6 Νοεμβρίου 2017

Paradise Papers: Έγγραφα που ρίχνουν φως στους φορολογικούς παραδείσους

Νέα διαρροή εμπιστευτικών εγγράφων αποκαλύπτει τον μυστικό κόσμο των offshore. Τα 13,4 εκατομμύρια εμπιστευτικά έγγραφα, τα Paradise Papers, αποκαλύπτουν ποιοί είναι οι ισχυροί και εξαιρετικά πλούσιοι που επενδύουν τεράστιες ποσότητες μετρητών σε υπεράκτιους φορολογικούς παραδείσους. Τα έγγραφα ελήφθησαν από τη γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung με τα περισσότερα στοιχεία να προέρχονται από τη νομική εταιρεία Appleby με έδρα το Χάμιλτον των Βερμούδων. Μεταξύ άλλων περιλανβάνονται 127 πολιτικοί από 47 χώρες, συμπεριλαμβανομένων 14 πρώην ή νυν ηγετών κρατών.

Όπως συνέβη και με τα Panama Papers τα έγγραφα ελήφθησαν από τη γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, η οποία μοιράστηκε τα στοιχεία με τη Διεθνή Σύμπραξη Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ), ένα δίκτυο περισσότερω από 380 ερευνητών - δημοσιογράφων σε 67 διαφορετικές χώρες, οι οποίοι έψαχναν επί οκτώ μήνες να βρούν στοιχεία δημοσίου ενδιαφέροντος και συμφέροντος σε μία διαρροή που περιλαμβάνει στοιχεία για το 1/5 των πιο γνωστών υπεράκτιων οικονομικών κέντρων μυστικότητας στον κόσμο.

Ωστόσο, αντίθετα με τα Panama Papers, τα Paradise Papers αφορούν λιγότερο ξέπλυμα βρώμικου χρήματος που προέρχεται από φοροδιαφυγή και παράνομες δραστηριότητες και περισσότερο σχήματα που βρίσκονται στο όριο της νομιμότητας και χρηματικά ποσά που διέφυγαν μέσα από τα κενά του διεθνούς φορολογικού συστήματος και αποτελούν προϊόν σχημάτων φορολογικής βελτιστοποίησης. 

Αποκαλύψεις, ονόματα 

Ειδικότερα, σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα τα έγγραφα αποκαλύπτουν τις μέχρι τώρα άγνωστες συνδέσεις του Αμερικάνου υπουργού Εμπορίου, Willbor Ross με τους Ρώσους ολιγάρχες. Συνολικά, φιγουράρουν περισσότεροι από δώδεκα σύμβουλοι, μέλη του υπουργικού συμβουλίου και δωρητές του Ντόναλντ Τραμπ στα έγγραφα. Μεγάλες συναλλαγές έχουν γίνει ακόμη και από εταιρεία της οποίας συνιδιοκτήτης είναι ο γαμπρός του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Στα έγγραφα εντοπίζονται επίσης η Βασίλισσα Ελισάβετ της Μεγάλης Βρετανίας αλλά και πολυεθνικές όπως η Apple, η Nike και άλλες. Ενδεικτικά, σύμφωνα με τα αρχεία που επικαλείται το BBC, περίπου 10 εκατ. λίρες από την προσωπική περιουσία της Βασίλισσας της Αγγλίας έχουν επενδυθεί έχουν επενδυθεί σε αποθεματικά fund στα νησιά Κέιμαν. 


Σκίτσο του Ηλία Μακρή στην Καθημερινή

Ακόμη, η γερμανική εφημερίδα αναφέρει ότι τα στοιχεία αποδεικνύνουν πως εταιρείες κολοσσοί όπως η Nike, η Apple, η Uber ή το Facebook συρρικνώνουν τους φόρους τους σε γελοία χαμηλά ποσοστά, ενώ σύμφωνα με το δημοσίευμα του Guardian, Τwitter και Facebook φέρεται να έχουν πάρει εκατομμύρια δολάρια από επενδυτικά κεφάλαια που συνδέονται με ρωσικούς κρατικούς οικονομικούς θεσμούς.

Στη Γερμανία, τα ίχνη οδηγούν σε χιλιάδες πελάτες, δικαιούχους ή άλλα εμπλεκόμενα πρόσωπα - χωρίς αυτό βέβαια να αποτελεί αυτόματα νομικό παράπτωμα. Μεταξύ των υπεράκτιων χρηστών είναι δισεκατομμυριούχοι, ευγενείς, επιχειρηματίες, κληρονόμοι, επενδυτές, καταδικασθέντες απατεώνες και πρώην πολιτικοί, όπως ο πρώην καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ αλλά και εταιρείες όπως η Sixt, η Deutsche Post ή η αλυσίδα ξενοδοχείων Meininger, η Siemens, η Allianz, η Bayer και η Deutsche Bank γράφει η Süddeutsche Zeitung.

130 ονόματα ελληνικού ενδιαφέροντος που συνδέονται με offshore εντοπίζονται στα αρχεία της Appleby, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας "Έθνος". Μεταξύ των ελληνικών ονομάτων που αναφέρονται στα αρχεία βρέθηκαν πρόσωπα που συνδέονται με πολιτικούς, εφοπλιστές, υπεράκτιες εταιρείες που έλαβαν δάνεια από ελληνικές τράπεζες και Έλληνες που έχουν απασχολήσει τις Αρχές για φορολογικές και άλλες υποθέσεις τους.

Η νομική εταιρεία Appleby. 

Τα περισσότερα στοιχεία προέρχονται από μια νομική εταιρεία που ονομάζεται Appleby με έδρα το Χάμιλτον, πρωτεύουσα των Βερμούδων, η οποία ειδικεύεται στις offshore επενδύσεις. Εκεί, η εταιρεία εδρεύει σήμερα σε ένα απλό κτίριο, αλλά ο κατάλογος των πελατών της είναι εξαιρετικός. 

Η Appleby είναι ένας από τους ηγέτες της αγοράς για τις υπεράκτιες επιχειρήσεις: 100 εκατομμύρια δολάρια ετήσια έσοδα, 470 εργαζόμενοι, γραφεία σχεδόν σε κάθε σημαντικό φορολογικό παράδεισο. 

Απαντώντας στις διαρροές, η Appleby είπε ότι η εταιρεία είναι "ικανοποιημένη καθώς δεν υπάρχουν αποδείξεις παραβίασης ή αδικήματος από μέρους μας ή των πελατών μας", προσθέτοντας: "Δεν ανεχόμαστε παράνομη συμπεριφορά". 

Πηγές: kathimerini.gr , ΑΠΕ-ΜΠΕ, capital.gr 

Σχετικές αναρτήσεις:
4 Απριλίου 2016 Διεθνής συναγερμός λόγω «Panama Papers»
10 Μαΐου 2016  Στη δημοσιότητα η «ελληνική» βάση δεδομένων των Panama Papers

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου