15 Μαρτίου 2020

Δημιουργική καραντίνα ...made in Italy

Με μουσική στο μπαλκόνι, αυτοσχέδιες συναυλίες και κάθε είδους μαθήματα μέσω Facebook οι Ιταλοί προσπαθούν να αντιμετωπίσουν την ψυχολογική πίεση και τη μοναξιά που προκαλεί η αναγκαστική καραντίνα. Από τη Deutsche Welle: 

Ένας άνδρας με το ταμπούρλο του και η κόρη του με το ντέφι βγαίνουν στο μπαλκόνι τους, κοντά στη Νάπολη, για μία αυτοσχέδια απογευματινή συναυλία. Η μικρή τραγουδάει. Μπαλκονόπορτες ανοίγουν στη γειτονιά, πολλοί λένε τα δικά τους τραγούδια, είτε με σοβαρή διάθεση, είτε με πνεύμα διακωμώδησης. Κάποιοι μεταδίδουν την παράσταση μέσω YouTube. Είναι μία χαρακτηριστική αντίδραση στη ρουτίνα και τη μοναξιά της καραντίνας, που επιβάλλεται πλέον παντού στην Ιταλία λόγω κορωνοϊού.

Διαφορετική προσέγγιση από την Αριάνα Αλάιμο, μία μοδίστρα που έχει κλειστεί στο σπίτι και από την περασμένη εβδομάδα και σήμερα παραδίδει μαθήματα ραπτικής μέσω Facebook. Πρόκειται για μία δημιουργική απασχόληση, αλλά και για πολύτιμη πρακτική βοήθεια σε όλους όσους κλείνονται στο σπίτι και αναγκάζονται να αντιμετωπίζουν μόνοι τους τις μικρές ανάγκες της καθημερινότητας.

Σε αναζήτηση αισιοδοξίας για το μέλλον 


Με το hashtag #andratuttobene (που σημαίνει, λίγο πολύ, "όλα θα φτιάξουν") πολλοί Ιταλοί θέλουν να δώσουν τη δική τους απάντηση στη μονοτονία και τη μοναξιά της καραντίνας. Είναι μία σχεδόν πεισματική προσπάθεια να εκφράσουν αισιοδοξία σε εποχές δύσκολες, να ανοίξουν μία πόρτα στο μέλλον. #andratuttobene είναι το σύνθημα που βλέπει κανείς πολλές φορές γραμμένο σε χαρτί, στις εξώπορτες των διαμερισμάτων ή ακόμη και ζωγραφισμένο σε παιδικά σεντόνια που κάποτε κρέμονται στα μπαλκόνια. 

Η Σάρα Ασκίνι από τη Ρώμη ανεβάζει βίντεο με ασκήσεις γιόγκα για τη μέση. Πιστεύει ότι με αυτόν τον τρόπο βοηθάει τους συμπατριώτες της να αντιμετωπίσουν την ακινησία της καραντίνας. Επιπλέον "τα μαθήματα αυτά προσφέρουν κοινές εμπειρίες και στιγμές αμοιβαίας υποστήριξης", υποστηρίζει. "'Κι έτσι, όσοι μένουν στο σπίτι δεν είναι τελείως απομονωμένοι, αλλά έχουν την αίσθηση ότι πλησιάζουν ο ένας τον άλλον..." Με τον δικό τους τρόπο συμμετέχουν και οι καλλιτέχνες. 

Η Τζιάνα Νανίνι, μεγάλη σταρ της ιταλικής ροκ μουσικής, παίζει λάιβ από το σπίτι της (φωτογραφία αριστερά), ενώ ο dj Βίτοβαρ παρακινεί μέσω ...Facebook τους Ιταλούς να το ρίξουν στον χορό, με αυτό που αποκαλεί virtual dancehallparty. 

Δείπνο μέσω ...Skype 

Μόνοι στο σπίτι, αλλά όχι και μοναχικοί στο σπίτι, είναι το σύνθημα των ημερών για τον Ιταλό δημοσιογράφο Λούκα Τζορλόνι. Η δική του επινόηση είναι διαφορετική: ένα δείπνο μέσω Skype. "Δίνουμε ραντεβού κατά τις επτάμιση, ο καθένας κάθεται με το πιάτο του στην οθόνη", λέει ο Ιταλός δημοσιογράφος. "Και μετά πιάνουμε κουβέντα για περίπου δύο ώρες, σαν να είμαστε παρέα, μόνο που ο καθένας έχει μείνει στο σπίτι του. Κι έτσι ξεπερνάμε για λίγο τη μονοτονία και τη μοναξιά..." 

"Λίγο ακόμα, κάντε μια προσπάθεια" λέει στους συμπατριώτες του ο Σίλβιο Μπρουσαφέρο, επικεφαλής του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας. Ο ίδιος εκτιμά ότι στις αρχές Απριλίου θα μπορεί να γίνει μία πρώτη πρόβλεψη για το αν η κρίση έχει ξεπεραστεί στην Ιταλία. Για ακόμη τρεις εβδομάδες οι Ιταλοί πρέπει να κάνουν υπομονή και να προσπαθούν, όσο και όπως μπορούν, να απασχοληθούν δημιουργικά στο σπίτι τους. 

Γεργκ Σέσελμπεργκ (ARD) 

Πηγή: Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου