26 Σεπτεμβρίου 2019

Μητσοτάκης στο Bloomberg: Θέλουμε την Ελλάδα success story!

«Ο στόχος μου είναι να κάνω την Ελλάδα το success story της ευρωζώνης για τα επόμενα 3-4 χρόνια» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε στην τηλεόραση του πρακτορείου Bloomberg.

«Κάτι έχει αλλάξει στην Ελλάδα μετά τις εκλογές. Έχουμε κάνει καλή αρχή. Η κυβέρνηση έχει ισχυρή εντολή να φέρει την ανάπτυξη. Είναι το σημαντικότερο θέμα που αντιμετωπίζουμε μετά τη δεκαετή κρίση» είπε ο κ. Μητσοτάκης στη συνέντευξή του που στο μεγαλύτερο μέρος της είχε οικονομικό χαρακτήρα και σημείωσε: «Το επενδυτικό κλίμα είναι σε θετική πορεία. Οι αποδόσεις των ομολόγων πέφτουν, που είναι θετική εξέλιξη. Υπάρχει αίσθηση αισιοδοξίας που μας επιτρέπει να προχωρήσουμε το πρόγραμμά μας με πιο επιθετικό τρόπο».

Ο Κυρ. Μητσοτάκης είπε ότι το σχέδιο της κυβέρνησης είναι σαφές: «η μείωση των φόρων, η διευκόλυνση των επενδύσεων, τόσο από ελληνικές όσο και από ξένες επιχειρήσεις και η διαχείριση του τραπεζικού προβλήματος».

Ο πρωθυπουργός επεσήμανε επίσης την ανάγκη να επανεξεταστούν τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα (στο 3,5% του ΑΕΠ που συμφώνησε η προηγούμενη κυβέρνηση) λέγοντας ότι αυτό το έχει ήδη θέσει, από την πρώτη στιγμή, στις συνομιλίες του με τους πιστωτές. «Τώρα νομίζω ότι κινούμαστε πολύ γρήγορα για να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη, όχι μόνο στην οικονομία αλλά και στην κυβέρνηση. Θα πρέπει να επανεξετάσουμε αυτά τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα και το τι σημαίνουν για τη βιωσιμότητα του χρέους», είπε απαντώντας σε ερώτηση του δημοσιογράφου του Μπλούμπεργκ και πρόσθεσε: «Το χρέος θα είναι πολύ πιο βιώσιμο αν καταφέρουμε να αποκαταστήσουμε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης». 


Σε ό,τι αφορά τα δάνεια της χώρας προς το ΔΝΤ, είπε ότι η Ελλάδα σκοπεύει να τα αποπληρώσει όσο το δυνατόν συντομότερα και ήδη έχει υποβληθεί το σχετικό αίτημα.

Ερωτηθείς για το ρόλο που παίζουν οι τράπεζες στην ελληνική οικονομία και το αν παραμένουν εύθραυστες, σημείωσε: «Έχουμε κινηθεί γρήγορα ώστε να δώσουμε τη δυνατότητα στις τράπεζες να απαλλαγούν από μη εξυπηρετούμενα δάνεια και να παράσχουν κεφάλαια στην πραγματική οικονομία. Χρειαζόμαστε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, την αντιμετώπιση του θέματος των τραπεζών καθώς και την δημιουργία του αναγκαίου δημοσιονομικού χώρου. Αν αποκαταστήσουμε αυτούς τους τρεις πυλώνες δεν βλέπω το λόγο να μην επιστρέψει η Ελλάδα σε μια υγιή ανάπτυξη και να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι η Ελλάδα έχει αφήσει πίσω της την κρίση».

Αναφερόμενος στη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Τουρκίας, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι έθεσε στον κ. Ερντογάν το θέμα των αυξημένων ροών στο Αιγαίο, σημειώνοντας ότι η γειτονική χώρα μπορεί να κάνει περισσότερα για την εφαρμογή της ευρωτουρκικής συμφωνίας ώστε να μην αντιμετωπίζουμε την κατάσταση που βλέπουμε στα νησιά μας. Η ευρωτουρκική συμφωνία είναι θετική και για τις δύο πλευρές, (win-win) είπε, σημειώνοντας παράλληλα ότι ήταν και είναι λογικό, η ΕΕ να υποστηρίζει την Τουρκία με πόρους προκειμένου να διαχειριστεί την κατάσταση.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕkathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου