29 Μαρτίου 2020

Το χιούμορ, αντίδοτο κατά του πανικού

Ανέκδοτα, ξεκαρδιστικά βίντεο, αστείες φωτογραφίες επιστρατεύονται για να ξορκίσουν την απειλή του κορωνοϊού και να βοηθήσουν να ξεπεραστεί το ψυχολογικό βάρος από τον εγκλεισμό, την απομόνωση, την απουσία κοινωνικής ζωής και συναναστροφής. Το Διαδίκτυο ευνοεί την ταχύτατη διάδοσή τους και οι αριθμοί κοινοποιήσεων αναδεικνύουν τα πιο επιτυχημένα και αρεστά. Αλλωστε, οι ειδικοί επιβεβαιώνουν ότι το χιούμορ είναι όπλο στις δύσκολες στιγμές και βοηθάει στην αντιμετώπιση του άγχους και του πανικού. 

Υπάρχει ένα πράγμα το οποίο είναι εξίσου, αν όχι περισσότερο μεταδοτικό από τον κορωνοϊό, και αυτό είναι το γέλιο. Το αποδεικνύουν τα αμέτρητα ξεκαρδιστικά βίντεο, ανέκδοτα και memes που ανάρτησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εκατοντάδες χιλιάδες χρήστες ανά τον κόσμο και κοινοποίησαν άλλοι τόσοι. Οι ειδικοί ψυχολόγοι, άλλωστε, προειδοποιούν πως πέρα από τον σωματικό κίνδυνο της πανδημίας δοκιμάζεται σοβαρά και η ψυχική υγεία λόγω της κοινωνικής απομόνωσης, και το χιούμορ είναι ένα επιβεβαιωμένο όπλο κατά του τρόμου και του πανικού που βρίσκεται γενναιόδωρα στη διάθεσή μας.

Καιρός για χιούμορ της εποχής του κορωνοϊού λοιπόν. Ακολουθούν κάποιες από τις χιουμοριστικές αναρτήσεις που κυκλοφορούν σε κάθε γωνιά του Διαδικτύου και επιλέξει η «Καθημερινή»: 

Χρήστες σε απομόνωση. Για να ξορκίσει τη μοναξιά της καραντίνας, ο Ενρίκο Μπαρμπέρις Νέγκρα από το Μιλάνο εξοπλίζεται με ένα ποτήρι λευκό κρασί και κλείνεται σε ένα μπάνιο με τέσσερις τοίχους. Χαμογελά με την ψυχή του καθώς τσουγκρίζει ποτήρια και ανταλλάσσει ευχαριστίες με τους εξίσου χαρούμενους καλεσμένους του – δεν έχει καμία σημασία που έχουν όλοι την ίδια μορφή με εκείνον. 

Είκοσι δύο χιλιάδες χρήστες συμφωνούν με την πρόβλεψη μιας ανάρτησης στο Facebook: ο Μάρτης του #ΜένουμεΣπίτι μάς βρίσκει στην κουζίνα με κομψά και σαγηνευτικά πόδια, ο Απρίλης με κυτταρίτιδα. 

Πολιτισμός σε προσαρμογή. Το πασίγνωστο εικονογραφημένο βιβλίο «Βρες τον Γουόλι» του Χάνφορντ Μάρτιν επιστρέφει με μια νέα εκδοχή στο Διαδίκτυο, μόνο που πλέον η αναζήτηση του αναγνώστη διαρκεί μερικά δέκατα του δευτερολέπτου. Και αυτό γιατί ο ταξιδιώτης με τον κόκκινο σκούφο και τη ριγέ μπλούζα είναι ο μόνος που αψηφά τις οδηγίες για απομόνωση, κυκλοφορώντας ανενόχλητος σε άδειους δρόμους, απομονωμένα πάρκα και ερημωμένες παραλίες. 

Κλασικά αριστουργήματα της λογοτεχνίας προσαρμόζουν με τη σειρά τους την πλοκή στην εποχή της πανδημίας – ξεχωρίζει ο «Ερωτας στα χρόνια της κορώνας» με χιλιάδες κοινοποιήσεις στο Twitter.

Καταναλωτικές συνήθειες. «Εχω σιχαθεί να τρώω χαρτί υγείας κάθε μέρα σε κάθε γεύμα. Εχουμε κάποια ένδειξη για το γιατί το κάνουν όλοι αυτό;», εξομολογείται ένας λογαριασμός στο Twitter, κερδίζοντας δεκάδες χιλιάδες κοινοποιήσεις από αναγνώστες που απορούν και αυτοί γιατί το αγοράζουν σε τεράστιες ποσότητες σαν υπνωτισμένοι. Ενας άλλος λογαριασμός στο Instagram από την Αυστραλία έχει την απάντηση: μα γιατί μπορεί να τυλίξει κανείς το σώμα του με ρολό χαρτιού για να προστατεύσει τον εαυτό του από πιθανές μολύνσεις. 

Φωτογραφία αριστερά: 
Η «Κραυγή» του διάσημου Νορβηγού ζωγράφου Εντβαρτ Μουνκ (12 Δεκεμβρίου 1863 - 23 Ιανουαρίου 1944), με μια επίκαιρη προσθήκη. Το πιο... δημοφιλές καταναλωτικό προϊόν εν μέσω της πανδημίας.

Οι τάσεις της μόδας. Η ιατρική μάσκα τιμήθηκε πολύ στα social media – η τιμή της, άλλωστε, ανέβηκε κατά 700% μέσα στο 2020. Τόσο ανεκτίμητη είναι πλέον η αξία της, που ένας χρήστης ανεβάζει φωτογραφία από ένα σκληρό παιχνίδι πόκερ, μόνο που στη θέση του πονταρίσματος δεν βρίσκονται μάρκες, αλλά οι πολυπόθητες μάσκες. Η ζήτηση, όμως, δεν καλύπτεται από την προσφορά, και έτσι κυκλοφορούν διάφορες εναλλακτικές προτάσεις: πάνες μωρών, ολόσωμα αποκριάτικα κοστούμια, αλλά και ένας στηθόδεσμος - ρομαντική επιλογή καθώς προσαρμόζεται σε δύο κεφάλια. 

Ο πρίγκιπας της Ουαλλίας, Κάρολος, δυσανασχετεί: περίμενε υπομονετικά 70 ολόκληρα χρόνια για να του έρθει τελικά λάθος κορώνα. 

Αναπαραστάσεις του ιού. «Οραμά μου δεν είναι να σκοτώσω τον κόσμο, αλλά να αναδείξω την ανισότητα στην πρόσβαση στη δημόσια υγεία», εξηγεί ο κορωνοϊός ενώ πίνει μια γουλιά από την αγαπημένη μεξικάνικη μπίρα του. Η ισπανική γρίπη και η πανούκλα κοιτιούνται μεταξύ τους δυσανασχετώντας και λένε συγχρονισμένα: «Αχ αυτοί οι millennials!».

Τέλος, ένα αισιόδοξο meme μάς καθησυχάζει πως το πιθανότερο είναι ο ιός να μην κρατήσει για πολύ καιρό ακόμα: είναι, άλλωστε, made in China.

Πηγή: kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου