31 Μαρτίου 2020

Ο κορωνοϊός «σκοτώνει» και την ΕΕ

Ο γερμανικός Τύπος για την ενδεχόμενη έκδοση ευρωομολόγου αλλά την ανάγκη οι Ευρωπαίοι να επωμιστούν από κοινού τα οικονομικά βάρη της κρίσης του κορωνοϊού. 
Ιταλοί πολιτικοί υπέρ των ομολόγων κορονοϊού με ολοσέλιδη καταxώριση στην FAZ. 
Ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο προειδοποιεί για κίνδυνο κατακερματισμού της ευρωζώνης λόγω της πανδημίας.
Από δημοσιεύματα στη Deutsche Welle και στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: 

Taz: Απαραίτητη η έκδοση ευρωομολόγου
από η Deutsche Welle:


«Ακόμη και νεοφιλελεύθεροι οικονομολόγοι τάσσονται πλέον υπέρ του ευρωομολόγου και συμμαχούν με κεϋνσιανιστές. 
Οι πολιτικοί ωστόσο προβάλλουν αντίσταση, είτε πρόκειται για την Άγκελα Μέρεκλ, είτε για τον υπουργό Οικονομικών Όλαφ Σολτς, είτε την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν», σχολιάζει η εφημερίδα taz του Βερολίνου σε άρθρο με τίτλο: «Μεγάλο ζητούμενο η αλληλεγγύη» και παρατηρεί:

«Ο μεγάλος συνασπισμός στο Βερολίνο προκρίνει τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, με δύναμη πυρός 410 δις ευρώ, για τη στήριξη ορισμένων χωρών. Το σχέδιο ενεργοποίησης του ΕΜΣ είναι ωστόσο άκρως επικίνδυνο, διότι θα χωρίσει τις χώρες σε “καλές” και ”κακές”, από τη στιγμή που αναγκάζει κάποιες να ζητήσουν βοήθεια. Η Γερμανία θα εμφανιζόταν σαν πρώτος και καλύτερος μαθητής, ενώ άλλες χώρες, όπως η Ιταλία ή η Ελλάδα ως αποβράσματα. Οι χρηματαγορές θα θυμούνται για πάντα αυτό το μήνυμα και θα ζητούν υψηλότερα επιτόκια από τις αδύναμες χώρες της ευρωζώνης. Με συνέπεια η ευρωκρίση να συνεχίζεται στο διηνεκές. Μεγάλος χαμένος θα αναδεικνυόταν ωστόσο η Γερμανία, μιας και σήμερα οι καλύτεροι πελάτες της είναι οι χώρες της ευρωζώνης. Προς το παρόν όλα δείχνουν ότι ο κορωνοϊός δεν σκοτώνει μόνο ανθρώπους, αλλά και την ΕΕ, η οποία δεν θα επιζήσει, αν ούτε και σε μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης δεν μπορεί να επικρατήσει πνεύμα αλληλεγγύης».


«H Ευρώπη θα σφυρηλατηθεί μέσα από τις κρίσεις»

Handelsblatt: Οι Ευρωπαίοι θα επωμιστούν από κοινού τα βάρη της κρίσης 
από η Deutsche Welle:

Με τίτλο «Παλιά, γνώριμα προβλήματα» η Handelsblatt σχολιάζει ότι «η πανδημία επιτείνει προβλήματα που επιβάρυναν την παγκόσμια οικονομία πολύ πριν ξεσπάσει η κρίση του κορωνοϊού. Για μια ακόμα φορά μια κρίση αναδεικνύει τις ευρωπαϊκές αδυναμίες. Οι Βρυξέλλες δυσκολεύονται να υψώσουν το ανάστημά τους και να αντιμετωπίσουν κατάματα τους εθνικούς εγωισμούς. Μονομερείς συνοριακοί έλεγχοι και ριζικές διαφορές στα μέτρα καταπολέμησης του ιού και προστασίας των πολιτών δείχνουν ότι το εθνικό συμφέρον είναι τελικά ισχυρότερο του κοινού συμφέροντος. Η έκβαση της διένεξης μεταξύ των ευρωπαίων ηγετών για την κατανομή των οικονομικών βαρών της κρίσης θα είναι καθοριστική» αναφέρει και παρατηρεί:

«Για να αποφευχθεί μια νέα ευρωκρίση υπάρχουν μόνο τρεις τρόποι: Ενεργοποίηση του ΕΜΣ, έκδοση ευρωομολόγου και συνέχιση μαζικής αγοράς ομολόγων από την ΕΚΤ για να μειωθούν τα υψηλότερα επιτόκια που αναγκάζονται να καταβάλλουν χώρες, όπως η Ιταλία για να πουλήσουν ομόλογα στις χρηματαγορές. Ανεξάρτητα από τον τρόπο που θα επιλεγεί οι Ευρωπαίοι δεν θα αποφύγουν να επωμιστούν από κοινού τα οικονομικά βάρη της κρίσης. Ακόμα και το Βερολίνο θα το συνειδητοποιήσει αυτό. “H Ευρώπη θα σφυρηλατηθεί μέσα από τις κρίσεις” έλεγε ο γάλλος Ζαν Μονέ, ένας από τους αρχιτέκτονες της Ενωμένης Ευρώπης. Τώρα είναι η ιδανική στιγμή για να το αποδείξουμε». 

FAZ: Ιταλοί πολιτικοί υπέρ των ομολόγων κορονοϊού
από το ΑΠΕ-ΜΠΕ:

Με μια ολοσέλιδη καταχώριση στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας Frankfurter Allgemeine Zeitung, ιταλοί πολιτικοί ζητούν από τη Γερμανία να εγκρίνει τα αποκαλούμενα ομόλογα κορονοϊού. 

Οι Ιταλοί γράφουν στους «αγαπητούς γερμανούς φίλους» ότι δεν πρόκειται για αμοιβαιοποίηση παλαιού δημόσιου χρέους, αλλά για τους πόρους ενός ευρωπαϊκού σχεδίου διάσωσης που θα διαμορφώσουν και θα διαχειριστούν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί.

Οι ιταλοί πολιτικοί, κυρίως δήμαρχοι και βουλευτές από την βόρεια Ιταλία, ασκούν έντονη κριτική στην Ολλανδία, η οποία έχει ταχθεί αναφανδόν κατά των κοινών ευρωπαϊκών ομολόγων. «Η ολλανδική στάση είναι ένα παράδειγμα έλλειψης ηθικής και αλληλεγγύης», υπογραμμίζουν.

Στην έκκληση, οι συντάκτες υπενθυμίζουν επίσης τη Συμφωνία του Λονδίνου για τη μείωση του γερμανικού χρέους το 1953. «Η Ιταλία εξακολουθεί να είναι πεπεισμένη για την ορθότητα της απόφασης που ελήφθη τότε. Την εποχή εκείνη η Γερμανία κατάφερε να αποφύγει την χρεοκοπία και βίωσε την αλληλεγγύη», τονίζουν.


Μ. Σεντένο: Κίνδυνος κατακερματισμού της ευρωζώνης λόγω της πανδημίας

από το ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο προειδοποίησε τους Ευρωπαίους υπουργούς Οικονομικών για τον κίνδυνο «κατακερματισμού» της ευρωζώνης ως συνέπεια της πανδημίας του κορονοϊού, σε επιστολή του, της οποίας το Γαλλικό Πρακτορείο έλαβε γνώση σήμερα.

«Αναπόφευκτα θα βγούμε από την κρίση με ένα επίπεδο χρέους πολύ υψηλότερο» έγραψε στην επιστολή του ο Σεντένο, ο οποίος είναι επίσης υπουργός Οικονομικών της Πορτογαλίας. «Ωστόσο, αυτό το αποτέλεσμα και οι διαρκείς του επιπτώσεις δεν πρέπει να αποτελέσουν αιτία κατακερματισμού», πρόσθεσε.

Η επιστολή εστάλη χθες στους υπουργούς των 19 κρατών-μελών της ευρωζώνης (Eurogroup), καθώς και στους υπουργούς των χωρών της ΕΕ που δεν ανήκουν στη ζώνη του ευρώ.

«Υπάρχει μια συναίνεση στα κύρια στοιχεία της πολιτικής απάντησης σε αυτή τη φάση της κρίσης του κορονοϊού: βελτίωση των συστημάτων υγείας, παροχή ρευστότητας την οποία χρειάζονται οι επιχειρήσεις για να συνεχίσουν να λειτουργούν και κάλυψη των εισοδημάτων των εργαζομένων που έχουν απολυθεί», εξήγησε. «Οφείλουμε να διερευνήσουμε μέτρα εφαρμογής των υφιστάμενων εργαλείων, αλλά πρέπει να είμαστε ανοικτοί στο να εξετάσουμε άλλες λύσεις, όταν τα πρώτα αποδειχθούν ανεπαρκή», πρόσθεσε.

Μία από αυτές τις νέες «λύσεις» διχάζει ιδιαίτερα τους Ευρωπαίους: η δημιουργία ενός «εργαλείου» για την έκδοση ευρωομολόγου -γνωστού ως «κορονο-ομολόγου»-- που ζητούν η Ιταλία, η Ισπανία και η Γαλλία καθώς και έξι ακόμα χώρες της ευρωζώνης.


Πηγές: Deutsche Welle , ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου