5 Αυγούστου 2020

Εγκαινιάστηκε το πρώτο ελληνικό υποθαλάσσιο Μουσείο, στην Αλόννησο

Το πρώτο υποθαλάσσιο Μουσείο στην Ελλάδα εγκαινίασε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού  Λίνα Μενδώνη στο ναυάγιο της Περιστέρας, στην Αλόννησο, το Σάββατο 1η Αυγούστου, παρουσία του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας  Κώστα Αγοραστού, ο οποίος καταδύθηκε σε βάθος 25 μέτρων, μαζί με τον δήμαρχο Αλοννήσου Πέτρο Βαφίνη, τον τραγουδιστή Σάκη Ρουβά και στελέχη της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων του ΥΠΠΟΑ. 


Από τη Δευτέρα 3 Αυγούστου, το ναυάγιο ανοίγει για το κοινό. Οι δύτες θα έχουν τη δυνατότητα να καταδύονται με ταμπλέτα που παρέχει πληροφοριακό υλικό για τα αρχαιολογικά ευρήματα. Πέντε υποβρύχιες κάμερες μεταδίδουν ζωντανά εικόνα 24 ώρες το 24ωρο στο site nous.com.gr. 

Το ναυάγιο, ανακαλύφθηκε το 1985 από τον επαγγελματία αλιέα Δημήτριο Μαυρίκη στη δυτική πλευρά της νήσου Περιστέρας που εκτείνεται ανατολικά της Αλοννήσου. Σύμφωνα με την έρευνα της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων, πρόκειται για μεγάλο εμπορικό πλοίο, πιθανόν αθηναϊκό, το οποίο βυθίστηκε περίπου το 425 π.Χ., με φορτίο περίπου 3.500 αμφορείς κρασιού. 


Όπως, μεταξύ άλλων, δήλωσε η κα Μενδώνη, «Πρόκειται για τον πρώτο ενάλιο αρχαιολογικό χώρο της Ελλάδας, που καθίσταται προσβάσιμος στο κοινό. Η Αλόννησος έχει το μοναδικό συγκριτικό πλεονέκτημα να έχει αποφύγει τη λαίλαπα του τουρισμού των προηγούμενων δεκαετιών. Έτσι έχει διατηρήσει ένα εξαιρετικά σημαντικό  φυσικό περιβάλλον και κυρίως, έχει ένα μοναδικό εθνικό θαλάσσιο περιβαλλοντικό πάρκο. Ο συνδυασμός αυτός του περιβαλλοντικού πάρκου με έναν ενάλιο υποθαλάσσιο αρχαιολογικό χώρο, δίνει στο νησί πολύ μεγάλο προβάδισμα σε σχέση με πολλές άλλες περιοχές της χώρας μας και της Μεσογείου».

Με τη λειτουργία του υποθαλασσίου αρχαιολογικού χώρου, η περιοχή εντάσσεται στον διεθνή χάρτη του καταδυτικού τουρισμού.

Πηγές: Στοιχεία από naftemporiki.grnous.com.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου