12 Σεπτεμβρίου 2019

ΕΚΤ: Μείωση επιτοκίων και πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης

Την μείωση του καταθετικού επιτοκίου στο -0,5% από -0,4% ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σε μία απόφαση που οι αγορές είχαν εν πολλοίς προεξοφλήσει.

Δικαίωσε ωστόσο και όσους περίμεναν πιο δυναμική δράση, με την επιστροφή του «μπαζούκας» της ποσοτικής χαλάρωσης, αφού προανήγγειλε νέο γύρο.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε, από το Νοέμβριο θα αρχίσει και πάλι τις αγορές ομολόγων και άλλου ενεργητικού αξίας 20 δισ. ευρώ μηνιαίως. Δεν ορίστηκε συγκεκριμένος χρονικός ορίζοντας, με την κεντρική τράπεζα να αποφασίζει ότι θα διαρκέσει «όσο κριθεί αναγκαίο».

Το ποσό είναι μεν χαμηλότερο των προσδοκιών όσων ήθελαν ένα QE 2. Ειδικοί σε σχετικές έρευνες έκαναν λόγο για 30 έως 60 δισ. ευρώ. Ωστόσο η απόφαση και μόνο να ενεργοποιηθεί και πάλι το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, που είχε τερματιστεί τον Δεκέμβριο του 2018, θεωρείται καθοριστική, καθώς τα τελευταία 24ωρα υπήρχαν πληροφορίες για έντονες ενστάσεις από τη Γερμανία και «δορυφόρους» της στο Δ.Σ. της ΕΚΤ, οι οποίες δημιουργούσαν αμφιβολίες για το εάν θα έρθει τελικά ένα QE 2.

Στόχος της ΕΚΤ είναι να δώσει νέα πνοή στην αναιμική ανάπτυξη της Ευρωζώνης, την ώρα που η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία της, είναι στο χείλος της ύφεσης, όπως εξάλλου και η Ιταλία, τρίτο μεγαλύτερο μέλος του ευρώ. Σε αποθέρμανση βρίσκονται επίσης η Γαλλία και αρκετές ακόμη οικονομίες του ευρώ, ενώ πολύ μακριά από το στόχο του 2% παραμένει και ο πληθωρισμός.

Σε μία πρώτη αντίδραση είχαμε ράλι των τραπεζικών μετοχών στην Ευρώπη, μεγάλη πτώση στις αποδόσεις των ομολόγων και βουτιά του ευρώ κάτω από τα 1,10 δολάρια. Οι αγορές περιμένουν βεβαίως και τα όσα θα επισημάνει αργότερα στη συνέντευξη Τύπου, που θα παραχωρήσει, ο Μάριο Ντράγκι. 


Ντράγκι: «Ό,τι χρειαστεί για... όσο χρειαστεί» 

Λίγο πριν παραδώσει τα ηνία στην Κριστίν Λαγκάρντ, ο Μάριο Ντράγκι, επαναλαμβάνει το «ό,τι χρειαστεί», αλλά και διαβεβαιώνει ότι αυτό θα διαρκέσει για «όσο χρειαστεί». Καλεί ωστόσο για ακόμη μία φορά τις κυβερνήσεις να σηκώσουν το δικό τους μερίδιο ευθύνης. Η ώρα της δημοσιονομικής πολιτικής έφτασε, ξεκαθαρίζει.

Στη συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της ΕΚΤ, υπογράμμισε ότι η ΕΚΤ θα διατηρήσει τα επιτόκια στα σημερινά ή και χαμηλότερα επίπεδα ή και ακόμη χαμηλότερα «έως ότου δούμε τις προοπτικές του πληθωρισμού να συγκλίνουν σε επίπεδα κοντά στο στόχο του 2%». Παράλληλα αναφερόμενος στο νέο γύρο ποσοτικής χαλάρωσης, διαβεβαίωσε ότι θα παραμείνει σε ισχύ «για όσο κριθεί αναγκαίο για να στηρίξει την οικονομία.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ υπογράμμισε ότι οι κίνδυνοι επιμένουν, αν και τα τελευταία στοιχεία δείχνουν μέτρια, αλλά θετική ανάπτυξη στο τρίτο τρίμηνο. Οι μεγάλες αβεβαιότητες που συνδέονται με την γεωπολιτική, τον εμπορικό προστατευτισμό και τις αναδυόμενες αγορές, είναι οι κυριότεροι εξ αυτών, όπως εξήγησε. Οι τομείς των υπηρεσιών και των κατασκευών παραμένουν ανθεκτικοί, την ώρα που εκείνος της μεταποίησης δέχεται ισχυρές πιέσεις.

Ο Ιταλός τραπεζίτης δεν παρέλειψε πάντως ούτε αυτή τη φορά να υπογραμμίσει ότι η νομισματική πολιτική δεν αρκεί για βιώσιμη ανάπτυξη μακροπρόθεσμα. «Τώρα είναι η ώρα και της δημοσιονομικής πολιτικής» είπε, σημειώνοντας πως όσο πιο γρήγορα τεθεί σε εφαρμογή η κατάλληλη δημοσιονομική πολιτική τόσο λιγότερο θα χρειαστεί να μείνουν σε ισχύ τα αντισυμβατικά μέτρα νομισματικής πολιτικής και τόσο λιγότερες παρενέργειες θα έχουν.

Πηγή: naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου