18 Μαρτίου 2020

Η «προφητεία» του Μπιλ Γκέιτς για τον κορονοϊό

«Ως ανθρωπότητα ξοδέψαμε τεράστια ποσά και δυνάμεις για την αποτροπή ενός πυρηνικού πολέμου, παραμελώντας, ωστόσο, τη δημιουργία ενός αποτελεσματικού συστήματος αντιμετώπισης και αναχαίτισης μιας πανδημίας ενός μεταδοτικού θανατηφόρου ιού»: Το είχε πει ο Μπιλ Γκέιτς πριν από πέντε χρόνια... 

Την προηγούμενη Παρασκευή ο 64χρονος Γκέιτς ανακοίνωσε πως σκοπεύει να εγκαταλείψει και το διοικητικό συμβούλιο (μετά τη γενική διεύθυνση το 2000 και την προεδρία το 2008) της Microsoft, της εταιρείας που ίδρυσε, μαζί με τον Πολ Αλεν, πριν από 45 χρόνια. «Οι προτεραιότητές μου τώρα είναι τα προβλήματα που σχετίζονται με την κατάσταση της παγκόσμιας υγείας, την εκπαίδευση και την κλιματική αλλαγή», εξήγησε ο ίδιος μέσω ανάρτησής του στο LinkedIn.

Εχοντας προσφέρει κατά το παρελθόν έναν πακτωλό χρημάτων για την καταπολέμηση και την εξάλειψη μολυσματικών ασθενειών που πλήττουν δυσανάλογα κυρίως τους φτωχότερους όπως το AIDS, η ελονοσία και η φυματίωση, τώρα, ο δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος στον πλανήτη με περιουσία που ξεπερνά τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια, αποφάσισε να διαθέσει ένα (σχετικά ελάχιστο) μέρος του πλούτου του, όπως και άλλοι ζάπλουτοι της παγκόσμιας κοινότητας, για την αντιμετώπιση του Covid-19.

Αμέσως μόλις άρχισε η διάδοση του νέου κορονοϊού στην Κίνα προσέφερε μέσω του Bill & Melinda Gates Foundation, του μεγαλύτερου φιλανθρωπικού ιδρύματος στον κόσμο, 10 εκατομμύρια δολάρια σε έρευνες με στόχο τον περιορισμό της περαιτέρω εξάπλωσής του, ενώ τις προηγούμενες ημέρες καθώς η παγκόσμια κοινότητα καλείται πλέον να αντιμετωπίσει μια πανδημία, έδωσε άλλα 100 εκατομμύρια ευρώ για την άμεση εκπόνηση εξειδικευμένων ερευνών.

Ένα βίντεο κυκλοφορεί ευρέως τις τελευταίες ημέρες στο Διαδίκτυο με πρωταγωνιστή τον πρώην οραματιστή επιχειρηματία και νυν φιλάνθρωπο, Μπιλ Γκέιτς, ο οποίος εμφανίζεται με άσπρο πουκάμισο και ροζ πουλόβερ να εισέρχεται στη σκηνή του TEDx Talks, τέτοια εποχή πριν από μια πενταετία (τον Μάρτιο του 2015) στο Βανκούβερ του Καναδά, φέρνοντας μαζί του, πάνω σε ένα δίτροχο καρότσι, ένα μεταλλικό βαρέλι γεμάτο «προμήθειες επιβίωσης».

Το σχετικό βίντεο: Bill Gates - The next outbreak We’re not ready 

«Οταν ήμουν παιδί, η καταστροφή που φοβόμασταν περισσότερο ήταν το ξέσπασμα ενός πυρηνικού πολέμου. Για αυτόν τον λόγο είχαμε ένα βαρέλι σαν κι αυτό στο υπόγειό μας γεμάτο με κονσέρβες και νερό», είχε εξηγήσει τότε στο κοινό του ο Γκέιτς. Για να προειδοποιήσει αμέσως μετά πως «σήμερα ο μεγαλύτερος κίνδυνος μιας παγκόσμιας καταστροφής» δεν μοιάζει με ένα πυρηνικό μανιτάρι, αλλά με έναν θανατηφόρο ιό. 

«Αν κατά τις επόμενες δεκαετίες σκοτωθούν δέκα εκατομμύρια άνθρωποι, αυτό κατά πάσα πιθανότητα θα συμβεί όχι εξαιτίας ενός πολέμου, αλλά λόγω της εξάπλωσης ενός εξαιρετικά μεταδοτικού ιού», είχε επισημάνει ο σχεδόν προφήτης (όπως φαίνεται) πέρα από αναμορφωτής, των καιρών μας, Μπιλ Γκέιτς, κάνοντας λόγο για μελλοντικά, τότε, θύματα «όχι πυραύλων, αλλά μικροβίων», ενώ πίσω του προβαλλόταν η εικόνα ενός ιού αξιοσημείωτα παρόμοιου με τον νέο κορονοϊό. 

Ως ανθρωπότητα ξοδέψαμε τεράστια ποσά αλλά και ενέργεια και δυνάμεις για την αποτροπή ενός πυρηνικού πολέμου, παραμελώντας, ωστόσο, τη δημιουργία ενός αποτελεσματικού συστήματος αντιμετώπισης και αναχαίτισης μιας πανδημίας ενός εξαιρετικά μεταδοτικού θανατηφόρου ιού, είχε υποστηρίξει ο Γκέιτς, υπογραμμίζοντας πως «δεν είμαστε προετοιμασμένοι για την επόμενη επιδημία».

Ηδη από τότε κάποιοι έσπευσαν να τον αντιμετωπίσουν με καχυποψία, ενώ άλλοι να του αποδώσουν προφητικές ικανότητες και το ίδιο συμβαίνει και σήμερα. Αλλά ο Μπιλ Γκέιτς κατά πάσα πιθανότητα είναι απλώς διορατικός και διαβασμένος και άρτια πληροφορημένος. 

Πηγή: protagon.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου