29 Σεπτεμβρίου 2019

Ατσάλινα τριαντάφυλλα: Το μνημείο για τα θύματα της σφαγής του Μπρέιβικ στο Όσλο

Ένα μνημείο για τα 77 θύματα της διπλής επίθεσης του 2011 στο Όσλο και στο νησάκι Ούτεγια στη Νορβηγία παρουσιάστηκε χθες Σάββατο στο εξωτερικό καθεδρικού ναού της νορβηγικής πρωτεύουσας.

Το μνημείο, που ονομάστηκε Jernrosene («Ατσάλινα Τριαντάφυλλα»), αποτελείται από σχεδόν 1.000 ρόδα φτιαγμένα από μέταλλο, που συγκεντρώθηκαν απ’ όλη την υφήλιο. Αρκετά από αυτά τα έχουν φτιάξει κάποιοι από τους επιζήσαντες των επιθέσεων αλλά και συγγενείς των θυμάτων.

Τοποθετήθηκαν σε μια κυκλική μαρμάρινη βάση, που περιβάλλεται από ένα λευκό, θερμαινόμενο παγκάκι όπου μπορεί κανείς να καθίσει άνετα ακόμα και τις πολύ παγερές ημέρες. 


Τα ατσάλινα τριαντάφυλλα συμβολίζουν την αλληλεγγύη που έδειξαν οι Νορβηγοί μετά τις επιθέσεις. Χιλιάδες πολίτες είχαν πάρει μέρος στις λεγόμενες πορείες των ρόδων στο Όσλο και αλλού σε αντίδραση στις επιθέσεις που διέπραξε ο ακροδεξιός Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ την 22α Ιουλίου 2011.

Ο Μπρέιβικ καταδικάστηκε να εκτίσει 21 χρόνια κάθειρξη τον Αύγουστο του 2012 για τις επιθέσεις που άρχισαν με την πυροδότητηση βομβών στο Όσλο και συνεχίστηκαν με την έφοδο με πυροβόλα όπλα στην κατασκήνωση της νεολαίας του κόμματος των Εργατικών στο νησάκι Ούτεγια, κοντά στην πρωτεύουσα.

Επρόκειτο για τη χειρότερη σφαγή στη Νορβηγία μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ , kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου