27 Μαρτίου 2020

To blame game που λυγίζει την παγκόσμια οικονομία

Πώς να συνεργαστούν ο Αμερικανός με τον Κινέζο πρόεδρο, όταν όταν ακούει κανείς τον πρόεδρο των ΗΠΑ να αναφέρεται στην επιδημία ως κινεζικό ιό και το Πεκίνο να αφήνει υπόνοιες πως ο ιός προέρχεται από τις ΗΠΑ.  

Επάνω αριστερά σκίτσο του Kevin Kallaugher (KAL) στο "The Economist", με τον κορωνοϊό σαν μια τεράστια μπάλα του τένις σε ένα παιχνίδι αναζήτησης ευθυνών...

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζιπίνγκ επικοινώνησε εβδομάδες πριν με τους ηγέτες Ιταλίας, Ισπανίας, Γερμανίας και άλλων χωρών που καλούνται να αντιμετωπίσουν τη ραγδαία εξάπλωση του Covid19 και προσέφερε μάσκες και άλλο προστατευτικό και ιατρικό εξοπλισμό. Ένας αριθμός τηλεφώνου που δεν είχε δοκιμάσει έως και την περασμένη Παρασκευή να καλέσει είναι αυτός του Ντόναλντ Τραμπ. Ακολούθησαν ακόμη δύο τηλεφωνικές επικοινωνίες αυτή την εβδομάδα. Αλλά θα είναι αυτές αρκετές να σταματήσουν το blame game μεταξύ των δύο χωρών, που μεταξύ άλλων εμποδίζει και τις προσπάθειες «θεραπείας» της παγκόσμιας οικονομίας;

Πριν από τις τελευταίες προσπάθειες επικοινωνίες οι των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου είχαν να μιλήσουν από τις αρχές Φεβρουαρίου. Όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ της η WSJ ενώ ο Covid19 δοκίμαζε την Κίνα, μίλησαν ουσιαστικά για το εάν εξακολουθεί να ισχύει ότι το Πεκινο θα αγοράσει μεγάλες ποσότητες αμερικανικών αγροτικών προϊόντων, όπως είχε υποσχεθεί στην Πρώτη Φάση της εμπορικής συμφωνίας.

«Πώς να συνεργαστεί κανείς όταν ακούει τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών να αναφέρεται στην επιδημία ως κινεζικό οίο όλη την ημέρα;» δηλώνει στην WSJ σύμβουλος της κυβέρνησης του Πεκίνου. Αμερικανός αξιωματούχος από την πλευρά του εγκάλεσε το Πεκίνο ότι αφήνει συνεχώς υπόνοιες πως ο ιός προέρχεται από τις ΗΠΑ, κάτι που είναι «επικίνδυνο και αντιπαραγωγικό για τις προσπάθειες που γίνονται».

Την Πέμπτη οι Τραμπ και Σι συμμετείχαν σε τηλεδιάσκεψη των ηγετών των μεγάλων οικονομιών G20, των οποίων τα μέλη δεσμεύθηκαν να δαπανήσουν περισσότερα από 5 τρισεκατομμύρια δολάρια για να βοηθήσουν την παγκόσμια οικονομία. Ενώ υποστήριξαν και οι δύο τον στόχο, δεν είχαν καμία μεταξύ τους συνομιλία κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης, όπως αναφέρουν πηγές με γνώση του πώς εξελίχθηκε η συζήτηση.

«Καθώς η παγκόσμια οικονομία διολισθαίνει ταχύτατα προς την ύφεση, οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου συνεχίζουν τις μεταξύ τους βολές και υπονομεύουν τις πιθανότητες για συντονισμό» σχολιάζει η WSJ και προσθέτει: «Μια σχέση που βοήθησε τον κόσμο να βγει από μια παγκόσμια ύφεση πριν από μια δεκαετία (αυτή των ΗΠΑ με την Κίνα) είναι τώρα σε τεντωμένο σχοινί, με τον Σι να προσπαθεί να κερδίσει πόντους φλερτάροντας τους συμμάχους της Ουάσιγκτον και τον Τραμπ να αρνείται να αξιοποιήσει την κρίση για να απομακρυνθεί από τον προστατευτισμό».

Πηγή: naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου