19 Μαρτίου 2020

ΕΚΤ: 750 δισ. ευρώ για την επαναγορά χρέους

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) σκοπεύει να χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή της για να υπερασπιστεί το ευρώ και «δεν υπάρχει όριο» στη δέσμευσή της στο κοινό νόμισμα, διαβεβαίωσε η πρόεδρός της Κριστίν Λαγκάρντ σχεδόν ταυτόχρονα με την ανακοίνωση του θεσμού ότι αποδεσμεύει 750 δισεκατομμύρια ευρώ για την επαναγορά δημόσιου και ιδιωτικού χρέους, μια ένεση ρευστότητας για να αντιμετωπιστεί ο αντίκτυπος της πανδημίας του κορονοϊού στην ευρωπαϊκή οικονομία.

«Οι εξαιρετικές περιστάσεις απαιτούν εξαιρετική δράση», τόνισε η Λαγκάρντ μέσω Twitter. «Δεν υπάρχουν όρια όσον αφορά τη δέσμευσή μας στο ευρώ. Είμαστε αποφασισμένοι να χρησιμοποιήσουμε το πλήρες δυναμικό των εργαλείων που διαθέτουμε, εντός των ορίων της εντολής μας».

Οι αγορές αυτές προστίθενται στην αγορά αξιόγραφων αξίας 120 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2020, που είχε αποφασιστεί έξι ημέρες νωρίτερα και θα γίνουν μέχρι το τέλος της χρονιάς, ανακοίνωσε η ΕΚΤ, έπειτα από τηλεφωνική συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της. Σκοπός είναι να μειωθεί το κόστος του δανεισμού στις χώρες της ευρωζώνης.

Το νέο πακέτο μέτρων συμπεριλαμβάνει μέρος του δημόσιου χρέους της Ελλάδας, που δεν είχε συμπεριληφθεί σε προηγούμενες αγορές αξιογράφων από την ΕΚΤ.

Κυβ. πηγές για την ένταξη της Ελλάδας στο QE:

Τεράστια επιτυχία «που δεν έγινε τυχαία και από μόνη της», χαρακτηρίζουν κυβερνητικές πηγές την ένταξη της Ελλάδας στα 750 δισ. ευρώ και στο καθεστώς QE (quantitative easing ή ποσοτική χαλάρωση) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που αποκλιμακώνει το κόστος δανεισμού της χώρας και εξασφαλίζει μεγάλη ρευστότητα στην πραγματική οικονομία.

Ομόλογα: Βουτιά της απόδοσης των 
κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης

Ράλι τιμών στην αγορά κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης έφερε το νέο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, ύψους 750 δισ. ευρώ, που ανακοίνωσε αργά χθες το βράδυ η ΕΚΤ, σε μια προσπάθεια να επαναφέρει την ηρεμία στις διεθνείς αγορές.

Θεαματική απολιμάκωση στην απόδοση του ελληνικού 10ετούς, υποχωρώντας περισσότερο από 100 μονάδες βάσης στο 2,23%, ενώ χθες είχε αναρριχηθεί πάνω από το όριο του 4%.

Σημαντική μείωση και στο κόστος δανεισμού της Ιταλίας, με την απόδοση του διετούς ομολόγου να κάνει βουτιά περισσότερο από 100 μονάδες βάσης, στο 0,41%.

Ομοίως, σημαντική αποκλιμάκωση σχεδόν 30 μονάδων βάσης και για τις αποδόσεις ισπανικών και πορτογαλικών τίτλων, ενώ και το 10ετές γερμανικό Bund υποχώρησε 12 μονάδες βάσης, στο -0,35%.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕnaftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου