27 Σεπτεμβρίου 2019

ΔΝΤ: Να μειωθούν τα πρωτογενή πλεονάσματα από το 2020

Η ελληνική κυβέρνηση και οι Ευρωπαίοι εταίροι θα πρέπει να συναινέσουν σε μια μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος κάτω από το 3,5% του ΑΕΠ, από το 2020, προκειμένου να απελευθερώσουν τη δυναμική της ανάπτυξης, η οποία αυτήν τη στιγμή δεν είναι σε θέση να υπερβεί το 2% του ΑΕΠ. Το μήνυμα αυτό στέλνει προς πάσα κατεύθυνση το ΔΝΤ, το οποίο εξάλλου εντοπίζει δημοσιονομικό κενό στον προϋπολογισμό του 2020.

Η κυβέρνηση έκανε μια πολλά υποσχόμενη αρχή με το να απομακρύνει εμπόδια αναφορικά με τις δομικές μεταρρυθμίσεις και τις ιδιωτικοποιήσεις και με το να προχωρήσει στην εξυγίανση των ισολογισμών των τραπεζών. Αυτό επισημαίνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στη δήλωση συμπερασμάτων που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα ολοκληρώνοντας τη διαβούλευση με τις ελληνικές αρχές για την κατάρτιση της έκθεσης του 'Αρθρου 4 για το 2019. 

Όπως επισημαίνεται από το ΔΝΤ χρειάζεται άμεσα μεγαλύτερη προσπάθεια σε όλους τους τομείς πολιτικής προκειμένου να καταστεί η Ελλάδα ανταγωνιστική εντός της νομισματικής ένωσης, να εξαλείψει το πλεονάζον χρέος και να πετύχει περισσότερη ανάπτυξη.

Παρουσιάζοντας τα βασικά συμπεράσματα της αξιολόγησης στους εκπροσώπους του Τύπου, ο επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ για την Ελλάδα Πίτερ Ντόλμαν εκτίμησε ότι ο προϋπολογισμός του 2020 εμφανίζει δημοσιονομικό κενό και κάλεσε την κυβέρνηση να το καλύψει με μέτρα φιλικά προς την ανάπτυξη. Ο ίδιος εκτίμησε ότι μελλοντικά η αύξηση του ΑΕΠ θα μπορούσε να ξεπεράσει το 2%, δύσκολα όμως θα φθάσει το 3%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ίδιος ο κ. Ντόλμαν χαρακτήρισε λάθος την επαναφορά της 13ης σύνταξης. Σχετικά με τις συνταξιοδοτικές παροχές στη δήλωση του ΔΝΤ αναφέρεται ότι: «Για την ελευθέρωση δημοσιονομικού χώρου, οι συνταξιοδοτικές παροχές των τωρινών συνταξιούχων θα πρέπει να υπολογίζονται σύμφωνα με τον νέο τρόπο υπολογισμού (και η πρόσφατη αποκατάσταση των δώρων που χορηγούνταν πριν από την κρίση θα πρέπει να ανατραπεί)».

Ο κ. Ντόλμαν υιοθετώντας σημεία της δήλωσης του ΔΝΤ τάχθηκε υπέρ της μείωσης των στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδος αρχής γενομένης από το 2020, υπέρ πρόσθετων παρεμβάσεων για τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, καθώς σήμερα αυτή δεν διασφαλίζεται «κάτω από ρεαλιστικές μακροοικονομικές παραδοχές». 

Να σημειωθεί επίσης ότι στη δήλωση του ΔΝΤ αναφέρεται ότι: «Για το 2020, το προσωπικό προτείνει η κυβέρνηση και οι Ευρωπαίοι εταίροι να συναινέσουν σε μια πορεία χαμηλότερων δημοσιονομικών πλεονασμάτων, με δεδομένο το ευρύ οικονομικό περιθωρίο και τις σημαντικές μη εξυπηρετούμενες ανάγκες σε κοινωνική και επενδυτική δαπάνη και για τη συμπερίληψη δαπανών που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν συνέργειες με ενισχυμένες δομικές μεταρρυθμίσεις». Σε άλλο σημείο στη δήλωση του ΔΝΤ σχετικά με την φορολόγηση αναφέρεται ότι: «Σχέδια για την μείωση των άμεσων φόρων και για την ενίσχυση της φορολογικής συνέπειας είναι ευπρόσδεκτα αλλά περισσότερα θα μπορούσαν να επιτευχθούν με τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης».

Ο κ. Ντόλμαν τέλος τάχθηκε και υπέρ του σχεδίου «Ηρακλής» για τα «κόκκινα» δάνεια των τραπεζών, καθώς αυτό μπορεί υπό προϋποθέσεις να στηρίξεις τις «αδύναμες» ελληνικές τράπεζες. Μάλιστα, τόνισε πως θα πρέπει να υπάρξουν παρεμβάσεις για τη βελτίωση της ποιότητας κεφαλαίων των τραπεζών.

Αναλυτικά Η δήλωση του ΔΝΤ

Πηγές: kathimerini.gr , naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου