16 Μαρτίου 2020

Κορωνοϊός: Διαχειριστείτε ψυχολογικά την απομόνωση στο σπίτι σας

Αυτό που συμβαίνει τώρα, με την εξάπλωση του κορωνοϊού σε ολόκληρο τον πλανήτη, είναι πρωτόγνωρο. Δεν δοκιμάζεται μόνον η υγεία μας αλλά και η ψυχολογία μας. Μένουμε στο σπίτι! Πως όμως θα διαχειριστούμε τον χρόνο και τη διάθεση εντός του σπιτιού μας; 
Ορίστε δέκα απλές ιδέες:
  1. Καταρχάς, όσο και αν ακούγεται κλισέ, είναι σημαντικό να κρατήσουμε την ψυχραιμία μας και να υπακούμε στους κανόνες της Πολιτείας και των ειδικών. Η πειθαρχία εδώ δεν αφορά μόνο στην προστασία της δικής μας ζωής αλλά και των συνανθρώπων μας και κυρίως εκείνων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. 
  2. Βάλτε ένα πρόγραμμα στο σπίτι. Είναι σημαντικό να ξεκινάμε από τα πιο απλά. Μη μένετε με τις πυτζάμες, ντυθείτε και μεταφερθείτε σε έναν χώρο όπου θα έχετε δημιουργήσει το "γραφείο" σας. Μοιράστε τις ώρες της ημέρας σας στις επαγγελματικές σας υποχρεώσεις και στις οικογενειακές. Έχετε πλέον το χρόνο να κάνετε κάποιες δουλειές στο σπίτι που τόσο καιρό αποφεύγατε. Είναι ώρα να πετάξετε τα άχρηστα χαρτιά από το γραφείο σας ή να τακτοποιήσετε τις ντουλάπες ή τα παιχνίδια των παιδιών σας. Μαγειρέψτε.
  3. Μιλήστε ψύχραιμα και με σαφήνεια στα παιδιά σας για το τι σημαίνει πανδημία, τι είναι ο κορωνοϊός. Δεν χρειάζεται να τα τρομοκρατήσετε. Καλό είναι να γνωρίζουν ότι δεν βρίσκονται σε παρατεταμένες διακοπές στο σπίτι, αλλά πρέπει και εκείνα με τη σειρά τους όσο μπορούν να προσέχουν και να τηρούν ένα καθημερινό σχολικό πρόγραμμα.
  4. Ενημερωθείτε για την πανδημία από έγκυρες πηγές. Προσοχή στα κοινωνικά  δίκτυα γιατί πλημμυρίζουν από fake news και παραπληροφόρηση. Δεν είναι πάντως αναγκαίο να βλέπετε όλη την ώρα τις ειδήσεις στην τηλεόραση. Αφήστε τες στην άκρη, ιδίως εάν ανήκετε σε ευπαθείς ομάδες ή είστε ψυχικά ευάλωτοι.
  5. Δείτε ταινίες. Διαβάστε βιβλία, υπάρχουν πολλά παλιά αριστουργήματα. Ακούστε τη μουσική που αγαπάτε.Τραγουδήστε.
  6. Αθληθείτε στο σπίτι. Περπατήστε στον διάδρομο που έχετε από καιρό εγκαταλείψει, κάντε ποδήλατο στο σπίτι, διατάσεις και ασκήσεις εδάφους.
  7. Μιλήστε στο τηλέφωνο με τους ανθρώπους που δεν μπορείτε να δείτε. Χρησιμοποιήστε το skype, το Viber, όλους τους τρόπους επικοινωνίας, ενδεχομένως και με ένα φλυτζάνι καφέ ή ένα ποτήρι κρασί στο χέρι. Χρησιμοποιήστε ακόμα και τα κοινωνικά δίκτυα, με κάποια παραπάνω προσοχή. 
  8. Μην απομονώνεστε και επίσης μην αφήνετε μόνους τους μεγαλύτερους σε ηλικία ανθρώπους, μην ξεχνάτε ότι αυτοί φοβούνται περισσότερο, επικοινωνήστε (τηλεφωνικά) μαζί τους. Δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσο ευεργητική είναι μια (έστω και μακρόθεν) συζήτηση, μια καλή κουβέντα, μια φιλοφρόνηση, ένα ανέκδοτο ακόμα και για τον ίδιο τον ιό. Αν αισθάνεστε πιεσμένοι αναζητήστε εκείνους τους ανθρώπους που σας φτιάχνουν τη διάθεση.
  9. Παίξτε με τα παιδιά σας, αλλά και όλα τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας. Υπάρχει κάτι που λέγεται χαρά. Και ίσως τώρα μέσα στο σπίτι, χωρίς την πίεση του χρόνου, να την ανακαλύψουμε ξανά.
  10. Συνειδητοποιείστε λοιπόν ότι αυτό που ζούμε δεν είναι κανονικότητα, αλλά μπορεί να φέρει κάτι κανονικό. Προσαρμοζόμαστε στα νέα δεδομένα ανακαλύπτοντας έναν τρόπο ζωής λίγο πιο εσωστρεφή, αλλά εξίσου παραγωγικό. Ο χρόνος είναι χρήμα λένε. Τώρα μας δίνεται χρόνος, ας τον αξιοποιήσουμε παραγωγικά και σε βάθος.

Takis Ant για το afirimeno.com

Πηγή: Με βάση ένα δημοσίευμα στην kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου