26 Φεβρουαρίου 2018

Σάλος για το επίδομα ενοικίου στο υπουργικό ζεύγος Ρ. Αντωνοπούλου - Δ. Παπαδημητρίου

Νέο πλήγμα στο «ηθικό πλεονέκτημα» της αριστερής κυβέρνησης, επιφέρει το ζήτημα της επιδότησης ενοικίου του πιο ευκατάστατου ζεύγους της κυβέρνησης, της αναπληρώτριας υπουργού Εργασίας Ράνιας Αντωνοπούλου και του σύζυγου της, υπουργού Οικονομίας, Δημήτρη Παπαδημητρίου.
 
Ειδικότερα, δημοσιεύματα φέρουν την αναπληρώτρια υπουργό Εργασίας Ράνια Αντωνοπούλου να εισπράττει επίδομα ενοικίου, ύψους 12.000 ευρώ τον χρόνο, για το σπίτι της στο Κολωνάκι. Κι αυτό, τη στιγμή που η κ. Αντωνοπούλου και ο σύζυγός της, κ. Παπαδημητρίου, διαθέτουν μεγάλη περιουσία, «αποτελούν την πλουσιότερη οικογένεια της ελληνικής κυβέρνησης».

Το ζήτημα της επιδότησης ενοικίου ήρθε στο φως με δημοσίευμα του "Ελεύθερου Τύπου". Επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, με το άρθρο 25 στο νόμο του τρίτου Μνημονίου (ν. 4336/2015), άλλαξε η απόφαση του 1994 που επιδοτούσε μόνο τη διαμονή βουλευτών της επαρχίας για 4 διανυκτερεύσεις στην Αθήνα. Πλέον η απόφαση ισχύει για τα μέλη της κυβέρνησης που δεν έχουν δική τους κατοικία στην πρωτεύουσα, ανεξαρτήτως μισθώματος και χωρίς κανένα εισοδηματικό κριτήριο. Έτσι, η κ. Αντωνοπούλου, τηρώντας το… γράμμα του νόμου, ζήτησε από το υπουργείο Εργασίας να της πληρώσει το ενοίκιο των 12.000 ευρώ. 


Οι πιο πλούσιοι της κυβέρνησης 

Ο υπουργός 
Οικονομίας, κ. Δ. Παπαδημητρίου, έχει χαρτοφυλάκιο με μετοχές και επενδυτικά προϊόντα, το ύψος των οποίων ξεπερνά τα δύο εκατομμύρια ευρώ. Συγκεκριμένα το χαρτοφυλάκιο αυτό, σύμφωνα με το πόθεν έσχες του, ανέρχεται στα 2.725.881 δολάρια και το κατείχε το 2015, όταν ακόμα δεν είχε υπουργοποιηθεί. Την ίδια χρονιά, δήλωνε ετήσια εισοδήματα 453.429 δολάρια.

Η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας και σύζυγος του κ. Παπαδημητρίου, Ράνια Αντωνοπούλου, κατείχε μετοχές αξλιας 340.000 δολαρίων και καταθέσεις ύψους 11.400 ευρώ σε ελληνικές τράπεζες.

Το ζευγάρι υπουργών, έχει από κοινού καταθέσεις σε τραπεζικά ιδρύματα του εξωτερικού 480.154 δολάρια. Επίσης, διαθέτει διαμέρισμα 110 τ.μ. στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και μία βίλα στη Σύρο 300 τ.μ., με 180 τ.μ. βοηθητικούς χώρους σε οικόπεδο 4.950 τ.μ. και πισίνα 80 τ.μ..

Αντιδράσεις

Τα ενλόγω δημοσιεύματα περί επιδότησης ενοικίου της αναπληρώτριας υπουργού Εργασίας έχουν προκαλέσει πλήθος από αντιδράσεις.

Ο βουλευτής της ΝΔ Θ. Καράογλου τονίζει σε ανακοίνωσή του πως «με νόμο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ το κράτος πληρώνει τα ενοίκια ακόμη και των πλουσιότερων υπουργών» και επισημαίνει πως «τη στιγμή που χάνονται σπίτια λόγω της απελευθέρωσης των πλειστηριασμών και περικόπτεται το ΕΚΑΣ των χαμηλοσυνταξιούχων, οι παραπάνω συμπεριφορές αποτελούν τεράστια πρόκληση, για την οποία πρέπει να δοθούν εξηγήσεις».
Ο εκπρόσωπος Τύπου του Ποταμιού Δημήτρης Τσιόδρας δήλωσε: «Όταν ένας από τους πλούσιους υπουργούς εισπράττει επιδότηση ενοικίου 1.000 ευρώ το μήνα από τα χρήματα των φορολογουμένων, για ποιά κοινωνική δικαιοσύνη μπορεί να μιλάει; Ποιά ευαισθησία μπορεί να επικαλείται; Η υποκρισία και ο κυνισμός, βασικά στοιχεία της διακυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, σε όλο τους το μεγαλείο. Ας το βλέπουν όσοι ακόμη τους πιστεύουν». 

Πριν από λίγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος αναφερόμενος στο συγκεκριμένο ζήτημα, επεσήμανε, μιλώντας στον Real fm: «Ο Πρωθυπουργός έχει μιλήσει με την αναπληρωτή υπουργό, της μετέφερε ότι δεν θεωρεί ορθό το γεγονός ότι έγινε χρήση της συγκεκριμένης διάταξης, από εκεί και πέρα περιμένουμε και την δική της τοποθέτηση». 

Ως «μικροπολιτικό θέμα», χαρακτήρισε την υπόθεση του επιδόματος ενοικίου ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, μιλώντας στον ίδιο ραδιοφωνικό σταθμό.

Η απάντηση της κ. Ράνιας Αντωνοπούλου

Μετά το σάλο που δημιουργήθηκε η κ. Ράνια Αντωνοπούλου αναγκάστηκε νωρίς το απόγευμα της Δευτέρας να απαντήσει στα σχετικά δημοσιεύματα: 

Στην αναλυτική της απάντηση, η κ. Αντωνοπούλου μεταξύ άλλων επικαλείται το νόμο 4336/2015 που, όπως λέει, «δίνει το δικαίωμα σε εξωκοινοβουλευτικά μέλη της κυβέρνησης να λαμβάνουν επιδότηση διαμονής, εφόσον δε διαθέτουν ιδιόκτητη κατοικία στην Αθήνα». Βάσει αυτού, «αιτήθηκα και έλαβα ένα σημαντικό ποσό ως επιδότηση ενοικίου» που ανέρχεται σε 23.000 ευρώ για δύο χρόνια, όπως η ίδια αναφέρει. 

Στη συνέχεια της δήλωσής της, η κ. Αντωνοπούλου σημειώνει: «Δεν ήταν ποτέ στις προθέσεις μου να προκαλέσω το κοινό περί δικαίου αίσθημα, ούτε να προσβάλω τον ελληνικό λαό» και κάνει γνωστό ότι κίνησε ήδη τις διαδικασίες επιστροφής των χρημάτων. Προσθέτει δε ότι παραμένει «στη διάθεση του Πρωθυπουργού».

Πηγές: Στοιχεία από 
news.in.gr, eleftherostypos.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

1 σχόλιο:

  1. Παραιτήθηκαν η Ράνια Αντωνοπούλου και ο Δημ. Παπαδημητρίου μετά τον σάλο με το επίδομα ενοικίου. Χθες αργά το απόγευμα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έκανε δεκτή την παραίτηση της αναπληρώτριας Υπουργού Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Ράνιας Αντωνοπούλου. Ο κ. Τσίπρας ευχαρίστησε με ανακοίνωσή του την κ. Αντωνοπούλου «για την τριετή σημαντική προσφορά της». Την παραίτηση του από την κυβέρνηση υπέβαλε και ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρης Παπαδημητρίου, λίγες ώρες μετά την παραίτηση της συζύγου του, Ράνιας Αντωνοπούλου. Δεκτή έγινε από τον πρωθυπουργό λίγο μέτα τα μεσάνυχτα. Στη σύντομη ανακοίνωσή του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού αναφέρεται: «ο Αλέξης Τσίπρας έκανε δεκτή την παραίτηση του υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης και τον ευχαρίστησε για την συνεισφορά του».

    ΑπάντησηΔιαγραφή