3 Νοεμβρίου 2018

Ο Τραμπ και η συνταγή της ξενοφοβίας

Μια ανάσα πριν τις ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ ο πρόεδρος Τραμπ ποντάρει και πάλι στην ξενοφοβία δίνοντας σκληρή μάχη στον προεκλογικό αγώνα. Με αυτή τη συνταγή είχε κερδίσει τις εκλογές το 2016. Από τη Deutsche Welle: 

Ο Ντόναλντ Τραμπ βρίσκεται στο αποκορύφωμα του προεκλογικού αγώνα. Το θέμα στο οποίο επικεντρώνεται είναι η μετανάστευση. Με αυτό είχε κερδίσει τις εκλογές το 2016. Με αυτό συμμετέχει και στον προεκλογικό αγώνα για τους Ρεπουμπλικανούς στις ενδιάμεσες εκλογές την ερχόμενη Τρίτη, στις οποίες θα εκλεγούν τα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων και το 1/3 της Γερουσίας.

Ο Ντόναλντ Τσάντι είναι ένθερμος υποστηρικτής του αμερικανού προέδρου: «Ναι, η μετανάστευση είναι σημαντική. Δεν έχω πρόβλημα να έρθουν και να ζήσουν εδώ. Αλλά πρέπει να γίνει σωστά, πρέπει τα χαρτιά σας να είναι εντάξει. Τότε είστε ευπρόσδεκτοι».

Η σημαντικότερη ομάδα στην οποία απευθύνεται ο Ντόναλντ Τραμπ είναι λευκοί, ανήκουν στην εργατική τάξη και ζουν στην επαρχία. Αυτοί αποτελούν και τη μεγαλύτερη ομάδα των ψηφοφόρων: λευκοί Αμερικανοί χωρίς πανεπιστημιακή εκπαίδευση. Συγκεκριμένα η ομάδα αυτή αντιστοιχεί περίπου στο 44% των πολιτών με δικαίωμα ψήφου στις ΗΠΑ.

Ο Ντόναλντ Τσάντι ζει σε ένα μικρό χωριό στο Τέξας, στην έρημο. Μια μεγάλη διασταύρωση, μερικά βενζινάδικα και ταχυφαγεία. Ο ίδιος είναι λάτρης του Τραμπ και τον εμπιστεύεται γιατί υπόσχεται να επαναφέρει ως ένα βαθμό τις παλιές αμερικανικές αξίες. 

Με κίνητρο τον φόβο


Η Βανέσα Γουίλιαμς, πολιτική επιστήμονας από το Ινστιτούτο Μπρούκινγκς στη Ουάσιγκτον, επισημαίνει ότι «οι υποστηρικτές του Τραμπ είναι ως επί το πλείστον λευκοί, προέρχονται όμως από όλες τις οικονομικές τάξεις. Συνήθως εστιάζουμε στους πιο φτωχούς ψηφοφόρους γιατί ψηφίζουν προφανώς ενάντια στα ίδια τους τα συμφέροντα. Η φτωχή τάξη θα επωφελούνταν περισσότερο από μια δημοκρατική κυβέρνηση, η οποία επενδύει περισσότερο στο κοινωνικό κράτος». 

Συνεπώς πρέπει να υπάρχει κάτι το οποίο είναι πιο σημαντικό γι' αυτούς τους ανθρώπους. Σύμφωνα με κοινωνικές έρευνες, ένα μεγάλο ποσοστό των συγκεκριμένων ψηφοφόρων αποφασίζει με κίνητρο το φόβο, κάτι το οποίο στις ΗΠΑ ονομάζεται «White Anxiety», δηλαδή ο φόβος των λευκών. Ο φόβος κάνει τους ανθρώπους εύκολα χειραγωγήσιμους, προσκολλημένους στο παρελθόν και δεν τους αφήνει να δουν το μέλλον με θετική διάθεση. Και έτσι εμπιστεύονται εκείνον που αντιδρά σ' αυτόν τον φόβο και τους δίνει μια εύκολη λύση.

Ο κόσμος θέλει να ακούσει μια ιστορία

Η Βανέσα Γουίλιαμς τονίζει ότι όταν οι άνθρωποι αισθάνονται φόβο, χρειάζονται κάποιον να τους πει μια ιστορία για τους λόγους για τους οποίους συμβαίνουν όσα συμβαίνουν και γιατί τα πράγματα ήταν καλύτερα για τις προηγούμενες γενεές.

Ο Ντόναλντ Τραμπ αφηγείται αυτή την ιστορία και τον ψηφίζουν γιατί είναι ο ήρωάς τους. Είναι εκείνος που τους δίνει πίσω την αξιοπρέπειά τους και χτίζει γύρω τους ένα τείχος για να τους προστατέψει.

Άρτουρ Λάντβερ / Αλεξάνδρα Κοσμά

Πηγή: Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου