2 Αυγούστου 2020

Μάσκα σε όλους τους κλειστούς χώρους

Φωτογραφία αριστερά: Τοιχογραφία στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ προς τιμή του προσωπικού που μάχεται κατά του κορωνοϊού. 
 
Νέα αυστηρότερα μέτρα αποφυγής της διασποράς του κορωνοϊού, αλλά και βήματα πίσω στην πορεία μας προς την κανονικότητα, φέρνει η διαρκώς αυξητική τάση στα ημερήσια κρούσματα SARS-CoV-2 που καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες.

Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, κατόπιν εισήγησης της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για τον νέο κορωνοϊό, αποφασίστηκαν, όσον αφορά τη χρήση μάσκας, τα εξής:

"Από 1 έως 31 Αυγούστου, η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε όλους τους κλειστούς χώρους –πλην των χώρων εστίασης– συμπεριλαμβανομένων των χώρων λατρείας. Από την υποχρέωση αυτή απαλλάσσονται μόνο τα άτομα με ιατρικά προβλήματα που απαγορεύουν τη χρήση της, όπως άτομα με αναπνευστικά προβλήματα, καθώς και τα παιδιά κάτω των 3 ετών. Εως τις 15 Αυγούστου παραμένει η ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους με συνωστισμό". 

ΠΟΥ: Να γίνει η χρήση μάσκας σύμβολο αλληλεγγύης σε ολόκληρο τον κόσμο 

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί ότι, παρά τις ισχυρές ελπίδες για εμβόλιο, είναι πιθανόν να μην υπάρξει ποτέ πανάκεια για την COVID-19» και ότι ο δρόμος προς την κανονικότητα θα είναι μακρύς. Περισσότερα από 18,14 εκατομμύρια άνθρωποι ανά τον κόσμο έχει καταγραφεί ότι έχουν προβληθεί από τον ιό και 688.080 έχουν πεθάνει, σύμφωνα με απολογισμό του Reuters. 

Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους και ο επικεφαλής Εκτάκτων Καταστάσεων Μάικ Ράιαν καλούν όλες τις χώρες να ενισχύσουν τα υγειονομικά μέτρα, όπως η χρήση της μάσκας, η κοινωνική αποστασιοποίηση, το πλύσιμο των χεριών και η διενέργεια διαγνωστικών ελέγχων. «Το μήνυμα προς τους ανθρώπους και τις κυβερνήσεις είναι σαφές: "κάντε τα πάντα"», δήλωσε ο Τέντρος κατά την διάρκεια on line συνέντευξης Τύπου στην έδρα του οργανισμού στην Γενεύη προσθέτοντας ότι η χρήση μάσκας πρέπει να γίνει σύμβολο αλληλεγγύης σε ολόκληρο τον κόσμο. 

Η μάσκα είναι "εργαλείο" προστασίας

«Η μάσκα, τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του ΠΙΣ (Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου) Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, είναι προστατευτική και αποτελεί το απόλυτο “όπλο” προστασίας για το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό που διαχειρίζεται κρούσματα covid-19. Αν κάποιος δεν έχει άλλο μέσο προστασίας, η μάσκα είναι το ελάχιστο και η πρώτη προτεραιότητα. Σημαντικά είναι επίσης η υγιεινή των χεριών και η τήρηση των αποστάσεων που συμπληρωματικά βοηθούν στην αυτοπροστασία μας. Αλλά η μάσκα είναι το πρώτο».

Ο κ. Εξαδάκτυλος εξηγεί ότι οι μάσκες είναι «αποδεδειγμένα καλύτερες και πιο προστατευτικές από τις ασπίδες οι οποίες έχουν ευθύς εξ αρχής σχεδιαστεί ως συμπληρωματικό μέτρο προφύλαξης. Δηλαδή, ασπίδα έχει νόημα να φοράει κάποιος που φοράει και μάσκα».

Ο πρόεδρος του ΠΙΣ δίνει χρήσιμες συμβουλές για τον σωστό τρόπο χρήσης της μάσκας. «Τις μάσκες τις φοράμε χωρίς να πιάνουμε την εσωτερική τους επιφάνεια. Στις χειρουργικές, η εσωτερική πλευρά είναι πιο ανοιχτόχρωμη και στην επάνω πλευρά της έχει έλασμα για την καμπύλη της μύτης, ώστε να μην θολώνουν τα γυαλιά όσων φορούν. Στις πάνινες μάσκες είναι σημαντικό να μην εναλλάσσουμε την εσωτερική με την εξωτερική πλευρά».

Πηγή: Με στοιχεία από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου