27 Ιανουαρίου 2018

Διεθνής Ημέρα μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος σήμερα

Ως Διεθνή Ημέρα μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος από το ναζιστικό καθεστώς κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, αποφάσισε να ανακηρύξει την 27η Ιανουαρίου η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στις 2 Νοεμβρίου 2005.

Η επιλογή της ημερομηνίας έγινε επειδή

στις 27 Ιανουαρίου 1945 τα προελαύνοντα σοβιετικά στρατεύματα απελευθέρωσαν το μεγαλύτερο στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Άουσβιτς - Μπίρκεναου στην Πολωνία.

Το σχέδιο της απόφασης αυτής, που υποβλήθηκε από το Ισραήλ και υποστηρίχθηκε από 89 χώρες, «καλεί τα κράτη - μέλη να επεξεργαστούν προγράμματα εκπαίδευσης που θα μεταδώσουν στις μελλοντικές γενεές τα διδάγματα του Ολοκαυτώματος και να βοηθήσουν να προλαμβάνονται πράξεις γενοκτονίας». 


Το Μαουτχάουζεν είχε "ιδιόκτητο" θάλαμο αερίων και αποτεφρωτήριο...

Γράφει σήμερα η ΕΕ στο twitter: 

Ευρωπαϊκή Επιτροπή‏ @EEAthina
Σήμερα θυμόμαστε τη φρίκη του Ολοκαυτώματος Αποτίουμε φόρο τιμής στα θύματα Και δίνουμε υπόσχεση να μην ξεχάσουμε ποτέ Παραμένουμε ανοικτοί, ανεκτικοί και δημοκρατικοί Πιστοί στις αξίες του σεβασμού και της ισότητας. #NeverAgain Δήλωση @JunckerEU : http://europa.eu/!pn89UU 

DW: Μνήμη Ολοκαυτώματος στο Ινστιτούτο Βίζενταλ

Λίγοι αγωνίζονται με τόσο σθένος για να διατηρήσουν τη μνήμη, όπως το Ινστιτούτο Βίζενταλ στη Βιέννη αναφέρει σήμερα η Deutsche Welle

Όπως επισημαίνει ο διευθυντής του ινστιτούτου, Μπέλα Ράσκυ, μιλώντας στην DW, «η ιδέα που είχε ο Σίμον Βίζενταλ στο τέλος της ζωής του ήταν η εξής: αργά ή γρήγορα πεθαίνουν όλοι, τόσο οι δράστες, όσο και τα θύματα. Και αυτό που μένει είναι το ʽμέλλον της μνήμηςʼ, όπως λέμε εμείς. Το ερώτημα είναι πώς μπορείς να διατηρήσεις την ιστορική μνήμη, ακόμη κι αν δεν λογοδοτήσουν οι δράστες, ακόμη κι αν εκλείψουν οι μαρτυρίες των θυμάτων».

Αυτό που έχει σημασία, τονίζει ο ιστορικός Μπέλα Ράσκυ, είναι να παραμείνει ζωντανή η μνήμη, χωρίς ωστόσο να ευτελίζεται και να αντιμετωπίζεται ως κενή τελετουργία. «Μερικές φορές έχω την εντύπωση ότι ακούμε πάντα τα ίδια λογύδρια στις 9 Νοεμβρίου για τη Νύχτα των Κρυστάλλων ή στις 27 Ιανουαρίου για την απελευθέρωση του Άουσβιτς» λέει χαρακτηριστικά. «Πολλά λέγονται εν είδη αυτοματισμού, χωρίς να διαπερνούν τη σκέψη μας. Αποστολή μας λοιπόν είναι να ανανεώσουμε την ιστορική μνήμη, ώστε να δώσουμε ερεθίσματα και σε εκείνους που δεν γνωρίζουν ή δεν συμμετέχουν».

Σημειώνεται ότι ο ίδιος ο Σίμον Βίζενταλ, που χαρακτηρίστηκε "φωνή συνείδησης του Ολοκαυτώματος" και είχε φυλακιστεί στο ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης του Μάουτχαουζεν στη διάρκεια του β´παγκοσμίου πολέμου, συμμετείχε ενεργά στην προεργασία για την ίδρυση του "Ινστιτούτου για την Έρευνα του Ολοκαυτώματος", το οποίο άρχισε να λειτουργεί το 2008. 

Διαβάστε και αυτό Στο Μαουτχάουζεν (Mauthausen) σήμερααπό μια επισκεψή μας στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Μαουτχαουζεν: 

Ήταν μια κρύα, γκρίζα μέρα στις αρχές του χειμώνα όταν επισκεφθήκαμε το στρατόπεδο συγκέντρωσης Μαουτχάουζεν, στη βορειοανατολική Αυστρία. Ήταν η δική μας μέρα μνήμης... Εκεί όπου κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και στο όνομα μιας ρατσιστικής ιδεολογίας, του ναζισμού, διαπράχθηκαν κάποια από τα πλέον ειδεχθή εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Λίγα λόγια και κάποιες φωτογραφίες...

... Εκεί, από την κατασκευή του, το 1940, μέχρι την απελευθέρωση, εκτιμάται ότι εκεί, περίπου 100.000 άνθρωποι συνάντησαν τον θάνατο... 

afirimeno.com 
Φωτογραφίες: Takis Ant, από το στρατόπεδο συγκέντρωσης Μαουτχαουζεν

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου