5 Ιουνίου 2018

Πίνακας του Βαν Γκογκ πωλήθηκε σε δημοπρασία για 7 εκατ. ευρώ

Ένα τοπίο του Βαν Γκογκ, το οποίο ο καλλιτέχνης ζωγράφισε στην αρχή της καριέρας του, πωλήθηκε σε δημοπρασία αντί 7 και πλέον εκατομμυρίων ευρώ στο Παρίσι, ανακοίνωσε ο οίκος δημοπρασιών Artcurial.

O πίνακας «Raccommodeuses de filets dans les dunes» (Γυναίκες που επισκευάζουν δίχτυα μέσα στις θίνες) φιλοτεχνήθηκε τον Αύγουστο του 1882

και φέρει όλα τα μοτίβα της χαρακτηριστικής πινελιάς του Ολλανδού ζωγράφου, με τα οποία έφερε τη δική του επανάσταση στη ζωγραφική και ιδιαίτερα στον τρόπο απόδοσης της φόρμας.

Τότε, ο Βαν Γκογκ ήταν 29 ετών. «Είναι το μοναδικό τοπίο του Βαν Γκογκ που φιλοτεχνήθηκε εκείνη την εποχή, δείγμα της επιρροής της ζωγραφικής Σχολής Μπαρμπιζόν και της Σχολής της Χάγης. Η ελαιογραφία φιλοτεχνήθηκε σε εξοχή, κοντά στη Χάγη και χαρακτηρίζεται από πολλή ζωντάνια» δήλωσε ο διευθυντής στο τμήμα σύγχρονης τέχνης του οίκου δημοπρασιών Μπρυνό Ζομπέρ.

Ο πίνακας κατακυρώθηκε αντί 7.006.000 ευρώ σε Aμερικανό συλλέκτη «που έδωσε μεγάλη μάχη για να το αποκτήσει», σύμφωνα με τον Artcurial. Οι αρχικές εκτιμήσεις έκαναν λόγο για ένα ποσό περίπου 3-5 εκατ. ευρώ.

Ο οίκος χαρακτήρισε την πώληση αυτή «σπουδαίο γεγονός», καθώς έργα του Ολλανδού ζωγράφου απουσιάζουν από τις δημοπρασίες την τελευταία 20ετία στη Γαλλία, ενώ όλο και λιγότερα έργα του κυκλοφορούν στην αγορά, συγκεκριμένα «όχι περισσότερα από δύο η τρία ετησίως βγαίνουν σε δημοπρασίες ανά τον κόσμο».

Σύμφωνα με την Artcurial, είναι πιθανόν να πρόκειται για ένα «παγκόσμιο ρεκόρ όσον αφορά τοπίο του Βαν Γκογκ, της ολλανδικής περιόδου, που πωλείται σε δημοπρασία». 


Πηγές: athensvoice.gr, kathimerini.gr yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου