27 Μαρτίου 2020

Κορωνοϊός και Κωδικός «κατοικίδιο»

Αγκαλιάστε άφοβα τους τετράποδους φίλους σκύλους και γάτες

Στη βεβαίωση για την κατ' εξαίρεση μετακίνηση των πολιτών και στον κωδικό Νο 6 αναφέρεται ότι επιτρέπεται η "Σύντομη μετακίνηση κοντά στην κατοικία μου για ατομική σωματική άσκηση (εξαιρείται οποιαδήποτε συλλογική αθλητική δραστηριότητα) ή για τις ανάγκες κατοικιδίου ζώου".

Όμως, εκατομμύρια ζωόφιλοι, που συγκατοικούν με τα αγαπημένα τους κατοικίδια, ανησυχούν μήπως ο νέος κορωνοϊός μεταδίδεται από τους τετράποδους φίλους μας ή μήπως, αν έχουμε προσβληθεί, τα κολλήσουμε εμείς.

Ο ισχυρισμός ότι ο Covid-19 ξεκίνησε από νυχτερίδες και παγκολίνους (μυρμηγκοφάγους) στην Κίνα, είναι φυσικό να προκαλεί ανησυχία και σενάρια για την μετάδοση του κορονοϊού μέσω των ζώων. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας απαντά πως επί του παρόντος δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι τα κατοικίδια αλλά και τα υπόλοιπα ζώα κινδυνεύουν να μολυνθούν και να νοσήσουν από τον ιό. Ωστόσο, σίγουρα μπορούν να μεταφέρουν τον Covid-19, όπως όλα όσα αγγίζει ένας άνθρωπος που είναι θετικός. Σύμφωνα με επιστήμονες και κτηνιάτρους, για να μεταδοθεί ο ιός ανάμεσα σε ζώα και ανθρώπους πρέπει να υπάρξει μετάλλαξη, κάτι που συμβαίνει σπανίως. 

Αδίκως κατηγορήθηκαν οι συμπαθέστατοι παγκολίνοι ως ξενιστές του νέου κορωνοϊού. Δεν είναι αυτοί που τον μετέδωσαν στους ανθρώπους, υποστηρίζουν Κινέζοι επιστήμονες, οι οποίοι εκτιμούν ότι η έρευνα για τον ξενιστή του επικίνδυνου ιού πρέπει να εστιαστεί στα άγρια ζώα που μοιράζονται τον βιότοπό τους.

Η είδηση ότι ένα 17χρονο Πομεράνιαν (ράτσα πολύ μικρόσωμου σκύλου που το όνομά της προέρχεται από την επαρχία της Πομερανίας που βρίσκεται στη νότια ακτή της Βαλτικής) στην Κίνα προσβλήθηκε από τον κορωνοϊό και πέθανε, προκάλεσε πραγματικό πανικό. Αδίκως, όμως, τονίζει ο επικεφαλής του κέντρου παιδιατρικών λοιμωδών νόσων στο ιατρικό κέντρο του πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ, δρ Τζον Ουίλιαμς, που εκτιμά ότι το άτυχο ζώο μάλλον πέθανε λόγω της καταπόνησης και της ηλικίας του. Εξετάστηκε, άλλωστε, επανειλημμένως και βρέθηκε αρνητικό στα περισσότερα τεστ.

Επίσης, το υπουργείο Γεωργίας του Χονγκ Κονγκ ανακοίνωσε, μια εβδομάδα πριν, ότι ένα λυκόσκυλο τέθηκε σε καραντίνα γιατί βρέθηκε θετικό. Ωστόσο, το δεύτερο σκυλί της οικογένειας βρέθηκε αρνητικό και το λυκόσκυλο δεν εμφανίζει καθόλου συμπτώματα. «Δεν υπάρχει κανένα στοιχείο ότι τα κατοικίδια είναι φορείς του Covid-19 ή ότι ο ιός μπορεί να αρρωστήσει τα ζώα» αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου.

Η δρ Ντάνα Βάρμπερ, επικεφαλής της Κτηνιατρικής Εταιρείας Βόρειας Αμερικής, προσθέτει ότι μία εταιρεία κτηνιατρικών διαγνώσεων (DEXX Laboratories) πραγματοποίησε εξετάσεις σε χιλιάδες σκύλους και γάτες χωρίς να εντοπίσει κανένα μολυσμένο ζώο. «Πιστεύω ότι ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού στα κατοικίδια ή από αυτά σε εμάς, είναι εξαιρετικά περιορισμένος» τονίζει. «Θεωρητικά, αν κάποιος που έχει προσβληθεί από τον κορωνοϊό, τρίψει τη μύτη του μεταφέροντας τον ιό στα χέρια του, και χαϊδέψει το σκυλί και μετά κάποιος άλλος το χαϊδέψει ακριβώς στο ίδιο σημείο και μετά αγγίξει το στόμα ή τη μύτη του, ίσως τότε ιός να μεταδοθεί».

Ο δρ Ουίλιαμ Σάφνερ, καθηγητής προληπτικής ιατρικής και λοιμωξιολογίας στην ιατρική σχολή του πανεπιστημίου Βάντερμπιλντ, συνιστά: «Αγκαλιάστε τα ζώα σας. Διαδραματίζουν εξαιρετικά σημαντικό ψυχολογικό ρόλο για τους ιδιοκτήτες τους, ιδιαίτερα αυτή την εποχή της ακραίας κοινωνικής απομόνωσης. Ας περιορίσουμε την κοινωνική αποστασιοποίηση στους ανθρώπους. Aν νιώσετε την ανάγκη να κάνετε μία αγκαλιά, αγκαλιάστε το σκυλί σας, τη γάτα σας, τη νυφίτσα σας ή ό,τι έχετε, ηρεμήστε και χαρείτε τον χρόνο που μοιράζεστε με τους αγαπημένους σας φίλους».

Προς το παρόν λοιπόν πρέπει να τηρούνται αυστηρά τα μέτρα υγιεινής, καθώς αν και τα ζώα δεν μπορούν να νοσήσουν, μπορούν να μεταφέρουν επιφανειακά τον Covid-19 και να κολλήσουν οι άνθρωποι.

Πηγές: kathimerini.grmakthes.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου