16 Σεπτεμβρίου 2019

DW: Γερμανοί συνταξιούχοι μεταναστεύουν στη ΝΑ Ευρώπη

Πολλοί Γερμανοί μεταναστεύουν μετά τη συνταξιοδότησή τους στην Ελβετία, την Αυστρία ή και τις ΗΠΑ. Τα τελευταία χρόνια όμως όλο και περισσότεροι φαίνεται να ανακαλύπτουν και τις χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης, κυρώς τη Βουλγαρία αλλά και την Ελλάδα. Από τη Deutsche Welle:

Τα τελευταία χρόνια η Γερμανίδα Άννα Χολτ επένδυσε πάνω από 100.000 ευρώ για το νέο της σπίτι στη Βουλγαρία. Το έκτασης έξι στρεμμάτων οικόπεδο βρίσκεται στο χωριό Μάλκο Ντργάνοβο, κοντά στο Πλόβντιβ (Φιλιππούπολη). Η σήμερα 67χρονη συνταξιούχος είχε παλαιότερα πολλά καταστήματα κομμωτικής στο Βερολίνο. Μετά τη συνταξιοδότησή της αποφάσισε να μεταναστεύσει μαζί με το σύζυγό της στη Βουλγαρία. «Τα πανέμορφα τοπία της με αφήνουν άφωνη», όπως λέει.

Το -συγκριτικά με τη Γερμανία- χαμηλό κόστος διαβίωσης προσελκύει όλο και περισσότερους γερμανούς συνταξιούχους στις χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Σύμφωνα με στοιχεία του Γερμανικού Συνταξιοδοτικού Φορέα, στην Ουγγαρία, τη Ρουμανία, την Κροατία, τη Βουλγαρία και την Ελλάδα ζουν σήμερα πάνω από 10.000 γερμανοί συνταξιούχοι, διπλάσιοι απ΄ ό,τι πριν από 10 χρόνια. 

Η Άννα Χολτ δείχνει σε φωτογραφία το σπίτι της στη Βουλγαρία

240.000 εμβάσματα στο εξωτερικό 

Γενικότερα ποτέ άλλοτε στο παρελθόν δεν ζούσαν τόσο πολλοί γερμανοί συνταξιούχοι στο εξωτερικό όσο σήμερα. Συνολικά εμβάζονται κάθε μήνα από τη Γερμανία περί τις 240.000 συντάξεις σε Γερμανούς με διεύθυνση κατοικίας εκτός Γερμανίας.

Σύμφωνα με στοιχεία της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας η Βουλγαρία είναι η χώρα με το χαμηλότερο κόστος διαβίωσης στην ΕΕ. Οι πολίτες πληρώνουν εκεί για προϊόντα και υπηρεσίες κατά μέσο όρο περίπου το 50% του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Τα εισαγόμενα προϊόντα όμως, όπως προϊόντα ένδυσης και υπόδησης, είναι συχνά ακριβότερα απ΄ ότι στη Γερμανία. Αρκετά φθηνότερα από τη Γερμανία είναι επίσης τα τρόφιμα σε Ρουμανία και Ουγγαρία ενώ στην Ελλάδα οι τιμές είναι περίπου ίδιες με τις γερμανικές, αν όχι και υψηλότερες.

Στη Βουλγαρία σκέφτεται να μεταναστεύσει και ο 69χρονος Βέρνερ Κρίστες. Νοίκιασε «δοκιμαστικά» καταρχήν, επίσης στο Πλόβντιβ, ένα επιπλωμένο διαμέρισμα έναντι 300 ευρώ για να διαπιστώσει εάν όντως μπορεί να ζήσει εκεί. Οι πρώτες του εντυπώσεις είναι άκρως θετικές. «Οι άνθρωποι εδώ είναι πολύ ανοιχτοί», λέει σχολιάζοντας τον τρόπο με τον οποίο τον υποδέχονται οι Βούλγαροι. Η Βουλγαρία αντιμετωπίζει έντονο δημογραφικό πρόβλημα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΟΗΕ μέχρι το τέλος του αιώνα και λόγω της μετανάστευσης των Βούλγαρων η χώρα θα απολέσει το ήμισυ περίπου του πληθυσμού της. 

Ο Βέρνερ Κρίστες μετακόμισε «δοκιμαστικά» στο Πλόβντιβ

«Η μετανάστευση δεν είναι για όλους» 

Ο συνταξιούχος Κρίστες προσπαθεί ήδη να μάθει και βουλγαρικά. «Αλλιώς συνεννοούμαι με χέρια και με πόδια. Πάντα γίνομαι κατανοητός», όπως λέει. Ο μηχανικός εργαζόταν επί 30 χρόνια στην Ελβετία και τα τελευταία χρόνια απασχολούνταν στη λίμνη της Κωνσταντίας. Αυτό που τον ενοχλεί και τον οδήγησε στην απόφασή του να φύγει είναι η κοινωνική εξέλιξη, όπως λέει. Τα πάντα στη Γερμανία και την Ελβετία, όλη η ζωή, είναι προγραμματισμένη, σύμφωνα με τον ίδιο. Με τη σύνταξή του μπορεί να έχει μια άνετη ζωή στη Βουλγαρία.

Βέβαια η μετανάστευση σε αυτή την ηλικία δεν ενδείκνυται για όλους, όπως λέει. Ειδικοί στη Σόφια μιλούν για πολλές περιπτώσεις γερμανών συνταξιούχων που επιστρέφουν επειδή φεύγουν με υπερβολικές προσδοκίες. Κυριότερα προβλήματα είναι η γλώσσα και η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Επίσης δεν είναι λίγοι εκείνοι που προτιμούν να αγοράσουν σπίτι σε κάποιο από τα γνωστά τουριστικά θέρετρα της Μαύρης Θάλασσας, τα οποία όμως ερημώνουν το χειμώνα, καθιστώντας ιδιαίτερα δύσκολη τη ζωή των μόνιμων κατοίκων.

Ε. Λάλοβα / Μ. Ρέντερ (dpa)

Πηγή: dw.com 

Εξάλλου, σύμφωνα με άλλο (προ μηνός περίπου) δημοσίευμα στη Deutsche Welle  με τίτλο "Τριπλασιάστηκαν οι εργαζόμενοι συνταξιούχοι στη Γερμανία" πολλοί συνταξιούχοι στη Γερμανία ανάγκάζονται να εργάζεται για να ενισχύσουν τη σύνταξή τους τη στιγμή που οι μισές συντάξεις είναι κάτω από 900 ευρώ. Ένα απόσπασμα:

"Την τελευταία εικοσαετία οι γερμανοί συνταξιούχοι που εργάζονται και μετά τη σύνταξη έχουν σχεδόν τριπλασιαστεί: από 530.000 το 2000 σε 1,45 εκ. το 2018. Σήμερα πάνω από το 8% των συνταξιούχων στη Γερμανία εργάζεται, είτε για να ενισχύσουν τη σύνταξή τους (οι μισές συντάξεις είναι κάτω από 900 ευρώ), είτε για να έχουν μια δημιουργική απασχόληση. (...)

Από σφυγμομέτρηση του Ινστιτούτου Ερευνών για το Επάγγελμα προκύπτει ότι «το 90% των εργαζόμενων συνταξιούχων είναι ικανοποιημένο από την εργασία του, επιδιώκει τις επαφές με τους συνανθρώπους και θέλει να έχει μια απασχόληση». Σχεδόν οι μισοί από τους άνδρες συνταξιούχους και πάνω από το 65% των γυναικών δηλώνουν ότι εργάζονται γιατί χρειάζονται τα χρήματα. Όπως ανακοίνωσε πρόσφατα η γερμανική κυβέρνηση περίπου οι μισές από τις συντάξεις που καταβάλλονται σήμερα βρίσκονται κάτω από τα 900 ευρώ". (...)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου