8 Οκτωβρίου 2018

Μια δύσκολη εβδομάδα ξεκινά για τις ελληνικές τράπεζες

«O τεράστιος όγκος των μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Ελλάδα και η δημοσιονομική στάση του λαϊκιστικού συνασπισμού στην Ιταλία πυροδοτούν φόβους για μία νέα τραπεζική κρίση στις δύο μεσογειακές χώρες» αναφέρει σε ρεπορτάζ της η γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt. «Οι ελληνικές τράπεζες έχουν τη γνώση, την εμπειρία και τα μέσα να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις» τονίζει ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Δ. Λιάκος. Μια ακόμη δύσκολη βδομάδα ξεκινά σήμερα για τις ελληνικές τράπεζες.

Την περασμένη Τετάρτη σημειώθηκε τραπεζικό sell-off στο Χρηματιστήριο Αθηνών που είχε σαν αποτέλεσμα ο τραπεζικός δείκτης να καταγράψει σοβαρές απώλειες κατά 8,78% στο κλείσιμο της συνεδρίασης, ενώ ενδοσυνεδριακά οι απώλειές του έφτασαν μέχρι και 20,73%. Αντέδρασε όμως την Πέμπτη ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών όταν με άλμα 8,31% στο κλείσιμο κάλυψε τις απώλειες της προηγούμενης ημέρας. Οι ανησυχίες όμως για την πορεία του κλάδου παρέμειναν.

Handelsblatt: Φόβοι για νέα τραπεζική κρίση σε Ελλάδα - Ιταλία

O τεράστιος όγκος των μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Ελλάδα και η δημοσιονομική στάση του λαϊκιστικού συνασπισμού στην Ιταλία πυροδοτούν φόβους για μία νέα τραπεζική κρίση στις δύο μεσογειακές χώρες αναφέρει σε ρεπορτάζ της η γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt.

«Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους: 37 δισ. ευρώ έχασαν οι επενδυτές στο Χρηματιστήριο του Μιλάνου από μετοχές ιταλικών τραπεζών από τα μέσα Μαΐου. Όμως, τα πιο τρομακτικά δεδομένα ήρθαν από την Ελλάδα την περασμένη εβδομάδα. Στην Αθήνα, τραπεζικός δείκτης υποχώρησε την Τετάρτη κάποια στιγμή της ημέρας κατά 9% (σσ: στο κλείσιμο της συνεδρίασης), ενώ η Τρ. Πειραιώς έχασε το ένα πέμπτο της αξίας της», αναφέρει το δημοσίευμα.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι απώλειες σε Ιταλία και Ελλάδα αποτελούν σύμπτωμα δύο διαφορετικών προβλημάτων. Οι Ελληνικές τράπεζες πιέζονται λόγω του τεράστιου όγκου των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ενώ για την περίπτωση της Ιταλίας ευθύνεται η επιθετική δημοσιονομική στάση του νέου λαϊκιστικού συνασπισμού.

«Μαζί, πυροδοτείται ο φόβος μιας νέας τραπεζικής κρίσης στη νότια Ευρώπη» εκτιμά η εφημερίδα, η οποία φιλοξενεί δήλωση υψηλόβαθμου τραπεζίτη στη Φρανκφούρτη που αναφέρει ότι «προς το παρόν αντιμετωπίζουμε τα δύο αυτά περιφερειακά ζητήματα, όμως οι επενδυτές είναι νευρικοί και η κατάσταση θα μπορούσε γρήγορα να κλιμακωθεί». 

Στην Ελλάδα, το μεγαλύτερο πρόβλημα των τραπεζών είναι το πιστωτικό ρίσκο. Δάνεια ύψους 88,6 δισεκατομμυρίων ευρώ δεν εξυπηρετούνται ή θεωρούνται ότι είναι επικίνδυνα. Το ποσοστό αντιστοιχεί περίπου στο 48% του συνολικού δανεισμού ή στο 50% του ελληνικού ΑΕΠ. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το γεγονός αυτό δεν είναι απλά και μόνο αποτέλεσμα οκτώ ετών ύφεσης. Η απροσεξία των ελληνικών τραπεζών στο να δανείζουν πρόσωπα, φυσικά ή νομικά με αμφίβολη φερεγγυότητα φέρει μεγάλο μερίδιο ευθύνης.

Μετά τη μεγάλη πτώση των τραπεζικών μετοχών την περασμένη εβδομάδα, η κυβέρνηση επεξεργάζεται σχέδιο για ελάφρυνση των τραπεζών. Όμως, οι επενδυτές παραμένουν επιφυλακτικοί, καθώς δεν γνωρίζουν λεπτομέρειες για το σχέδιο, σημειώνει η εφημερίδα.

Παράλληλα, στην Ιταλία, ο λαϊκιστικός κυβερνητικός συνασπισμός είναι σε κόντρα με τις Βρυξέλλες, καθώς θέλει να χρηματοδοτήσει τις δαπανηρές προεκλογικές υποσχέσεις του, κάτι που μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες στις τράπεζες της χώρας.

Δ. Λιάκος: Οι ελληνικές τράπεζες μπορούν να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις

«Οι ελληνικές τράπεζες έχουν προκλήσεις μπροστά τους αλλά, έχουν την γνώση και την εμπειρία όπως και τα μέσα να τις αντιμετωπίσουν». Αυτό είναι το μήνυμα που στέλνει, μέσω της συνέντευξής του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Δημήτρης Λιάκος, που συμμετείχε άλλωστε στις πρόσφατες κυβερνητικές συσκέψεις για το θέμα.

Συγκεκριμένα ο κ. Λιάκος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, αναφέρει: «Τα θεμελιώδη μεγέθη των τραπεζών και η συνεχώς βελτιούμενη κατάσταση της ελληνικής οικονομίας δεν συνάδουν με την χρηματιστηριακή εικόνα. Στις αγορές κεφαλαίου πολλές φορές παρουσιάζονται υπερβολικά φαινόμενα και έντονη μεταβλητότητα, που σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να προκαλούν πανικό και να μας αποσπούν από τα πραγματικά δεδομένα».

Και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ προσθέτει: «Οι ελληνικές τράπεζες έχουν προκλήσεις μπροστά τους αλλά, έχουν την γνώση και την εμπειρία όπως και τα μέσα να τις αντιμετωπίσουν. Πιστεύω ότι εκείνο που απαιτείται είναι μια πιο ενεργητική διαχείριση της κατάστασης και εμείς στο βαθμό που μας αναλογεί, είμαστε έτοιμοι να συνεισφέρουμε θετικά προς αυτήν την κατεύθυνση».

Πηγές: Στοιχεία από kathimerini.gr και ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικές αναρτήσεις:
Πιέζεται στο Χρηματιστήριο η Τράπεζα Πειραιώς (03.10.2018)
Bloomberg: Η Ελλάδα γυρίζει σελίδα, αλλά αφήνει τις τράπεζες πίσω (05.10.2018)
Βloomberg: Τι συμβαίνει με τις ελληνικές τράπεζες και πώς μπορεί να διορθωθεί (05.10.2018)






yle="text-align: center;">

1 σχόλιο:

  1. Δυστυχώς η εβδομάδα δεν ξεκίνησε καλά στο ελληνικό Χρηματιστήριο. Μεγάλες ήταν οι απώλειες και σήμερα κυρίως στις τραπεζικές μετοχές. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με πτώση 6,45% στις 503,83 μονάδες, ενώ ο γενικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 2,61% στις 641,79 μονάδες. Στο ταμπλό η Eurobank και η Πειραιώς βρέθηκαν στο στόχαστρο των πωλητών κλείνοντας στο -11,58% και -10,95% αντίστοιχα, ενώ μικρότερες σχετικά ήταν οι απώλειες για την Εθνική και την Alpha Bank που έκλεισαν στο -4,76% και -3,17% αντίστοιχα. Σημειώνεται ότι η παραπάνω ανάρτηση είχε γίνει πριν το σημερινό άνοιγμα του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή