31 Μαρτίου 2020

Μάρτιος 2020: Τα 10 Σκίτσα του Μήνα

Δέκα σκίτσα του μήνα Μαρτίου, από την επικαιρότητα κυρίως στη χώρα μας, που ξεχωρίσαμε. Στα γεγονότα δεσπόζει η εξάπλωση του κορωνοϊού και για ένα διάστημα (στις αρχές του μήνα) η ένταση του μεταναστευτικού στον Έβρο. Οι δυο αυτές απειλές που αντιμετωπίζει ο Έλληνας αποτυπώνονται στο σκίτσο (αριστερά) του Ηλία Μακρή στην "Καθημερινή" (7.3.2020).

Ακολουθούν τα υπόλοιπα 9 σκίτσα του μήνα με χρονολογική σειρά:

Σκίτσο του Ηλία Μακρή στην "Καθημερινή" (4.3.2020). Όταν στα σύνορα στο Έβρο η Τουρκία ...εκτοξεύει μετανάστες και πρόσφυγες στην ελληνική πλευρά! «Η Τουρκία κάνει πράξη την ομολογημένη απειλή της και επιχειρεί να στείλει δεκάδες χιλιάδες κατατρεγμένους ανθρώπους παρανόμως στην Ελλάδα ζητώντας ανταλλάγματα... εξακολουθεί να τους χρησιμοποιεί ως γεωπολιτικούς μοχλούς για τους δικούς της σκοπούς» είχε δηλώσει τότε (3.3.2020) ο Έλληνας πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τους επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών, στις Καστανιές του Έβρου, και είχε προσθέσει: «Δυστυχώς η Τουρκία έχει μετατραπεί σε επίσημο διακινητή μεταναστών»:

Σκίτσο του Ανδρέα Πετρουλάκη στην "Καθημερινή" (8.3.2020). Ένταση και επεισόδια στα σύνορα. Ο τούρκος πρόεδρος Εντογάν, ως άλλος αυλητής (ή γητευτής) του Χάμελν (από τον γερμανικό θρύλο των αδελφών Γκριμ), παίζει την φλογέρα του και στο ρυθμό της ακολουθούν προς το ποτάμι (Έβρος) οι μετανάστες και πρόσφυγες...

Σκίτσο του Πέτρου Ζερβού στην στην Εφ.Συν. (13.3.2020). Κορονοϊός ακόμα και στην "Θεία Κοινωνία". Και ας υποστηρίζει η Ιερά Σύνοδος ότι Ο κορωνοϊός δεν μεταδίδεται με τη Θεία Κοινωνία... Ένας ακόμη μύθος στην Ελλάδα του 2020:

Σκίτσο του Μιχάλη Κουντούρη στην Εφ.Συν (15.3.2020). Με ιατρικές μάσκες και σε απόσταση, λόγω της ισχυρής μεταδοτικότητας του κορονοϊού. Και φυσικά το άγγιγμα του άλλου αποφεύγεται, ακόμη και ...στα έργα τέχνης! Μια έμπνευση από γνωστό έργο (λεπτομέρεια) του Μιχαήλ Αγγέλου στην οροφή της Καπέλα Σιστίνα:

Σκίτσο του Ηλία Μακρή στην "Καθημερινή" (16.3.2020). Με τη ραγδαία εξάπλωση της πανδημίας του κορονοϊού, αλλά και του φόβου που αυτή προκαλεί, πως βλέπει με τρόμο ο ένας άνθρωπος τον άλλον που περνά δίπλα του:

Σκίτσο, "η μασκότ της κρίσης", του Δημήτρη Χαντζόπουλου στην "Καθημερινή" (20.3.2020). Τρία βαρυφορτωμένα καρότσια ψώνια χρειάζεται ο Δημήτρης Παπαδημούλης (Πανδημιούλης κατά τον σκιτσογράφο), ένας «εκπρόσωπος του λαού» στο Ευρωκοινοβούλιο, για να εφοδιάσει το σπίτι του εν μέσω πανδημίας κορονοϊού και εκκλήσεων για "Μένουμε Σπίτι": 

Σκίτσο του Αντώνη Νικολόπουλου (Soloup) στο "Ποντίκι". Με αφορμή την επέτειο της 25ης Μαρτίου, ο αγώνας στις μέρες μας από τους Γιατρούς - Νοσηλευτές κατά του κορωνοϊού. Ο σκιτσογράφος εδώ εμπνέεται από τον πίνακα του Θεοδώρου Βρυζάκη «η Έξοδος του Μεσολογγίου»: 

Κατάσταση Πολιορκίας. Μια παράφραση στο γνωστό ποίημα του Δ. Σολωμού: Οι Ελεύθεροι Πολιορκημένοι «Έρμο τουφέκι σκοτεινό, τί σ’ έχω γω στο χέρι; Oπού συ μούγινες βαρύ κι’ ο Aγαρηνός το ξέρει», στο σκίτσο του Βαγγέλη Χερουβείμ στην "Αυγή", με αφορμή το "Μένουμε Σπίτι" αλλά και την επέτειο της 25ης Μαρτίου: 

Έφυγε από τη ζωή ο Μανώλης Γλέζος. Και κάπου εκεί ψηλά (από όπου φαίνεται και η Ακρόπολη) ο Μανώλης Γλέζος συναντά τον Λάκη Σάντα (στο παγκάκι) τον σύντροφο που μαζί κατέβασαν τη ναζιστική σημαία από την Ακρόπολη τη νύχτα της 30ής προς 31η Μαΐου του 1941. Σκίτσο του Πάνου Ζάχαρη (30.3.2020): 

Σημείωση: Όλες τις παραπάνω γελοιογραφίες τις έχουμε παρουσιάσει και στην καθημερινή μας ανάρτηση με τίτλο "Η Γελοιογραφία της Ημέρας". 
Επιλογή σκίτσων από Takis Ant για το afirimeno.com

Σχετικές αναρτήσεις:
Φεβρουάριος 2020: Οι 10 Γελοιογραφίες του Μήνα 

Ιανουάριος 2020: Οι 10 Γελοιογραφίες του Μήνα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου