1 Νοεμβρίου 2018

Στρεβλώσεις και σκάνδαλα στην αγορά ακινήτων με αφορμή τη «χρυσή βίζα»

Πως λειτουργεί η αγορά ακινήτων με στόχο την εξασφάλιση της «χρυσής βίζας» (της άδειας διαμονής μέσω επένδυσης ύψους τουλάχιστον 250.000 ευρώ). Η περίπτωση Παπαευαγγέλου της Jumbo. Ελεγχοι της ΑΑΔΕ για κυκλώματα στην αγορά ακινήτων.

Με αφορμή το επενδυτικό ενδιαφέρον χιλιάδων πολιτών εκτός Ε.Ε., κυρίως Κινέζων αλλά και άλλων εθνικοτήτων,  το τελευταίο διάστημα έχουν ξεφυτρώσει εταιρείες ακινήτων,

δικηγορικά γραφεία και άλλοι μεσάζοντες, οι οποίοι σε συνεργασία με κινεζικά τουριστικά πρακτορεία και ασφαλώς τους ιδιοκτήτες-πωλητές ακινήτων, καρπώνονται παχυλές προμήθειες από τους "ανυποψίαστους" αγοραστές.

Σύμφωνα με δημοσίευμα στην «Καθημερινή»*, όπως αναφέρουν στην εφημερίδα φορείς της αγοράς ακινήτων, μια πάγια πρακτική των εν λόγω κυκλωμάτων αφορά την προσέγγιση των πωλητών ακινήτων και την εξασφάλιση της συναίνεσής τους (συνήθως μέσω ενός ιδιωτικού συμφωνητικού) στην επιβολή ενός «καπέλου» της τάξεως του 20%-30% στην τιμή πώλησης του ακινήτου. Δηλαδή, με την υπόσχεση της εξασφάλισης υψηλότερης τιμής πώλησης, πείθουν τον πωλητή να τους μεταβιβάσει, μετά την είσπραξη του τιμήματος, ένα σημαντικό ποσό της τάξεως των 50.000-70.000 ευρώ, δίκην προμήθειας. Ως εκ τούτου, ένα ακίνητο που υπό φυσιολογικές συνθήκες θα πωλούνταν αντί π.χ. 120.000-130.000 ευρώ, εντέλει πωλείται στο διπλάσιο, δηλαδή στο όριο των 250.000 ευρώ για την εξασφάλιση της «χρυσής βίζας», εκ των οποίων ο πωλητής εισπράττει περίπου 180.000-200.000 ευρώ και τα υπόλοιπα διανέμονται στους μεσάζοντες, Ελληνες και ξένους.

Σύμφωνα με τις σχετικές καταγγελίες που είναι σε γνώση και της ΑΑΔΕ (Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων), τα επιπλέον αυτά χρήματα ουδέποτε δηλώνονται. Η ΑΑΔΕ πρόκειται να ενεργοποιηθεί το αμέσως προσεχές διάστημα, προκειμένου να εντοπίσει τα κυκλώματα που έχουν «στηθεί» στην αγορά ακινήτων και υπερτιμολογούν τις αξίες τους, με στόχο να εξασφαλίσουν παχυλές προμήθειες, ή όπως στην περίπτωση του κ. Παπαευαγγέλου να διευκολύνουν την έξοδο κεφαλαίων (συνήθως προερχόμενων από παράνομες δραστηριότητες, όπως φοροδιαφυγή, ή χρηματισμό) από την Κίνα, παρακάμπτοντας τους εκεί περιορισμούς.


«Δυστυχώς, παρότι η επιτυχία του προγράμματος των αδειών παραμονής έχει δώσει δύναμη και ώθηση στην ελληνική αγορά ακινήτων, έχει και μια άλλη πτυχή μέσω της οποίας δίνεται πάτημα στους συνήθεις υπόπτους της αγοράς να εκμεταλλευτούν τα στρεβλά σημεία της εκάστοτε συναλλαγής, για να κερδοσκοπήσουν με αθέμιτους τρόπους», αναφέρει στην «Καθημερινή» ο κ. Λευτέρης Ποταμιάνος, πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Αθηνών - Αττικής. 


Υπενθυμίζεται ότι από το 2013, όταν ξεκίνησε το πρόγραμμα χορήγησης αδειών παραμονής και μέχρι το τέλος του φετινού Αυγούστου, έχουν εκδοθεί 3.164 «βίζες» σε ξένους επενδυτές ακινήτων. Αναφορικά με τις χώρες προέλευσης των επενδυτών, η Κίνα παραμένει πρώτη με 1.521 άδειες, ακολουθούμενη από τη Ρωσία με 438 και την Τουρκία με 337 να συμπληρώνει την πρώτη τριάδα. 

Υπόθεση Παπαευαγγέλου 

Σύμφωνα με δημοσίευμα στον "Ελεύθερο Τύπο"**, ο επιχειρηματίας Ευάγγελος Παπαευαγγέλου -μέχρι χθες αντιπρόεδρος της Jumbo-, είχε συστήσει εταιρία real estate και προσέγγιζε πλούσιους Κινέζους προκειμένου όχι μόνο να τους πουλήσει ακίνητο στη χώρα μας και να αποκτήσουν τη χρυσή βίζα, αλλά και να μεταφέρουν χρήματα στην Ελλάδα «παρακάμπτοντας» τα capital controls που ισχύουν στην Κίνα. 

Μάλιστα, ο κ. Παπαευαγγέλου είχε προμηθευτεί και οκτώ POS από την Εθνική Τράπεζα, με τα οποία γινόταν η πληρωμή για τα ακίνητα που αγόραζαν οι Κινέζοι… επενδυτές. Ο ίδιος φέρεται να διέθετε αρχικά και μηχανήματα πιστωτικών καρτών και από την Τράπεζα Πειραιώς και τη Eurobank, ωστόσο, όταν οι τελευταίες διαπίστωσαν ότι με αυτά πραγματοποιούνται ύποπτες συναλλαγές, τα απενεργοποίησαν. Πάντως, χθες, σε ανακοίνωσή της, η Εθνική Τράπεζα ανέφερε ότι προέβη άμεσα στις απαιτούμενες ενέργειες και ενημέρωσε τις αρμόδιες αρχές.

Μέσω των POS, η εταιρία του μετόχου της Jumbo πραγματοποιούσε πολλές μεμονωμένες συναλλαγές της τάξεως των 10.000 και 20.000 ευρώ για κάθε Κινέζο, μέχρις ότου φτάσουν το ποσό της αξίας του ακινήτου που πουλούσε. Βέβαια, δεν σταματούσε εκεί, καθώς ο κ. Παπαευαγγέλου υπερτιμούσε την αξία των ακινήτων επιστρέφοντας τη διαφορά από την πραγματική τιμή σε κατάθεση στους Κινέζους.

Το σκάνδαλο άρχισε να ξεσκεπάζεται όταν η Κινεζική Κεντρική Τράπεζα διαπίστωσε ύποπτες κινήσεις κεφαλαίων, συνέδεσε τις συναλλαγές και ζήτησε την παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Από την πλευρά τους, οι κινεζικές αρχές εξετάζουν τα ενδεχόμενα τόσο της παράνομης εξαγωγής συναλλάγματος όσο και του ξεπλύματος μαύρου χρήματος, ενώ έχουν στείλει τα σχετικά στοιχεία και στις ελληνικές αρχές.

Στο μεταξύ, το διοικητικό συμβούλιο της Jumbo AEE έκανε χθες δεκτή την παραίτηση του Ευάγγελου Παπαευαγγέλου, ο οποίος διατελούσε χρέη αναπληρωτή αντιπροέδρου και φέρεται να εμπλέκεται στην υπόθεση αγοραπωλησίας ακινήτων. Η Jumbo διέψευσε κάθε ενδεχόμενο εμπλοκής στην υπόθεση αγοραπωλησίας ακινήτων σε Κινέζους επενδυτές.

Τι απαντά η Destiny Επενδυτική για τις αγοραπωλησίες ακινήτων σε Κινέζους

Για σωρεία αναληθών πληροφοριών και εμπαθών σχολίων, για τα οποία θα ασχοληθεί η Δικαιοσύνη, κάνει λόγο η Destiny Επενδυτική (εταιρεία συμφερόντων του 
Παπαευαγγέλου), αναφερόμενη στην υπόθεση με τις αγοραπωλησίες ακινήτων με σκοπό τη χορήγηση «χρυσής βίζας» σε Κινέζους. 

«Πέραν της άγνοιας του αντικειμένου, προφανής στόχος για ορισμένους, είναι αφενός η δημιουργία σύγχυσης στην κοινή γνώμη και αφετέρου να πληγεί το κύρος της Destiny Επενδυτική, των εργαζομένων της και του ιδιοκτήτη της κ. Ευάγγελου Παπαευαγγέλου», τονίζει η εταιρεία στην ανακοίνωσή της***.

Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι «η DESTINY ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ αποτελεί ανεξάρτητη επιχειρηματική δραστηριότητα του κ. Παπαευαγγέλου και ουδόλως σχετίζεται με την εταιρεία JUMBO»

Πλέον η υπόθεση έχει μπει στο «μικροσκόπιο» της οικονομικής εισαγγελίας, μετά από παραγγελία της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, ενώ φαίνεται ότι ανοίγει τον ασκό του Αιόλου και για άλλες περιπτώσεις αγοραπωλησιών ακινήτων με σκοπό τη «χρυσή βίζα» σε Κινέζους και οι οποίες πιθανότατα ακολουθούν μη νόμιμες διαδικασίες. 

Πηγές: kathimerini.gr , ** eleftherostypos.gr , *** naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου