13 Σεπτεμβρίου 2019

Μαργαρίτης Σχοινάς, εγκώμια αλλά και επιφυλάξεις για τις αρμοδιότητές του στην Κομισιόν

Στη διαμάχη που έχει ξεσπάσει στους κόλπους της ΕΕ με αφορμή τις πιέσεις που δέχεται η νέα πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, να αποσύρει τον αμφιλεγόμενο τίτλο «προστασία του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής» από το χαρτοφυλάκιο του Μαργαρίτη Σχοινά, του αρμόδιου για τη μετανάστευση επιτρόπου, αναφέρεται σε άρθρο του το Politico.

Μετά τα εγκώμια για τον Έλληνα αντιπρόεδρο της Κομισιόν δεν λείπουν και οι επιφυλάξεις για τις αρμοδιότητές του. Ιδιαίτερα οι Πράσινοι στη Γερμανία ανησυχούν για μία "Ευρώπη-φρούριο" απέναντι στους μετανάστες, αναφέρουν γερμανικά ΜΜΕ. 

Politico: Μαργαρίτης Σχοινάς, ένα από τα πλέον επιφανή στελέχη της νέας Κομισιόν 

To περιοδικό σημειώνει ότι ο Μ. Σχοινάς, ο οποίος υπήρξε βασικός εκπρόσωπος του κ. Γιούνκερ είναι ένα από τα πλέον επιφανή και αποδεκτά μέλη της νέας ομάδας της κυρίας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, γνωστός τόσο για την υψηλής ποιότητας καθημερινή «μάχη» του με τους ρεπόρτερς στη μεσημβρινή ενημέρωση της Κομισιόν, όσο, ενίοτε, και ως αιτία… αναστεναγμών χάρη στην ικανότητά του να ξεφεύγει από θέματα ή να μην απαντά σε ανεπιθυμητές ερωτήσεις. 

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

«Ομως η αφοσίωσή του στην ΕΕ και στο ευρωπαϊκό σχέδιο είναι αδιαμφισβήτητη», σημειώνει το περιοδικό και προσθέτει: «Ακόμη και ο Γιούνκερ, ασκώντας κριτική στον προτεινόμενο τίτλο του χαρτοφυλακίου του, υπερασπίσθηκε τον κ. Σχοινά, δηλώνοντας στο Euronews ότι ο εν λόγω τίτλος δεν ταιριάζει με τις προσωπικές αξίες του Ελληνα επιτρόπου.

«Ευρωπαϊκός τρόπος ζωής σημαίνει συνάθροιση ταλέντων και ενεργητικότητας και σε αυτό περιλαμβάνεται και ο σεβασμός των άλλων, ανεξαρτήτως του χρώματος και της αρχικής τους προέλευσης», είπε ο κ. Γιούνκερ στη συνέντευξή του, εισηγούμενος την αλλαγή του τίτλου του νέου χαρτοφυλακίου.

Όμως ο τίτλος των αρμοδιοτήτων του κ. Σχοινά, προκάλεσε έντονη πολεμική, καθώς οι πολιτικοί αντίπαλοι του ΕΛΚ που είναι και η πρώτη δύναμη στο ευρωκοινοβούλιο αλλά και ανεξάρτητες ενώσεις καταγγέλλουν μια «ρητορική δανεισμένη από την άκρα δεξιά».

Οι τρείς κύριες πολιτικές ομάδες αντίπαλες του ΕΛΚ στο Ευρωκοινοβούλιο ζητούν να εγκαταλειφθεί αυτός ο τίτλος. Ο επικεφαλής του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ δεν έχει εκφραστεί δημόσια για το θέμα αυτό. 

Aνάρτησή του Μαργαρίτη Σχοινά

Σημειώνεται πάντως ότι ο Μαργαρίτης Σχοινάς σε ανάρτησή του στο twitter δήλωνε ότι είναι συγκινημένος αναλαμβάνοντας τη θέση του αντιπροέδρου για την Προστασία του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής που καλύπτει την μετανάστευση, ασφάλεια, απασχόληση και εκπαίδευση: 

Margaritis Schinas @MargSchinas
Thrilled to be nominated as VP for Protecting our Way of Life covering #migration, #security, #employment, #education. Ready to get down to work & looking forward to discussing with
@Europarl_EN about how we can translate our political priorities into real results for Europeans.

DW: Πράσινοι εναντίον ...Μαργαρίτη Σχοινά 

Μετά τα εγκώμια για τον Έλληνα αντιπρόεδρο της Κομισιόν δεν λείπουν και οι επιφυλάξεις για τις αρμοδιότητές του. Ιδιαίτερα οι Πράσινοι ανησυχούν για μία "Ευρώπη-φρούριο" απέναντι στους μετανάστες.

Σε ανταπόκριση από τις Βρυξέλλες η αριστερή εφημερίδα Tageszeitung επισημαίνει: "Θα αντιμετωπίζει η ΕΕ μελλοντικά τους πρόσφυγες ως "απειλή για τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής"; Αυτό το ερώτημα έχει προκαλέσει σφοδρή διαμάχη ανάμεσα στην επόμενη πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και στο Ευρωκοινοβούλιο. Πράσινοι και Σοσιαλδημοκράτες ζητούν αλλαγές στις αρμοδιότητες που αναλαμβάνει ο νέος Επίτροπος Μετανάστευσης Μαργαρίτης Σχοινάς. 

Ιδιαίτερα οι Πράσινοι αντιδρούν έντονα. Σε συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής τους ομάδας, το βράδυ της Τρίτης, πολλοί ευρωβουλευτές εξέφρασαν την αγανάκτησή τους για το νέο χαρτοφυλάκιο που δημιούργησε η φον ντερ Λάιεν για τον συντηρητικό Έλληνα. Ονομάζεται 'Protecting our European way of life', δηλαδή "Προστατεύοντας τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής" (...). Η επικεφαλής των Πρασίνων Σκα Κέλερ "απηύθυνε επιστολή, στην οποία αναφέρει ότι 'προκαλεί φόβο' η διατύπωση της φον ντερ Λάιεν". Σύμφωνα με την Tageszeitung "ο Σχοινάς θα πρέπει να γνωρίζει ότι θα αντιμετωπίσει προβλήματα στο Ευρωκοινοβούλιο, το οποίο θα εξετάσει τους νέους Επιτρόπους από τα τέλη Σεπτεμβρίου και σίγουρα θα απορρίψει κάποιον από αυτούς".

Όπως μεταδίδει η Γερμανική Ραδιοφωνία (DLF) "εκπρόσωπος της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν απέρριψε την κριτική και εξήγησε ότι πρόκειται για μία ευρύτερη πολιτική προσέγγιση, η οποία περιλαμβάνει τον σεβασμό των αξιών, τη δημοκρατία, την αναπτυξιακή συνεργασία και τη διασυνοριακή καταπολέμηση της τρομοκρατίας". 

Το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) σε ανταπόκριση από τις Βρυξέλλες σημειώνει ότι η κριτική "δεν αφορά το πρόσωπο" του Μαργαρίτη Σχοινά. Ωστόσο: "Το γεγονός ότι οι αρμοδιότητες του 57χρονου υποψηφίου αντιπροέδρου της νέας Κομισιόν επιγράφονται 'Προστατεύοντας τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής' προκάλεσε κριτική σε Πράσινους και Σοσιαλδημοκράτες, με δεδομένη την τάση απομονωτισμού στην πολιτική για το προσφυγικό. Εκπρόσωπος της Διεθνούς Αμνηστίας κατηγόρησε την Κομισιόν ότι οικειοποιείται τη γλώσσα των ακραίων δεξιών. Αναμένεται ότι στην ακρόαση (ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου) θα τεθούν αρκετά ερωτήματα επ' αυτού". 

Πηγές: kathimerini.grtwitter.com, Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου