13 Σεπτεμβρίου 2019

Τα «Ωραία» της Ημέρας 13.9.2019

Απονεμήθηκαν τα «Νόμπελ του τρελού επιστήμονα» που επιβραβεύουν αστείες, παράδοξες και συχνά άχρηστες επιστημονικές ανακαλύψεις!
Γερμανοί νευροεπιστήμονες - ερευνητές έμαθαν σε ποντίκια να παίζουν κρυφτό!
Τραμπ στην FED: «Μειώστε τα επιτόκια στο μηδέν, ανόητοι»!


Τα «Νόμπελ του τρελού επιστήμονα»

Απονεμήθηκαν, για 29η κατά σειρά χρονιά, στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ των ΗΠΑ, τα βραβεία Ig, αποκαλούμενα και «Νόμπελ του τρελού επιστήμονα», τα οποία επιβραβεύουν αστείες, παράδοξες και συχνά άχρηστες επιστημονικές ανακαλύψεις, που «πρώτα κάνουν τους ανθρώπους να γελάσουν και μετά να σκεφτούν». Κάθε βραβείο συνοδευόταν από ένα -προφανώς άχρηστο- χαρτονόμισμα δέκα τρισεκατομμυρίων της Ζιμπάμπουε (όταν ο πληθωρισμός της είχε φθάσει στον ουρανό).

Μεταξύ άλλων, βραβεύθηκε μια μελέτη σε Γάλλους ταχυδρόμους, στους οποίους είχε τοποθετηθεί θερμόμετρο στους όρχεις τους, για να διαπιστώσει κατά πόσο και οι δύο έχουν την ίδια ακριβώς θερμοκρασία.
Το βραβείο χημείας κατέληξε σε Ιάπωνες επιστήμονες που υπολόγισαν πόσο σάλιο παράγει ένα τυπικό πεντάχρονο παιδί μέσα σε μια μέρα (περίπου μισό λίτρο).
Το βραβείο μηχανικής πήγε σε έναν Ιρανό εφευρέτη για ένα μηχάνημά του που αλλάζει πάνες στα μωρά.
Το βραβείο οικονομικών δόθηκε σε Ολλανδούς ερευνητές που ανακάλυψαν ότι τα χαρτονομίσματα μπορούν να διαδώσουν επικίνδυνα μικρόβια.
Ιταλοί επιστήμονες πήραν το βραβείο ιατρικής για την ιδέα τους ότι η πίτσα προστατεύει από πρόωρο θάνατο (σ.σ. βολική θεωρία για Ιταλούς...).
Μια διεθνής ερευνητική ομάδα πήρε βραβείο επειδή «χαρτογράφησε» ποιά ακριβώς μέρη του σώματος είναι πιο απολαυστικό να τα ξύνει κανείς (προηγούνται οι αστράγαλοι και ακολουθεί η πλάτη).
Δύο Αμερικανοί κατάφεραν να βραβευθούν για τη μελέτη τους σχετικά με το γιατί ο φασκωλόμυς (μαρσιποφόρο φυτοφάγο ζώο της Αυστραλίας) κάνει κυβικού σχήματος κόπρανα, κάτι μοναδικό στο ζωικό βασίλειο!

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ερευνητές έμαθαν σε ποντίκια να παίζουν κρυφτό 

Στο πλαίσιο πειράματος, γερμανοί νευροεπιστήμονες πέρασαν λίγες εβδομάδες με μερικά μικρά τρωκτικά μέσα σ’ ένα μικρό διαμέρισμα, όπου είχαν προηγουμένως εγκαταστήσει διαφανή και αδιαφανή κουτιά. Διαπίστωσαν ότι τα νεαρά ποντίκια μετατράπηκαν πολύ γρήγορα σε μύστες του παιγνιδιού, παρότι δεν είχαν ανταμοιβή με λιχουδιές.

Ωστόσο, τα ποντίκια έμοιαζαν αληθινά χαρούμενα όταν έβρισκαν τους ερευνητές που έπαιζαν μαζί τους ή όταν τα έβρισκαν εκείνοι, κάτι που πιστοποίησαν τα μικρά άλματα χαράς που έκαναν και οι υπερηχητικές κραυγές τους, τις οποίες βγάζουν σε εύρος κύματος που δεν μπορεί να συλλάβει το ανθρώπινο αυτί, αλλά προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει πως συνδέονται με την ευχαρίστηση, πως είναι ουσιαστικά το γέλιο των τρωκτικών.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε χθες Πέμπτη στην επιστημονική επιθεώρηση Science, σε κάποιους μπορεί να μοιάζει ανάξια λόγου, αλλά για άλλους είναι πολύ σημαντική, καθώς καταπιάστηκε με το παιγνίδι - σημαντικό εξελικτικό χαρακτηριστικό για τα θηλαστικά.

Την επόμενη φορά που θα δείτε ένα ποντίκι, σκεφτείτε ότι μπορεί απλά να θέλει να παίξετε κρυφτό!

Πηγή: amna.gr

Νέα επίθεση Τραμπ στην FED 

Σε νέες αναρτήσεις του στο Twitter o Nτόναλντ Τραμπ υπογράμμισε χθες ότι η κεντρική τράπεζα (FED) θα πρέπει να μειώσει τα επιτόκια στο μηδέν ή και σε αρνητικά επίπεδα, αποκαλώντας τους αξιωματούχους της... «κουφιοκέφαλους»!

«Η Federal Reserve θα πρέπει να οδηγήσει τα επιτόκια στο ΜΗΔΕΝ ή και χαμηλότερα και μετά θα πρέπει να αρχίσουμε να αναχρηματοδοτούμε το χρέος μας» έγραψε μεταξύ άλλων.

«Οι ΗΠΑ θα έπρεπε πάντα να πληρώνουν το χαμηλότερο επιτόκιο. Καθόλου πληθωρισμός! Είναι μόνο η αφέλεια του Tζέι Πάουελ και της FED, που δεν μας επιτρέπει να κάνουμε αυτό που άλλες χώρες ήδη κάνουν. Χάνουμε μία μοναδική ευκαιρία εξαιτίας των κουφιοκέφαλων» έγραψε επίσης.

Πηγές: Twitter, naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου