15 Μαρτίου 2020

ΕΟΔΥ: Ορισμός Κρούσματος Κορωνοϊού. Κριτήρια για εργαστηριακό έλεγχο

«Κάθε ασθενής με οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού (αιφνίδια έναρξη νόσου, με τουλάχιστον ένα από τα παρακάτω συμπτώματα: βήχας, πυρετός, δύσπνοια) κατά την προσέλευσή του σε οποιαδήποτε δομή παροχής υπηρεσιών υγείας πρέπει να αντιμετωπίζεται ως ενδεχόμενο κρούσμα COVID-19, δηλ. με τη λήψη των αναγκαίων μέτρων απομόνωσης από άλλους ασθενείς και επισκέπτες (π.χ. χωριστός χώρος αναμονής) καθώς και με τη λήψη των ενδεδειγμένου ατομικού εξοπλισμού προστασίας από το προσωπικό υπηρεσιών υγείας. Ασθενείς με ήπια συμπτώματα πρέπει να μην επισκέπτονται νοσοκομεία ή άλλες μονάδες υγείας και να παραμένουν στο σπίτι»
Τα παραπάνω αναφέρει ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), σε χθεσινή του του ανακοίνωση για τον ορισμό κρούσματος και προσθέτει: 

«Τα παρακάτω κριτήρια για εργαστηριακό έλεγχο έχουν συνταχθεί με βάση τα τρέχοντα επιδημιολογικά δεδομένα και τονίζεται ότι, καθώς η επιδημία εξελίσσεται, ενδέχεται να τροποποιηθούν.

Ύποπτο κρούσμα (κριτήρια για εργαστηριακό έλεγχο):
  1. Ασθενείς με σοβαρή οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού που χρειάζονται νοσηλεία ή που νοσηλεύονται.
  2. Νοσηλευόμενοι ή φιλοξενούμενοι σε μονάδες ηλικιωμένων ή χρονίως πασχόντων με οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού.
  3. Προσωπικό Υπηρεσιών Υγείας με οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού.
  4. Ηλικιωμένοι ή άτομα με υποκείμενα χρόνια νοσήματα (π.χ. νοσήματα του αναπνευστικού, καρδιαγγεικά νοσήματα, σακχαρώδη διαβήτη, σοβαρή ανοσοκαταστολή) που εκδηλώνουν οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού.
Επιβεβαιωμένο κρούσμα 

Άτομο με εργαστηριακά επιβεβαιωμένη λοίμωξη από το νέο κορωνοϊό SARS-CoV-2, ανεξαρτήτως κλινικών συμπτωμάτων και σημείων
».

Πηγή: eody.gov.gr 

Λοίμωξη του αναπνευστικού

Όμως, τι είναι "λοίμωξη του αναπνευστικού"; Ποια είναι τα κύρια συμπτώματα;

Στις λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος, σύμφωνα με το onmed.gr, περιλαμβάνεται ένα ευρύ φάσμα παθήσεων, από το κοινό κρυολόγημα μέχρι την πνευμονία, που το καθένα χρήζει ανάλογης αντιμετώπισης.

Οι λοιμώξεις του αναπνευστικού διακρίνονται σε δύο κατηγορίες: 
- Λοιμώξεις ανώτερου αναπνευστικού, που αφορούν συνήθως το φάρυγγα, το λάρυγγα, τις αμυγδαλές, την τραχεία, προκαλώντας τις αντίστοιχες παθήσεις φαρυγγίτιδα, λαρυγγίτιδα, αμυγδαλίτιδα και τραχειοβρογχίτιδα. Άλλες συχνές λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού είναι η γρίπη, η ιγμορίτιδα, η ωτίτιδα και η λοιμώδης μονοπυρήνωση. Οι λοιμώξεις του ανωτέρου αναπνευστικού είναι συνήθως ιογενείς.
Λοιμώξεις κατώτερου αναπνευστικού, που αφορούν τους πνεύμονες. Είναι πιο σοβαρές σε σχέση με αυτές του ανώτερου αναπνευστικού και συνήθως οφείλονται σε μικρόβια γι' αυτό και χρήζουν νοσοκομειακής νοσηλείας για να αντιμετωπιστούν.
Το πού οφείλεται μια λοίμωξη, σε ιό (ίωση) ή μικρόβιο (μικροβιακή λοίμωξη), καθορίζει τον τρόπο αντιμετώπισής της.

Τα σημάδια:
Το βασικό χαρακτηριστικό μίας ίωσης (ιογενούς λοίμωξης) είναι η καλή κλινική εικόνα του ατόμου, ακόμη και αν έχει ψηλό πυρετό. Μπορεί δηλαδή να ανταποκριθεί στοιχειωδώς στις καθημερινές δραστηριότητες, να φάει κλπ. Ακόμη και αν δεν το κάνει με όρεξη.
Αντίθετα, όταν πρόκειται για μικροβιακή λοίμωξη, ο ασθενής καθηλώνεται στο κρεβάτι και είναι καταβεβλημένος.
Άλλο χαρακτηριστικό της ιογενούς λοίμωξης είναι ότι συνήθως εισβάλλει προοδευτικά σε αντίθεση με τη μικροβιακή που εισβάλλει απότομα.
Τα βασικά συμπτώματα των λοιμώξεων είναι ο ξαφνικός πυρετός, ο βήχας, η κόπωση, η κακή διάθεση και η βουλωμένη μύτη.

Η εύρεση ακροαστικών και ο αριθμός λευκών αιμοσφαιρίων θα κρίνουν τη σοβαρότητα της πάθησης και θα καθορίσουν τη θεραπεία. Σε περίπτωση μικροβιακής λοίμωξης και σε ειδικές περιπτώσεις, όπως σε ηλικιωμένα ή εξασθενημένα άτομα όπου μια ιογενής λοίμωξη μπορεί να επιπλακεί με μικροβιακή, είναι απαραίτητη η χορήγηση αντιβιοτικών, σύμφωνα πάντα με τις οδηγίες του γιατρού.

Πηγή: onmed.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου