25 Σεπτεμβρίου 2019

Οι συναντήσεις Μητσοτάκη με Ερντογάν και Ζάεφ στις ΗΠΑ

Τα κρίσιμα θέματα από το προσφυγικό-μεταναστευτικό μέχρι το Κυπριακό αλλά και τα διμερή ζητήματα με έμφαση στην ενίσχυση των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων Ελλάδας-Τουρκίας, συζητήθηκαν στην διάρκειας 50 λεπτών συνάντηση, που είχε σήμερα το πρωί (ώρα Νέας Υόρκης) ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης, με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η συνάντηση των δύο ηγετών στην οποία μετείχαν και οι αντιπροσωπείες, όπως ανέφεραν ελληνικές κυβερνητικές πηγές, ήταν "σε καλό κλίμα". «Χαίρομαι που σας συναντώ με την καινούργια μου ιδιότητα», είπε ο πρωθυπουργός στον Ταγίπ Ερντογάν κατά την πρώτη τους χειραψία μπροστά στις κάμερες.

Οι δύο ηγέτες δεν πραγματοποίησαν δηλώσεις μετά τη συνάντηση, ωστόσο, στην ατζέντα από ελληνικής πλευράς ήταν η τουρκική προκλητικότητα και το μεταναστευτικό. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές η Αθήνα προσήλθε στη συνάντηση με στόχο την επανεκκίνηση των σχέσεων των δύο χωρών «χωρίς απειλές και τσαμπουκάδες». Αποφασίστηκε να προχωρήσει σύντομα η ενεργοποίηση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας, ενώ στο Κυπριακό η ελληνική πλευρά εξέφρασε τη στήριξή της στην Κυπριακή Δημοκρατία. Όσον αφορά τις προσφυγικές - μεταναστευτικές ροές, συμφωνήθηκε να καταβληθεί κάθε προσπάθεια να περιοριστούν.


Σχετικά, ο Έλληνας 
πρωθυπουργός σε ανάρτησή του στο twitter, αναφέρει:
Prime Minister GR @PrimeministerGR
Είχαμε μια ειλικρινή συζήτηση με τον Πρόεδρο Ερντογάν για όλα τα μεγάλα θέματα, από το μεταναστευτικό μέχρι το Κυπριακό και τα διμερή ζητήματα. Συμφωνήσαμε να συνεργαστούμε για την οικοδόμηση καλύτερου κλίματος προς όφελος των λαών μας και της σταθερότητας στην περιοχή. #UNGA


Λίγες ώρες πριν από τη συνάντησή του με τον Έλληνα πρωθυπουργό, ο πρόεδρος της Τουρκίας δήλωσε ότι η Άγκυρα θα προστατεύσει τα νόμιμα δικαιώματα και τα συμφέροντα των Τούρκων και των Τουρκοκυπρίων στην ανατολική Μεσόγειο, προσθέτοντας όμως ότι είναι «ανοιχτός» σε προτάσεις επωφελείς για όλους. "Το Κυπριακό δεν έχει επιλυθεί λόγω της αδιάλλακτης και άδικης στάσης των Ελληνοκυπρίων" είχε πει νωρίτερα ο Ερντογάν στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών. «Είναι καθαρό πως αυτοί που διεκδικούν να λύσουν το κυπριακό πρόβλημα, υπό τον όρο των μηδενικών εγγυήσεων ασφάλειας, έχουν κακές προθέσεις» είχε προσθέσει. 

Ερωτήματα από ΣΥΡΙΖΑ. Ερωτήματα σχετικά με τα θέματα που τέθηκαν από την ελληνική πλευρά στη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας, αλλά και από την ακύρωση της συνάντησής του με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, θέτει σε ανακοίνωσή του το γραφείο τύπου του ΣΥΡΙΖΑ. Ειδικότερα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημειώνει ότι προκύπτουν δύο καίρια ερωτήματα μετά τη συνάντηση του Κ. Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και την ενημέρωση που έγινε από συνεργάτες της ελληνικής αποστολής:
"1. Έθεσε στον Τούρκο Πρόεδρο θέμα των τουρκικών παραβιάσεων στο Αιγαίο και των παράνομων γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ;
2. Ζήτησε τον άμεσο τερματισμό τους; Και αν ναι, τι απάντηση έλαβε;"
Και προσθέτουν ότι "στις κυβερνητικές διαρροές για τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο δεν υπάρχει ούτε μία λέξη για αυτά τα μείζονα εθνικά ζητήματα".


Συνάντηση Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ζόραν Ζάεφ


Στο πλαίσιο των επαφών του με ηγέτες των Δυτικών Βαλκανίων ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συνάντησε την Τρίτη στα Ηνωμένα Έθνη τον πρωθυπουργό της "Βόρειας Μακεδονίας" Ζόραν Ζάεφ.

Στη συζήτησή τους, σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι ο ίδιος δεν θα υπέγραφε την Συμφωνία των Πρεσπών, ενώ είπε ότι ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε ό,τι μπορούσε για να μην κυρωθεί. "Μετά την κύρωσή της, ωστόσο, η συμφωνία αυτή αποτελεί πλέον μέρος του διεθνούς δικαίου και επομένως η Ελλάδα πρέπει να τη σεβαστεί" πρόσθεσε .


Το κλίμα στη συνάντηση ήταν καλό και εκφράστηκε η βούληση των δυο πλευρών να προχωρήσουν στα θέματα της Συμφωνίας όπως και στο ζήτημα των εμπορικών σημάτων.

Ο κ. Ζαεφ εξέφρασε το ενδιαφέρον του για την ενταξιακή διαδικασία, ενώ 
ανέφερε ότι η ομαλή υλοποίηση της Συμφωνίας θα βοηθήσει τις ελληνικές επενδύσεις στην χώρα του, με τον κ. Μητσοτάκη να παρατηρεί ότι και στο παρελθόν η μη ύπαρξη Συμφωνίας δεν εμπόδισε την ανάπτυξη ελληνικών επενδύσεων.

Πηγές: Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, kathimerini.gr, naftemporiki.gr, twitter.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου