5 Ιανουαρίου 2019

NZZ: «Η Novartis επιστρέφει»

Εκτενές δημοσίευμα της ελβετικής εφημερίδας Neue Zürcher Zeitung για την υπόθεση Novartis, όπως το μεταδίδει η Deutsche Welle. Δήλωση του δικηγόρου του Μανιαδάκη στο Σκάι ότι "οι καταθέσεις του πελάτη του για τη Novartis πρέπει να μπουν στο αρχείο". Επίσης τα "πυρά" των Δικηγορικών Συλλόγων για την αξιοποίηση καταθέσεων από προστατευόμενους μάρτυρες:

Η Novartis επιστρέφει

"H Novartis επιστρέφει στους τίτλους των ελληνικών εφημερίδων" επιγράφεται ανταπόκριση στην ηλεκτρονική έκδοση της Neue Zürcher Zeitung (NZZ). Η εφημερίδα της Ζυρίχης κάνει λόγο για μία "αδιαφανή υπόθεση", που λαμβάνει "αιφνιδιαστική τροπή", καθώς ένας από τους τρεις προστατευόμενους μάρτυρες, ο καθηγητής Νίκος Μανιαδάκης, θεωρείται πλέον υπόλογος. 

Ο αρθρογράφος υπενθυμίζει την προϊστορία της υπόθεσης και εκτιμά ότι "η πληθώρα των λεπτομερειών, αλλά και δραματικές εξελίξεις όπως η αυτοκτονία ενός μάνατζερ της Novartis, υποδεικνύουν πως οι κατηγορίες μάλλον δεν είναι αποκύημα φαντασίας. Στην τελευταία τοποθέτησή της επί του θέματος η επιχείρηση με έδρα τη Βασιλεία εξέφρασε εκ νέου τη διάθεσή της να συνεργαστεί με τις αρχές και να συμβάλει, με εσωτερική έρευνα, στη διαλεύκανση των κατηγοριών. Πάντως από την πλευρά των κατηγόρων δεν έχουν παρουσιαστεί μέχρι στιγμής βάσιμες αποδείξεις". 

Novartis στη Βασιλεία

Το δημοσίευμα κάνει λόγο για "πολιτικοποίηση της υπόθεσης" και υποστηρίζει ότι στην κυβέρνηση "έχει έρθει κουτί ένα σκάνδαλο με πρωταγωνιστές μία πολυεθνική φαρμακοβιομηχανία και διεφθαρμένους πολιτικούς, που ανήκουν όλοι στο αντίπαλο στρατόπεδο. Πρώτα αντλήθηκε πολιτικό κεφάλαιο από την υπόθεση με μία εξεταστική επιτροπή του Κοινοβουλίου. Μόλις η επιτροπή θεώρησε εαυτή αναρμόδια και η έρευνα επεστράφη στην αρμοδιότητα της δικαιοσύνης, άρχισαν οι εξαγγελίες για επικείμενες συλλήψεις εμπλεκόμενων πολιτικών. Εκείνοι αντικρούουν τις κατηγορίες και κάνουν λόγο για κυνήγι μαγισσών με πολιτικά κίνητρα". 

Δικηγόρος Μανιαδάκη: Στο αρχείο να μπουν οι καταθέσεις του πελάτη μου

Το σύνολο των καταθέσεων και μαρτυριών που έχει δώσει ο Νίκος Μανιαδάκης για την υπόθεση Novartis πρέπει να υποχρεωτικά να μπει στο αρχείο και να μην χρησιμοποιηθεί αποδεικτικά, καθότι πλέον διώκεται ποινικά και δεν είναι προστατευόμενος μάρτυρας, δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο δικηγόρος του Θεόδωρος Μαντάς. 

Ο κ. Μαντάς άφησε να εννοηθεί πως οι εισαγγελικές Αρχές δεν μπορούν να θέλουν "την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο", σημειώνοντας πως είτε πρέπει να παραδεχτούν ότι έκαναν λάθος όταν έδωσαν προστασία στον κ. Μανιαδάκη πριν από έναν χρόνο, είτε ότι η σημερινή δίωξη σε βάρος του είναι εσφαλμένη.

Προσέθεσε πως ο εντολέας του δεν αντιμετωπιζόταν ως ποινικά εμπλεκόμενος όταν άνοιξε ο φάκελος Novartis, που σημαίνει ότι η εισαγγελία Διαφθοράς επέλεξε να του δώσει και να διατηρήσει το status του προστατευόμενου μάρτυρα παρά τις καταθέσεις εναντίον του. «Ο σκοπός δεν αγιάζει τα μέσα», είπε. «Δεν μπορούμε να κάνουμε εκπτώσεις στο δικαιϊκό μας σύστημα».

Σημειώνεται ότι την Τετάρτη ο κ. Μανιαδάκης δήλωσε στον ΣΚΑΪ πως είχε δεχτεί πιέσεις ώστε να καταθέσει εναντίον του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, του πρώην υπουργού Άδωνι Γεωργιάδη και του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα.


Οι Δικηγορικοί Σύλλογοι Ελλάδας


Με αφορμή τις "πρόσφατες εξελίξεις που έχουν ανακύψει στον δημόσιο διάλογο σχετικά με τα θέματα που άπτονται της λειτουργίας της δικαιοσύνης", η Συντονιστική Επιτροπή των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία επισημαίνει ότι "η αποδεικτική αξιοποίηση των καταθέσεων των «μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος», χωρίς τη δυνατότητα ελέγχου της αξιοπιστίας τους, υπονομεύει τις αρχές του νομικού μας πολιτισμού" και συνιστά "όσοι μετέχουν της εκτελεστικής και νομοθετικής εξουσίας να στηρίξουν την ανεξάρτητη απονομή της Δικαιοσύνης και να αποφεύγουν οποιεσδήποτε επεμβάσεις στο έργο της".

Η ανακοίνωση

"Οι πρόσφατες εξελίξεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας επιβεβαιώνουν τις ενστάσεις που έχει δημόσια διατυπώσει το δικηγορικό σώμα σχετικά με τον θεσμό των «μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος»,που θεσπίστηκε με πρωτοβουλία προηγούμενων Κυβερνήσεων, και τώρα χρησιμοποιείται ευρέως σε υποθέσεις μείζονος σημασίας, με -εξ αντικείμενου- πολιτικές προεκτάσεις. Η αποδεικτική αξιοποίηση των καταθέσεων των μαρτύρων αυτών, χωρίς τη δυνατότητα ελέγχου της αξιοπιστίας τους, υπονομεύει τις αρχές του νομικού μας πολιτισμού και της ευρωπαϊκής δικαιοταξίας, με προεξάρχουσα εκείνη της δίκαιης δίκης.

Επισημαίνεται, περαιτέρω, μετ’ επιτάσεως, ότι η δικονομική τάξη προσβάλλεται για πολλοστή φορά βάναυσα από την παραβίαση τηςμυστικότητας της ποινικής προδικασίας. Οι συστηματικές παραβιάσεις, που παρατηρούνται διαχρονικά, καταδεικνύουν ότι δεν αρκεί πλέον η φραστική καταδίκη, αλλά προσαπαιτείται η πρόβλεψη και η κυρίως η επιβολή κυρώσεων στους υπαιτίους.

Έξωθεν παρεμβάσεις σε εκκρεμείς υποθέσεις δεν συγχωρούνται. Για τον λόγο αυτό το δικηγορικό σώμα, τηρώντας πάγια στάση, απέχει από οποιονδήποτε σχολιασμό θεμάτων ουσίας, θέση εξάλλου που ασπάζεται και ο Υπουργός Δικαιοσύνης, όπως προκύπτει από τη χθεσινή του ανακοίνωση. Η Δικαιοσύνη πρέπει να αφήνεται να κάνει απερίσπαστη το έργο της, υποκείμενη ασφαλώς σε κριτική, με βάση όμως νομικά κριτήρια, και όχι πολιτικές σκοπιμότητες.

Ο ψόγος και οι δημόσιες υποδείξεις προς την Δικαιοσύνη, ιδίως όταν προέρχονται από πολιτικούς και πολιτειακούς παράγοντες της εκτελεστικής ή νομοθετικής εξουσίας, συνιστούν σαφή, αξιόμεμπτη παρέμβαση στο έργο της, που απάδει στη συνταγματική αρχή της διάκρισης των εξουσιών και υπονομεύει το κύρος της. Συνιστά, λοιπόν, πρωτίστως δικαιοκρατική αναγκαιότητα, όσοι μετέχουν της εκτελεστικής και νομοθετικής εξουσίας να στηρίξουν την ανεξάρτητη απονομή της Δικαιοσύνης και να αποφεύγουν οποιεσδήποτε επεμβάσεις στο έργο της".


Πηγές: Deutsche Welle , skai.gr , portal.olomeleia.gr

Σχετικές αναρτήσεις:
Μανιαδάκης: «Μου ασκούν πιέσεις να πω ότι έχουν χρηματιστεί Σαμαράς, Γεωργιάδης και Στουρνάρας» (02.01.2019)
Πρωτοφανείς πιέσεις Πολάκη στη Δικαιοσύνη για υποθέσεις Novartis και ΚΕΕΛΠΝΟ (02.01.2019)
Δικαστές και εισαγγελείς: Θεσμική εκτροπή η παρέμβαση Πολάκη (03.01.2019)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου