24 Μαρτίου 2020

Ένα αληθινό παραμύθι για τον κορωνοϊό

Ένα αληθινό παραμύθι «Ο κορωνοϊός», που αναφέρεται στον ιό και στην κατάσταση που επικρατεί στη χώρα εξαιτίας του, έγραψε η επιστημονική θεραπευτική ομάδα του Κέντρου Ειδικής Φροντίδας Παιδιών του Πολεμικού Ναυτικού, στο Ναυτικό Νοσοκομείο Πειραιά.

Το παραμύθι, γραμμένο στη γλώσσα των παιδιών, απευθύνει νουθεσίες για να αντιμετωπίσουμε τον «απρόσκλητο, αγενέστατο και καθόλου ευγενικό επισκέπτη, τον κορωνοϊο.... Και έτσι όλοι θα ζήσουν καλά και ευτυχισμένοι και εμείς καλύτερα». 

Διαβάστε το (μικροί κυρίως, αλλά και μεγάλοι):

Ένα Αληθινό Παραμύθι
Ο ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ


«Μια φορά κι ένα καιρό....... Κάπως έτσι θα ήθελα παιδιά να σας διηγηθώ για όλα αυτά που συμβαίνουν στην πατρίδα μας, και σε όλο τον πλανήτη γη, σαν ένα παραμύθι που ξεκινά με έναν απρόσκλητο, αγενέστατο, και καθόλου ευγενικό επισκέπτη. Το όνομα του κορωνοϊός. Είναι ιός σαν την γρίπη, αλλά πιο ζόρικος, πιο δύστροπος και επίμονος. 

Ξεκίνησε καιρό πριν από μία μακρινή χώρα. Πολλοί άνθρωποι αρρώστησαν, και μόλις μπόρεσαν με κόπο να τον διώξουν, αποφάσισε να επισκεφτεί και άλλες χώρες. Του αρέσουν πολύ τα ταξίδια, παρ´ όλο που οι άνθρωποι όπου κι αν πάει κλείνουν τις πόρτες τους να μην μπει. Πριν από λίγο καιρό ήρθε και στην χώρα μας.

Αρκετοί από εμάς αρρώστησαν και ίσως αρρωστήσουν και άλλοι. Τώρα ακόμα πιο πολύ από κάθε άλλη φορά θα πρέπει να προσέχουμε γιατί αυτή η αρρώστια κολλάει πάρα πολύ εύκολα.

Αν κάποιος από εμάς αρρωστήσει, θα έχει λίγο πυρετό, βήχα. Για να μας περάσει όμως πρέπει να μείνουμε στο δωμάτιο μας και θα μας φροντίζουν οι δικοί μας άνθρωποι μαμά και ο μπαμπάς που θα φορούν μάσκα και γάντια, και θα μας κάνουν παρέα.

Πριν από λίγο καιρό έκλεισαν τα σχολεία μας, για μπορέσουν να τα απολυμάνουν Να καταστρέψουν τον ιό ώστε να είναι καθαρά όταν θα μπορέσουμε να επιστρέψουμε στα σχολεία μας, στους φίλους μας, στις παιδικές χαρές.

Μας έχουν συμβουλεύσει να μένουμε στα σπίτια μας για να προστατέψουμε τους εαυτούς μας και όλα τα αγαπημένα μας πρόσωπα από αυτήν την αρρώστια που τόσο εύκολα μεταδίδεται Είναι ευκαιρία τώρα που όλη η οικογένεια είναι μαζεμένη στο σπίτι να κάνουμε πράγματα που πριν δεν είχαμε την ευκαιρία να κάνουμε πριν. Να παίξουμε επιτραπέζια, να κάνουμε κατασκευές, να διαβάσουμε βιβλία, να μας διαβάσουν παραμύθια.

Πολλοί από μας σκεπτόμαστε, τι χαρά θα δούμε παιδικά όσο θέλουμε, πιο πολύ τηλεόραση αφού δεν έχουμε σχολείο. Θα δούμε και παιδικά, και τηλεόραση, αλλά όχι για πολύ, γιατί όλο αυτό τον καιρό που ο κορωνοϊός έχει έρθει στην χώρα μας στην τηλεόραση δίνουν οδηγίες τι πρέπει να κάνουμε για να μην αρρωστήσουμε. Δεν χρειάζεται να παιδεύουμε το μυαλό μας και την καρδούλα μας με αυτά.

Όσο καθόμαστε στα σπίτια μας, για να προστατευτούμε, το μυαλό μας πηγαίνει στον παππού και την γιαγιά που είναι κι αυτοί κλεισμένοι στα σπίτια τους, για να μην αρρωστήσουν. Τους επιθυμήσαμε, αλλά κάνουμε υπομονή ώσπου να περάσει όλο αυτό και να ξαναπάμε παιδική χαρά με τον παππού και η γιαγιά να μας φτιάξει τα νόστιμα καλούδια.

Μαθαίνουμε από τα νέα της τηλεόρασης τι πρέπει να κάνουμε για να μην αρρωστήσουμε από τον ιό. Να πλένουμε πολύ καλά τα χέρια μας με αντισηπτικά (ειδικά σαπούνια που δεν αφήνουν το ιό να μείνει στα χέρια μας). Να φοράμε μάσκες. Το πλύσιμο των χεριών μας και η μάσκα που βάζουμε στο πρόσωπο, μας προστατεύουν σαν μια ασπίδα από τα σταγονίδια που μεταφέρουν τον ιό.

Μας έχουν πει ότι θα μείνουμε μέσα στα σπίτια μας, για αρκετές μέρες Το ξέρουμε ότι είναι δύσκολο, και ειδικά που δεν μπορούμε να δούμε τους φίλους μας, να παίξουμε όλοι μαζί. Να πάμε μια βόλτα στην παιδική χαρά, ή κινηματογράφο. Θυμώνουμε που και που με την μαμά, που μας λέει για ησυχία, ή να διαβάσουμε. Είναι δύσκολο, αλλά και αναγκαίο για να περάσει γρήγορα και να φύγει ο ανεπιθύμητος αυτός επισκέπτης. Ας πάρουμε τηλέφωνο έναν φίλο μας, να μιλήσουμε, να πούμε δυο κουβέντες τον πόνο μας.

Κι όσο καιρό καθόμαστε εμείς μέσα στο σπίτι μας, για να είμαστε γεροί οι γιατροί ετοιμάζουν ένα εμβόλιο που θα εξαφανίσει αυτό τον κακότροπο αποκρουστικό ιό. Θα έρθει γρήγορα η στιγμή που θα εξαφανισθεί και πάλι όλοι μας θα βγούμε έξω, θα ξανανοίξουν τα σχολεία, οι παιδικές χαρές, τα καταστήματα. Ο μπαμπάς θα ξαναπάει στην δουλειά του, θα ξαναδούμε τους φίλους μας και θα παίξουμε όλοι μαζί. Θα μας πάει ο παππούς στην παιδική χαρά και η γιαγιά θα μας φτιάξει τα καλούδια της. Οι δρόμοι στις πόλεις θα γιομίσουν θόρυβο και κίνηση και στην τηλεόραση δεν θα λέει νέα του ιού.

Κι όταν βρεθεί το εμβόλιο καμιά χώρα στον πλανήτη γη δεν θα μπορεί να επισκεφθεί ο κορωνοϊός. Θα είναι παντού ανεπιθύμητος. Θα έχουμε σαν ασπίδα μας το εμβόλιο, και θα μπορούμε ατρόμητοι να τον αντιμετωπίσουμε. Ας κάνουμε λοιπόν υπομονή παιδιά, ας ακούμε τι μας συμβουλεύει η μαμά και ο μπαμπάς, μια περιπέτεια είναι και θα περάσει γρήγορα αν υπακούμε!

Και έτσι όλοι θα ζήσουν καλά και ευτυχισμένοι και εμείς καλύτερα!»

Το παραμύθι έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ΓΕΝ, ή μπορείτε να το κατεβάσετε εδώ.
Επιμέλεια Κειμένου Φωτογραφίες: Χριστίνα Δαμιανού Μπόγλου
Επιστημονική Θεραπευτική Ομάδα Κέντρου Ειδικής Φροντίδας Παιδιών ΠΝ.


Πηγές: Κέντρο Ειδικής Φροντίδας Παιδιών ΠΝ και ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου