11 Νοεμβρίου 2017

Κεντροαριστερά: Η ώρα της κάλπης για την ανάδειξη ηγεσίας

Οι τρεις λιγότερο γνωστοι στο ευρύ κοινό υποψήφιοι για την ηγεσία του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς

Φώφη Γεννηματά, Σταύρος Θεοδωράκης, Νίκος Ανδρουλάκης, Γιώργος Καμίνης, Γιάννης Ραγκούσης, Γιάννης Μανιάτης, Απόστολος Πόντας, Κωνσταντίνος Γάτσιος και Δημήτρης Τζιώτης: ποιος θα καταφέρει να αναδειχθεί ο ηγέτης του νέου φορέα της προοδευτικής παράταξης; Η αντίστροφη μέτρηση έχει αρχίσει, με τις αναλύσεις και τα στοιχήματα για το ζευγάρι του δεύτερου γύρου να πέφτουν βροχή. Με αναμενόμενο φαβορί την Φώφη Γεννηματά, φαίνεται πως η δεύτερη θέση ακόμα παίζεται και, σύμφωνα με τους αναλυτές, αλλάζει διαρκώς χέρια. Η συμμετοχή στις εκλογές της 12ης Νοεμβρίου θεωρείται κλειδί για το τελικό αποτέλεσμα.
Η Φώφη Γεννηματά είναι πολιτικός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ από το 2015. Ο Σταύρος Θεοδωράκης είναι δημοσιογράφος και πολιτικός, ιδρυτής του κόμματος Το Ποτάμι, εξελέγη βουλευτής με το κόμμα του στις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015. Ο Γεώργιος Καμίνης είναι επίκουρος καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου στη Νομική σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και από την 1η Ιανουαρίου 2011 Δήμαρχος Αθηναίων. Ο Γιάννης Ραγκούσης είναι  πολιτικός και πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ. Ο Γιάννης Μανιάτης είναι πολιτικός, βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ από το 2004 και διετέλεσε υπουργός Περιβάλλοντος. 

Εδώ, θα σταθούμε μόνο στους τρεις λιγότερο γνωστούς διεκδικητές της ηγεσίας του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς στο ευρύ κοινό και συγκεκριμένα στους: Κωνσταντίνο Γάτσιο, Απόστολο Πόντα και Δημήτρη Τζιώτη. 

Κωνσταντίνος Γάτσιος 
Ένας πρώην πρύτανης υποψήφιος για την ηγεσία του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς. Πρόκειται για τον πρώην πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου κ. Κωνσταντίνο Γάτσιο.
Καταθέτοντας την υποψηφιότητα ο πρώην Πρύτανης δήλωσε:
«... Αποτελεί πεποίθησή μου ότι η υιοθέτηση των πολιτικών που θα επιτρέψουν την ανάταξη της κοινωνίας μας μπορεί να προέλθει μόνο από την ειλικρινή παράθεση και περιγραφή της κατάστασης, ώστε ο ελληνικός λαός να μην πλανάται και να είναι πλήρως ενήμερος για αυτήν. Η εποχή των ψευδαισθήσεων που καλλιεργήθηκαν καταλλήλως από το παλιό πολιτικό σύστημα αλλά και που, δυστυχώς, έγιναν αποδεκτές από έναν μεγάλο αριθμό συμπολιτών μας έχει τελειώσει...
Υπάρχει μόνο ένας δρόμος που μπορεί να οδηγήσει στην ανάκτηση της εθνικής κυριαρχίας, στην αναστήλωση της εθνικής αξιοπρέπειας και στην ανάταξη της κοινωνίας μας. Συμπυκνώνεται και συναιρείται στη φράση «παραγωγή ή θάνατος», η οποία θα πρέπει από τούδε να συντροφεύει το πανανθρώπινης αξίας εθνικό μας μότο «ελευθερία ή θάνατος»...
«Ο υπό δημιουργία νέος πολιτικός φορέας, που πιστεύω ότι θα πρέπει να αποτελέσει την εθνική συνείδηση του ελληνισμού, οφείλει να έχει δύο στοιχεία: πρώτον, να πατάει γερά στην ελληνική παράδοση, στην ελληνική ιστορία, πρόσφατη και παλαιότερη και, κυρίως, στην ιστορική εμπειρία από όσες περιόδους και απόπειρες επέφεραν πρόοδο, ανάπτυξη και αίγλη στον ελληνισμό. Με αυτήν την έννοια δεν μπορεί παρά να είναι ένας πολιτικός σχηματισμός του Κέντρου. Του χώρου της λογικής, της μετριοπάθειας και του πραγματισμού, αλλά ταυτοχρόνως του οραματισμού, της προόδου και της καινοτομίας, δηλαδή του χώρου της έλλογης σύνθεσης και της ουσιαστικής δημιουργίας. Το δεύτερο στοιχείο είναι ότι ο πολιτικός αυτός φορέας θα πρέπει να προτείνει λύσεις ελληνικές που θα έχουν προέλθει από την επεξεργασία της δικής μας εμπειρίας, μέσα από την δική μας πνευματική και διανοητική προσπάθεια και την δική μας ειλικρινή αναζήτηση λύσεων και διεξόδων. Όχι γιατί οι «ξένοι» δεν έχουν κάτι να μας προσφέρουν, όχι γιατί –δήθεν– μας εποφθαλμιούν και μας υπονομεύουν και όχι γιατί εμείς είμαστε καλύτεροι από αυτούς. Απλά, διότι εμείς γνωρίζουμε και οφείλουμε να γνωρίζουμε τα προβλήματά μας καλύτερα από κάθε άλλον και μόνο εμείς μπορούμε να βρίσκουμε ικανοποιητικές λύσεις και αποτελεσματικές απαντήσεις. Το κλειδί της λύσης βρίσκεται στα χέρια μας: ή εμείς ή κανείς!...». 

Απόστολος Πόντας
Σπούδασε Νομικά στην Ιταλία και στην Ελλάδα. Ίδρυσε το δικηγορικό του γραφείο στην Αθήνα το 2006, το οποίο ασχολείται με τους τομείς του Ποινικού Δικαίου, του Ναυτιλιακού, του Εταιρικού και του Διεθνούς Εταιρικού Δικαίου.
Στην προσωπική του ιστοσελίδα (
pontas.gr) μεταξύ άλλων αναφέρει:
«...Με αιχμή του δόρατος τους δυνατούς τομείς της οικονομίας μας –όπως τη ναυτιλία και τον τουρισμό- αλλά και κάθε πρόθυμο, δραστήριο και ενεργό πολίτη μπορούμε να αλλάξουμε και να οδηγηθούμε στο Μέλλον που θέλουμε και μας αξίζει».
Πιο συγκεκριμένα μεταξύ άλλων προτείνει:«Μείωση των φορολογικών συντελεστών και σταθερό φορολογικό σύστημα για τουλάχιστον 5 χρόνια. Fast track διαδικασίες για μεγάλες επενδύσεις από το εξωτερικό (με μόνη προϋπόθεση την εντοπιότητα του 90% των εργαζομένων) με συγκεκριμένα ανταποδοτικά οφέλη. Άμεση έναρξη εργασιών σε μεγάλα επενδυτικά projects, που καθυστερούν λόγω γραφειοκρατίας και κρατικών αγκυλώσεων. Αναδιαμόρφωση του Δημοσίου με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη... Σταδιακή αλλαγή τρόπου διακυβέρνησης της χώρας, με αναβαθμισμένη τοπική και περιφερειακή διακυβέρνηση – αυτοδιοίκηση... Μείωση του αριθμού των βουλευτών στους 200, εφόσον η διακυβέρνηση της Χώρας βασιστεί στην περιφερειακή διοίκηση με αυξημένες εξουσίες».
«Έφτασε η ώρα της επανάστασης ανθρώπων κανονικών» αναφέρει. 

Δημήτρης Τζιώτης
Ο επικοινωνιολόγος Δημήτρης Τζιώτης, πρώην διευθυντής Στρατηγικού Σχεδιασμού και Επικοινωνίας στην Επιτροπή Διεκδίκησης των Ολυμπιακών Αγώνων «Αθήνα 2004», υποψήφιος βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του 2007, επικοινωνιολόγος του ΣΥΡΙΖΑ για ένα διάστημα.
Καταθέτοντας την υποψηφιότητά του μεταξύ άλλων ανέφερε:
«...Η κρίση γίνεται αντιληπτή σαν να ήταν μόνο οικονομική. Ένας φοροεισπρακτικός μηχανισμός φροντίζει για την επιβίωση του συστήματος που μας οδήγησε σε αυτήν. Κανένας δεν μπορεί να εγγυηθεί, ούτε την έξοδο από την κρίση, ούτε την αποφυγή τού ενδεχόμενου αυτή η κρίση να οδηγήσει σε μια άλλη – μεγαλύτερη– κρίση, στον φασισμό ή στον πόλεμο. Τα παραμύθια τελείωσαν. Όσοι βολεύονται με αυτή την κατάσταση δε θέλουν την αληθινή Αλλαγή... Κουκουλώνουν την αλήθεια. Ο στόχος τους είναι, εάν και όταν ξεπεράσουμε την κρίση, να γυρίσουμε πίσω,εκεί που ήμασταν. Όμως,αυτό το κράτος δεν χρεοκόπησε τώρα, για πρώτη φορά. Από τη σύστασή του ήταν χρεοκοπημένο...».
«Η Νέα Ελλάδα ξεκινά με μια αληθινή Επανάσταση. Για όλα θα πρέπει να ψηφίσει ο Λαός. Όπως κατάργησε τη Μοναρχία. Η Νέα Ελλάδα δεν είναι πρόγραμμα κανενός κόμματος. Αριστερά δεν είναι το μερικό. Αριστερά είναι το όλον. Ένα νέο όλον. Μια νέα Στρατηγική. Μια νέα κατεύθυνση για τη χώρα. Ο ριζοσπαστικός μετασχηματισμός της Πολιτείας. 
Τη δημιουργία της Νέας Ελλάδας θα την αποφασίσει ο Λαός και μόνο ο Λαός. Μια Επανάσταση, όπως δεν ξανάγινε ποτέ. Η Επανάσταση της Δημοκρατίας. Η πιο Δημοκρατική Επανάσταση. Για τη δημιουργία της Τέταρτης Ελληνικής Δημοκρατίας...». 

Πηγές: Στοιχεία από tovima.gr, athensvoice.gr, pontas.gr, iefimerida.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου