15 Μαρτίου 2020

Η πρώτη κατεδάφιση στη Μακρόνησο

Η πρώτη αυθαίρετη κατοικία, επί συνόλου εικοσιδύο αυθαίρετων κτισμάτων, έπεσε από την μπουλντόζα την περασμένη Τετάρτη στο πολλαπλώς προστατευόμενο Μακρονήσι, τόπο μαρτυρίου για χιλιάδες πολιτικούς κρατούμενους. 

Οι κατεδαφίσεις, είναι καρπός μακράς διαδικασίας, η οποία ξεκίνησε στις 13 Ιουνίου του 2017 όταν, πρώτη φορά στα χρονικά, τετραμελές κλιμάκιο επιθεωρητών Περιβάλλοντος και Δόμησης του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας πραγματοποίησε αυτοψία εντοπίζοντας και καταγράφοντας τις αυθαίρετες επεμβάσεις και παράνομες χρήσεις και εκκινώντας τις σχετικές διαδικασίες για την κατεδάφισή τους, σε συνεργασία με την Υπηρεσία Δόμησης Σύρου. 

Στο λιμανάκι της Μακρονήσου

Εντέλει, τον Ιούνιο του 2019 προκηρύχθηκε ο διεθνής ανοιχτός ηλεκτρονικός διαγωνισμός για την παροχή υπηρεσιών εκτέλεσης τελεσίδικων αποφάσεων κατεδάφισης κατασκευών και κτισμάτων, εικοσιδύο τον αριθμό, από τον χαρακτηρισμένο ιστορικό τόπο της Μακρονήσου. Εξ αυτών τα δεκαπέντε εντοπίζονται στη Ζώνη Ι (εγκαταστάσεις στρατοπέδου) και άλλα επτά στη Ζώνη ΙΙ (υπόλοιπο ορεινό τμήμα της νήσου). 

Αυθαίρετα στη Μακρόνησο

Ο προϋπολογισμός του ήταν 230.000 ευρώ, με καταληκτική ημερομηνία υποβολής προσφορών την 12η Ιουλίου. 

Η Ζώνη Α, κατά το Π.Δ. αυξημένης προστασίας, απέναντι από το Λαύριο, περιλαμβάνει το δυτικό τμήμα του νησιού, με τα έξι στρατόπεδα και «τον περιβάλλοντα χώρο να ορίζεται από την κορυφογραμμή του νησιού και τη θάλασσα». 

Μακρόνησος: Ι.Ν. Αγίου Αντωνίου (ΑΕΤΟ)

Η Ζώνη Β εκτείνεται στο υπόλοιπο ορεινό τμήμα του νησιού και επιτρέπονται ελάχιστες ήπιες χρήσεις (καταφύγια και ποτίστρες ζώων, κατασκευή δικτύου μονοπατιών, μελισσοκομία με εναπόθεση μόνον κυψελών, καλλιέργεια φαρμακευτικών φυτών).

Το πρώτο αυθαίρετο, μαζί με διάφορες κατασκευές στον περιβάλλοντα χώρο, που κατεδαφίστηκε είναι παραθαλάσσια κατοικία στην ανατολική πλευρά του νησιού. Ο εργολάβος εγκαταστάθηκε τη Δευτέρα στη Μακρόνησο, ενώ την Τρίτη το βράδυ δύο άγνωστοι εμφανίστηκαν εκεί κρατώντας καραμπίνα και εκτοξεύοντας απειλές για να αποχωρήσουν στη συνέχεια. 

Ο πρώην υπουργός Γ. Σταθάκης και ο αναπληρωτής Σ. Φάμελλος χαιρετίζουν την ολοκλήρωση της πρωτοβουλίας, που είχε εκκινήσει επί των ημερών τους στην ηγεσία του ΥΠΕΝ, για την αποκατάσταση του ιστορικού συμβόλου της Μακρονήσου. 

Με κοινή δήλωσή τους, Σταθάκης και Φάμελλος,  υπογραμμίζουν πως «η Πολιτεία και εμείς, όλοι μαζί, οφείλουμε να προστατεύσουμε το ιστορικό μνημείο της νήσου και, κατ' επέκταση, να διαφυλάξουμε την ιστορική μας μνήμη ώστε όσα μας χώρισαν στο παρελθόν να μην επαναληφθούν ποτέ».

Με αφορμή την πρώτη κατεδάφιση, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Χατζηδάκης αναφέρει σε δήλωσή του ότι «η κατεδάφιση των αυθαιρέτων της Μακρονήσου έχει τόσο περιβαλλοντική όσο και ιστορική αξία. Υπενθυμίζω, άλλωστε, ότι τον Αύγουστο του 2019 όλο το νησί χαρακτηρίστηκε αρχαιολογικός χώρος. Οι αποφάσεις κατεδάφισης ελήφθησαν από την προηγούμενη κυβέρνηση. Εμείς σήμερα υλοποιούμε αυτές τις αποφάσεις και δεν σταματούμε εδώ. Με βάση τα πρωτόκολλα κατεδάφισης που έχουν εκδοθεί κατά καιρούς και δεν έχουν υλοποιηθεί, προκηρύσσουμε τους σχετικούς διαγωνισμούς για την κατεδάφιση και αυτών των αυθαιρέτων. Επιτέλους και στο θέμα αυτό θα πρέπει να εφαρμοστούν οι νόμοι».

Κατά την ανακοίνωση του ΥΠΕΝ, οι κατεδαφίσεις θα συνεχιστούν με την προκήρυξη νέου διαγωνισμού για εξήντα αυθαίρετα, καθώς ο προηγούμενος διαγωνισμός κηρύχθηκε άγονος. 

Πηγή: avgi.gr 

Φωτογραφίες: Takis Ant, από ένα παλιότερο ταξίδι μας στην Μακρόνησο
εκτός της πρώτης που είναι από την "Αυγή"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου