28 Σεπτεμβρίου 2019

Η πολιτική παραπληροφόρηση στο Διαδίκτυο - Ερευνα της Οξφόρδης

Η πολιτική παραπληροφόρηση μαστίζει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σύμφωνα με μια νέα έρευνα του Oxford Internet Institute του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, η οποία τιτλοφορείται «The Global Disinformation Order». Ο αριθμός των χωρών όπου, σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό, διεξάγονται οργανωμένες καμπάνιες πολιτικής παραπληροφόρησης, αυξήθηκε σε 70 το 2019 – από 48 το 2018 και 28 το 2017.

Σε 26 χώρες, η παραπληροφόρηση στο Διαδίκτυο γίνεται με κρατική πρωτοβουλία, ενώ σε άλλες αφορά κυρίως μη κρατικές πρωτοβουλίες, όπου εμπλέκονται πολιτικοί ή πολιτικά κόμματα. Στο Βιετνάμ, για παράδειγμα, η κυβέρνηση ζητεί από τους πολίτες να προβαίνουν σε φιλοκυβερνητικές αναρτήσεις στις προσωπικές σελίδες τους στο Facebook, στη Γουατεμάλα η κυβέρνηση «χακάρει» και υποκλέπτει λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να σιγάσει τις αντίθετες γνώμες πολιτών, ενώ στην Αιθιοπία το κυβερνών κόμμα προσέλαβε επ’ αμοιβή ανθρώπους για να επηρεάζουν υπέρ του, με αναρτήσεις τους, τον διάλογο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. 

Το Facebook και άλλες παρεμφερείς διαδικτυακές πλατφόρμες, όπως το YouTube και το Twitter, προσπαθούν να καταπολεμήσουν την προπαγάνδα και τη διασπορά ψευδών ειδήσεων, ωστόσο πολλές κυβερνήσεις ανά τον κόσμο καταφεύγουν πλέον ακριβώς σε αυτές τις πρακτικές. Οι ερευνητές συνέλεξαν πληροφορίες από ειδησεογραφικούς οργανισμούς, οργανώσεις πολιτών και κυβερνήσεις, δημιουργώντας μία από τις πιο ολοκληρωμένες έως σήμερα εικόνες των πρακτικών παραπληροφόρησης διεθνώς.

Το Facebook παραμένει το No 1 μέσο για τέτοιες εκστρατείες. Οργανωμένες εκστρατείες προπαγάνδας στην πλατφόρμα του ανιχνεύθηκαν σε 56 χώρες. 

Οι ερευνητές επισημαίνουν την ανάδυση της Κίνας ως ισχυρής δύναμης, πλέον, στο πεδίο της παγκόσμιας παραπληροφόρησης, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό της χώρας. 

Ο διευθυντής του Ινστιτούτου Ιντερνετ της Οξφόρδης, Φίλιπ Χάουαρντ, τόνισε ότι τέτοιες καμπάνιες παραπληροφόρησης δεν μπορούν πια να θεωρούνται έργο «μοναχικών χάκερ ή μεμονωμένων ακτιβιστών ή εφήβων που βγάζουν το ψωμί τους από το υπόγειό τους», καθώς η παραπληροφόρηση γίνεται με επαγγελματικό τρόπο, από επίσημους οργανισμούς.

Ολοένα και συχνότερα διάφορες κυβερνήσεις δημιουργούν «κυβερνο-στρατεύματα», είτε από ανθρώπους είτε από δίκτυα bots, με στόχο να διαμορφώσουν την κοινή γνώμη, συνθλίβοντας την πολιτική διαφωνία. Αυτό γίνεται όχι μόνο από μεγάλες χώρες, αλλά και από μικρότερες (Αζερμπαϊτζάν, Τατζικιστάν, Ζιμπάμπουε, Μπαχρέιν κ.ά.), οι οποίες εύκολα μπορούν να στήσουν τέτοιες επιχειρήσεις κατευθυνόμενης επιρροής στο Διαδίκτυο, είτε για να καταστείλουν τα ανθρώπινα δικαιώματα είτε για να ρίξουν «λάσπη» σε πολιτικούς αντιπάλους.

Πηγή: kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου