3 Φεβρουαρίου 2018

Στρεβλός ο πολωνικός νόμος για το Ολοκαύτωμα

O αμφιλεγόμενος πολωνικός νόμος για το Ολοκαύτωμα, ο οποίος προβλέπει φυλάκιση μέχρι και τρία χρόνια για όποιον ισχυριστεί ότι η Πολωνία είχε οποιαδήποτε συνεργασία με τους Ναζί, στο επίκεντρο των σχολίων. 
Από τη Deutsche Welle 

Στο επίκεντρο των σχολίων του γερμανικού Τύπου βρίσκεται ο αμφιλεγόμενος πολωνικός νόμος για το Ολοκαύτωμα, ο οποίος προβλέπει φυλάκιση μέχρι και τρία χρόνια αλλά και χρηματικό πρόστιμο για όποιον τολμήσει να ισχυριστεί ότι «το πολωνικό έθνος ή το πολωνικό κράτος» είχε οποιαδήποτε συνυπαιτιότητα στα εγκλήματα των Ναζί. Η εθνικιστική κυβέρνηση στη Βαρσοβία θέλει με αυτό τον τρόπο να εμποδίσει να κατηγορηθεί η Πολωνία για «συνεργασία» με τους Ναζί κατακτητές. 

Η Süddeutsche Zeitung γράφει για το θέμα: «Ενώ πάρα πολλοί Πολωνοί βοήθησαν τους Εβραίους με τρόπο ηρωικό, άλλοι εκμεταλλεύτηκαν τη ναζιστική Κατοχή για να εκβιάσουν τους Εβραίους, να τους κλέψουν ή και να τους δολοφονήσουν. Αυτή την πλευρά της ιστορίας η εθνικιστική κυβέρνηση δεν θέλει να την αντιληφθεί και να την συζητήσει. Ο νέος νόμος είναι μια προσπάθεια ώστε η Πολωνία να παρουσιαστεί σαν ένα ηρωικό έθνος-θύμα με στόχο να θρέψει τον εθνικισμό και να ενισχύσει το δικό της κυβερνητικό στρατόπεδο. Αυτό δεν βοηθάει ούτε στην αναζήτηση της αλήθειας ούτε τιμάει την Πολωνία».

Η Frankfurter Rundschau γράφει επίσης: «Το πολωνικό κράτος δεν συνεργάστηκε με τους φασίστες. Χιλιάδες Πολωνοί έσωσαν με κίνδυνο της ζωής τους Εβραίους. Παράλληλα όμως αρκετοί Πολωνοί συμμετείχαν στην κατάδοση, τη λήστευση και τη δολοφονία Εβραίων. Ο Καζίνσκι και το κόμμα του PiS δεν ενδιαφέρονται προφανώς να επεξεργαστούν τα όσα συνέβησαν με τον προσήκοντα τρόπο». 


Τα στρατόπεδα συγκέντρωσης στην Πολωνία

Η Frankfurter Allgemeine Zeitung σημειώνει αναφορικά με τον νόμο για το Ολοκαύτωμα αλλά και για τα στρατόπεδα συγκέντρωσης που υπήρχαν επί πολωνικού εδάφους: «Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για τα ιστορικά γεγονότα. Ήταν οι Γερμανοί αυτοί που σκέφθηκαν, σχεδίασαν και εκτέλεσαν τις μαζικές εξοντώσεις των Ευρωπαίων Εβραίων. Τα στρατόπεδα εξόντωσης στο Άουσβιτς, Τρεμπλίνκα. Μπέλζετς, Σόμπιμπορ και Μαγντάνεκ, κατασκευάστηκαν από τους Εθνικοσοσιαλιστές στις περιοχές που είχαν κατακτήσει. Κανένας άνθρωπος που έχει ακόμα και τα μισά λογικά του δεν θα το αμφισβητήσει. Υπό αυτή την έννοια είναι παράλογο ένας νόμος που ψήφισε το πολωνικό κοινοβούλιο για το ρόλο της Πολωνίας εκείνα τα φοβερά χρόνια, να οδηγεί σε μια σοβαρή και επικίνδυνη συναισθηματικά κρίση τις πολωνοϊσραϊλινές σχέσεις». 

(Να υπενθυμίσουμε ότι η ισραηλινή κυβέρνηση διαβλέπει πίσω από αυτό το νόμο μια προσπάθεια της Πολωνίας να κρύψει εγκλήματα Πολωνών εναντίον Εβραίων).

Πηγή: Deutsche Welle 

Διαβάστε και αυτά:
Διεθνής Ημέρα μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος σήμερα
Στο Μαουτχάουζεν (Mauthausen) σήμερα






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου