5 Ιουνίου 2018

Μισοάδειο ή μισογεμάτο το ποτήρι της ανάπτυξης στην Ελλάδα;

Παίρνει πράγματι μπρος η ελληνική οικονομία; Είναι βιώσιμη η ανάπτυξη που καταγράφεται; Μήπως τα θετικά οικονομικά στοιχεία που ανακοινώνονται κρύβουν παγίδες; Ποια είναι τα μεγαλύτερα εμπόδια και τι κυρίως μπορεί να υπονομεύει την ανάπτυξη στην Ελλάδα; Πολλά τα ερωτήματα. Κάποιες απαντήσεις σε αυτα από τρία διαφορετικά άρθρα, στη συνέχεια:

Handelsblatt: «Τα θετικά οικονομικά στοιχεία της Ελλάδας κρύβουν παγίδες» 
από τη Deutsche Welle

Σε αναλυτικό άρθρο της η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt αναφέρεται στα νέα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την ελληνική οικονομία που δημοσιεύτηκαν τη Δευτέρα. «Τα θετικά οικονομικά στοιχεία της Ελλάδας κρύβουν παγίδες», είναι ο τίτλος του άρθρου στο οποίο επισημαίνεται ότι «μπορεί το ΑΕΠ να αυξήθηκε ανέλπιστα κατά το πρώτο τρίμηνο, ωστόσο υπάρχουν και απογοητευτικά στοιχεία».

Όπως αναφέρεται, «η οικονομία της Ελλάδας ανακάμπτει. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε τη Δευτέρα η Ελληνική Στατιστική Αρχή, κατά το πρώτο τρίμηνο του 2018 το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,8% σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο του 2017. […] Πρόκειται για καλά νέα για τον έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Τα τελευταία στοιχεία για την ανάπτυξη ταιριάζουν στο αφήγημά του περί ‘καθαρής εξόδου' από το πρόγραμμα προσαρμογής. […] Ωστόσο η επιστροφή στις αγορές επισκιάζεται από τις ανησυχίες για τις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις στην Ιταλία. Η άλυτη διαμάχη των ευρωπαίων δανειστών με το ΔΝΤ για την ελάφρυνση του χρέους για την Ελλάδα επιβαρύνει επίσης την κατάσταση, όπως δείχνει η πρόσφατη αύξηση της απόδοσης των ελληνικών κρατικών ομολόγων».

Ωστόσο και τα ίδια τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν τη Δευτέρα δεν είναι μόνο ενθαρρυντικά, συμπεραίνει ο αρθρογράφος: «Η απρόσμενα μεγάλη αύξηση του ΑΕΠ οφείλεται κυρίως στις εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Κατά το πρώτο τρίμηνο αυξήθηκαν κατά 7,6% σε σύγκριση με πέρσι. Άλλοι αριθμοί όμως είναι απογοητευτικοί. Η κατανάλωση μειώθηκε κατά 0,3% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Παρατηρητές εκτιμούν ότι η μείωση οφείλεται στην αυξημένη φορολογική επιβάρυνση των νοικοκυριών. Ακόμη χειρότερα από την κατανάλωση εξελίχθηκαν οι επενδύσεις. Το πρώτο τρίμηνο μειώθηκαν κατά 10,4% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο ενώ σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά υποχώρησαν κατά 28,1%. Αυτή η απογοητευτική εξέλιξη δείχνει ότι η ανάπτυξη της Ελλάδας δεν έχει ακόμη βάθος και δεν είναι βιώσιμη. Τα μεγαλύτερα εμπόδια για πιθανούς επενδυτές στην Ελλάδα θεωρούνται η υψηλή φορολογία, οι ελλείψεις στο πεδίο της ασφάλειας δικαίου και η διαφθορά. Σύμφωνα με αναλυτές οι λίγες επενδύσεις αντικατοπτρίζουν τη γενικότερη αβεβαιότητα που υπάρχει στην οικονομία λίγο πριν το τέλος του τρίτου προγράμματος. Πολλοί επενδυτές περιμένουν προφανώς να δουν εάν η έξοδος θα κυλήσει πράγματι τόσο ομαλά όσο υπόσχεται ο πρωθυπουργός Τσίπρας στους Έλληνες».
 


FAZ: Η ελληνική οικονομία ανεβάζει ρυθμούς 
από τη Deutsche Welle

Σε διαφορετική ανάγνωση προχωρά η εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung η οποία εστιάζει μόνο στα θετικά στοιχεία. Υπό τον τίτλο «Η ελληνική οικονομία παίρνει μπρος», το άρθρο επισημαίνει: «Η ελληνική κυβέρνηση απέρριψε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να αιτηθεί νέα δάνεια. Η εγχώρια οικονομία φαίνεται να εξυπηρετεί τώρα τους στόχους της αφού η ανάπτυξη ανεβάζει ρυθμούς».

Σύμφωνα με την εφημερίδα, «χάρη στις αυξημένες εξαγωγές η ελληνική οικονομία πήρε μπρος το πρώτο τρίμηνο. Από τον Ιανουάριο μέχρι το Μάρτιο και σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο του 2017 το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,8%, όπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα η ΕΛΣΤΑΤ στην Αθήνα. Έτσι η ανάπτυξη ‘έτρεξε' με τετραπλάσιους ρυθμούς απ΄ ότι μέχρι πρότινος και διπλάσιους από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης. Εδώ και πέντε τρίμηνα η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται ασταμάτητα».

Financial Times: Αμφιλεγόμενοι δικαστικοί χειρισμοί για Γεωργίου-Novartis υπονομεύουν την ελληνική ανάκαμψη 
από την kathimerini.gr

Ανδρέας Γεωργίου

Χρησιμοποιώντας ως ενδεικτικές τις περιπτώσεις του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου αλλά και την υπόθεση Novartis, που όπως αναφέρεται «κρατούν πίσω τη χώρα«, οι Financial Times σημειώνουν σε άρθρο τους ότι η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση που χρειάζεται η Ελλάδα είναι στο κράτος δικαίου και τη δημόσια διοίκηση.

Για την περίπτωση του Ανδρέα Γεωργίου, οι FT σημειώνουν ότι ο πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ σύρεται επί χρόνια στα δικαστήρια από τους πολιτικούς του αντιπάλους με τις αόριστες καταγγελίες ότι φούσκωσε σκόπιμα το έλλειμμα του 2009 ώστε να δικαιολογήσει το κοινό πρόγραμμα ΕΕ – ΔΝΤ.

Οσον αφορά στην υπόθεση Novartis σημειώνεται ότι «εντός και εκτός Ελλάδος, πολλοί εντοπίζουν το χέρι του κυβερνώντος κόμματος του ΣΥΡΙΖΑ στην υπόθεση Novartis, η οποία μοιάζει να είναι κατασκευασμένη (...) με τα "στοιχεία” να προέρχονται από μυστηριώδεις, ανώνυμους μάρτυρες» αναφέρει στην ανάλυσή του ο Τόνι Μπάρμπερ.

H μεγαλύτερη ανάγκη που έχει ανάγκη η Ελλάδα είναι η διαρκής βελτίωση στη ποιότητα της δημόσιας διοίκησης και στο κράτος δικαίου, σημειώνουν σε άρθρο τους οι Financial Times, υποστηρίζοντας ότι εάν κάτι τέτοιο επιτευχθεί θα αποτελέσει την πιο φερέγγυα βάση για πρόοδο, δικαιοσύνη και εκσυγχρονισμό. 


Πηγές: Deutsche Welle , kathimerini.gr






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου