1 Μαρτίου 2020

Έβρος: Χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες προσπαθούν να περάσουν τα σύνορα

Χιλιάδες άτομα παραμένουν πίσω από τον συρμάτινο φράχτη στα ελληνοτουρκικά σύνορα, με την προσδοκία να περάσουν στην ελληνική πλευρά, η οποία καθημερινά ενισχύει τα μέτρα ασφαλείας, με διμοιρίες των ΜΑΤ από αστυνομικές διευθύνσεις από όλη τη χώρα, ενώ και οι διοικητές των ταγμάτων εθνοφυλακής ενημερώθηκαν να είναι σε ετοιμότητα.

Η Τουρκία μισάνοιξε τις πόρτες προς την Ευρώπη την Παρασκευή, απειλώντας να αφήσει να περάσει νέο κύμα προσφύγων και μεταναστών αν δεν εξασφαλίσει ενεργή υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο μπρα ντε φέρ με τη Ρωσία στη Συρία. 

«Τουλάχιστον 13.000 άνθρωποι είναι παρόντες κατά μήκος των 212 χιλιομέτρων των συνόρων», κατά υπολογισμούς του ΔΟΜ (Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης). Σύμφωνα με την υπηρεσία του ΟΗΕ, ανάμεσα τους βρίσκονται «οικογένειες με μικρά παιδιά». Ο Οργανισμός διευκρίνισε ότι ομάδες του παρακολουθούν τις κινήσεις των μεταναστών και των προσφύγων από την Κωνσταντινούπολη ως τα σύνορα και διανέμουν βοήθεια στους πλέον ευάλωτους.

«Οι ομάδες οι οποίες εργάζονται κατά μήκος των συνόρων 212 χιλιομέτρων της Τουρκίας και της Ελλάδας (...) έχουν καταμετρήσει 13.000 ανθρώπους συγκεντρωμένους στα σύνορα στο Παζάρκουλε και στο Ιψάλα, καθώς και σε άλλες τοποθεσίες», ανέφερε η υπηρεσία του ΟΗΕ, ενώ «ο αριθμός των ανθρώπων που φεύγουν από την Αδριανούπολη με σκοπό να περάσουν τα σύνορα μεγάλωνε κατά τη διάρκεια της ημέρας».


Χθες, οι ελληνικές αρχές προχώρησαν σε 70 συλλήψεις στην πρώτη, δεύτερη και τρίτη γραμμή ελέγχου και έχει σχηματιστεί δικογραφία, ενώ άλλες 66 συλλήψεις έγιναν κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας. Οι συλληφθέντες εισήλθαν παράνομα από σημεία της ελληνοτουρκικής μεθορίου πέραν της οριογραμμής του τελωνείου, όπου έχουν αναπτυχθεί ισχυρές δυνάμεις του στρατού και της αστυνομίας δημιουργώντας ένα αδιαπέραστο τείχος. 

Ωστόσο, παρά τα συνεχώς ενισχυόμενα μέτρα ασφαλείας, ομάδες ατόμων επιχείρησαν, νωρίς χθες το απόγευμα, να παραβιάσουν τα συρματοπλέγματα με αποτέλεσμα να προκληθεί ένταση και οι δυνάμεις φρούρησης να "απαντήσουν" με δακρυγόνα στις πέτρες, τα ξύλα και τα χημικά, που έρχονταν από απέναντι.


Κάλεσμα μέσω Telegram για πορεία στα σύνορα

Κάλεσμα για συγκέντρωση το πρωί της Δευτέρας στην Κωνσταντινούπολη, υπό την ονομασία «Το κομβόι της ελπίδας για τη μετανάστευση», με σκοπό την πορεία προς τα χερσαία σύνορα της Ελλάδας, διακινείται τις τελευταίες ώρες σε γκρουπ της εφαρμογής Telegram. 

Στο μήνυμα των τελευταίων ωρών που εντόπισε η «Καθημερινή» στο γκρουπ του Telegram αναφέρεται ότι τη Δευτέρα 2/3/2020 στις 9:00 το πρωί θα ξεκινήσει η συγκέντρωση του κόσμου στην περιοχή Esenyurt της Κωνσταντινούπολης και ότι στις 12:00 θα αναχωρήσει η πορεία με προορισμό τα σύνορα. «Αυτή είναι η χρυσή ευκαιρία», αναφέρει άλλο μήνυμα στο ίδιο γκρουπ. «Σύμφωνα με αναλυτές, η στάση του τουρκικού κράτους απέναντι στους πρόσφυγες δεν έχει αλλάξει και το άνοιγμα των συνόρων που συμβαίνει τώρα μπορεί να μην επαναληφθεί στο μέλλον». Προσθέτουν ακόμη ότι η κυβέρνηση της Τουρκίας μπορεί να αναθεωρήσει τη στάση της και ότι όσοι έδωσαν το «πράσινο φως» για το άνοιγμα των συνόρων «ξέρουν πολύ καλά τι κάνουν». «Γι’ αυτό συμβουλεύουμε όσους θέλουν να μεταναστεύσουν να συγκεντρωθούν τις καθορισμένες ώρες για να ξεκινήσουν για τις ευρωπαϊκές χώρες με το ‘‘Κομβόι της μετανάστευσης’’».

Μια από τις φωτογραφίες που έχουν ανέβει στο γκρουπ του Telegram από όσα διαδραματίζονται τις τελευταίες ώρες στα ελληνοτουρκικά σύνορα.

«Ενημερώνουμε όσους επιθυμούν τη μετανάστευση στην Ευρώπη. Σε συνεργασία με την Ερυθρά Ημισέληνο πλοία και βάρκες ετοιμάζονται για να μεταφέρουν μετανάστες στα ελληνικά νησιά σε περίπτωση που η ελληνική κυβέρνηση δεν προχωρήσει στο άνοιγμα των συνόρων», αναφέρει μεταξύ άλλων το ίδιο μήνυμα σε γκρουπ του Telegram με 1.080 μέλη. Δεν είναι γνωστό ποιοι είναι οι δημιουργοί αυτής της ομάδας. Ακόμη και η αναφορά που γίνεται στην «Ερυθρά Ημισέληνο» μπορεί να αποτελεί τέχνασμα των συντακτών για να αποκτήσει αξιοπιστία το κάλεσμά τους.

Επίσης, στο ίδιο γκρουπ του Telegram μοιράζονται οι δηλώσεις του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος υποστήριξε ότι: «Περίπου 18.000 μετανάστες έχουν ήδη περάσει και σήμερα ο αριθμός θα είναι 25.000 με 30.000 και δεν θα κλείσουμε τις πόρτες μας διότι η ΕΕ πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της». 

H στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ελλάδα

Στο μεταξύ με αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, εξέφρασε την πλήρη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ελλάδα και τη Βουλγαρία, επισημαίνοντας ότι η ΕΕ παρακολουθεί με «ανησυχία» τις ροές των προσφύγων και μεταναστών από την Τουρκία προς τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο παρακολουθούν στενά και με ανησυχία την κατάσταση στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ με την Τουρκία. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και εγώ η ίδια βρισκόμαστε σε συνεχή επικοινωνία με τον Έλληνα πρωθυπουργό και τον Βούλγαρο πρωθυπουργό Μπορίσοφ» γράφει σε ένα tweet η πρόεδρος της Κομισιόν.


Πηφές: naftemporiki.gr , 
ΑΠΕ-ΜΠΕ , kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου