και εκκεντρικό τρόπο ντυσίματος. Εκτός από τα ρούχα αγαπά με πάθος και τα κοσμήματα. Όταν δεν παρέλαβε εγκαίρως ένα δαχτυλίδι με μονόπετρο διαμάντι αξίας 20 εκ. δολαρίων την ημέρα της επετείου του γάμου της, μήνυσε τον Λιβανέζο κοσμηματοπώλη. Αλλά και οι δύο γιοι του ζεύγους διαθέτουν βίλες, ακίνητα, πολυτελή αυτοκίνητα και ακριβά ρολόγια.

«Τα χρήματα ανήκουν στη Ζιμπάμπουε και θα πρέπει να επιστραφούν στη χώρα» λέει σε συνέντευξη στη Deutsche Welle ο Τεντάι Μπίτι, πρώην υπουργός Οικονομικών της χώρας. «Πρόκειται για μεγάλα ποσά, σχεδόν 2 δις δολάρια. Αυτά τα χρήματα ανήκουν στον λαό της Ζιμπάμπουε. Η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να αποδείξει ότι είναι σε θέση να βρει τα ίχνη του χρήματος. Με όλους τους νέους διεθνείς κανόνες στον χρηματοπιστωτικό τομέα που ισχύουν δεν θα πρέπει να είναι δύσκολο να βρεθούν τα χρήματα». 

Ο διάδοχος του Μουγκάμπε, Έμερσον Μνανγκάγκβα, κομμάτι του συστήματος Μουγκάμπε

«Ο ένας δεσπότης ακολουθεί τον άλλον». Ο Πολ Χόλντεν, επικεφαλής της βρετανικής μη κυβερνητικής οργάνωσης Corruption Watch, πιστεύει ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να βρεθούν τα ίχνη των χρημάτων του Μουγκάμπε. «Εξαρτάται από πολλούς παράγοντες κατά πόσο θα επιστρέψουν τα χρήματα πίσω στη Ζιμπάμπουε. Καταρχάς θα πρέπει να διαπιστωθεί το ύψος της περιουσίας του και που βρίσκεται. Υπολογίζεται ότι ένα μεγάλο τμήμα των χρημάτων βρίσκεται σε φορολογικούς παραδείσους. Η εμπειρία δείχνει ότι χρειάζεται πολύς χρόνος και πρόκειται για δύσκολο εγχείρημα».

Τα βλέμματα πέφτουν στον πιθανό διάδοχό του, Έμερσον Μνανγκάγκβα, μέχρι τώρα αντιπρόεδρο της χώρας. Επί 30 χρόνια ήταν το δεξί χέρι του Μουγκάμπε και κομμάτι του βρώμικου συστήματός του. Με αυτό το δεδομένο πολλοί εκφράζουν αμφιβολίες για το κατά πόσο θα επιχειρήσει να καθαρίσει όντως τον "Κόπρο του Αυγείου". «Ο ένας δεσπότης ακολουθεί τον άλλο δεσπότη» λέει χαρακτηριστικά ο Πολ Χόλντεν

Αντόνιο Κασέ / Ειρήνη Αναστασοπούλου

Πηγή:  Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου