6 Αυγούστου 2020

Χιροσίμα και Ναγκασάκι, 75 χρόνια μετά

75 χρόνια μετά τη ρίψη από τις ΗΠΑ της πρώτης πυρηνικής βόμβας στην ιαπωνική πόλη Χιροσίμα, την οποία τρεις ημέρες αργότερα ακολούθησε η δεύτερη στην πόλη Ναγκασάκι. 
Η Ιαπωνία τιμά σήμερα την 75η επέτειο από την επίθεση, την 6η Αυγούστου 1945, στη Χιροσίμα, ωστόσο, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού οι εκδηλώσεις μνήμης για τα θύματα περιορίστηκαν.

Η «Little Boy», η ατομική βόμβα η οποία ερρίφθη την 6η Αυγούστου 1945 στη Χιροσίμα, στοίχισε τη ζωή σε περίπου 140.000 ανθρώπους -ακαριαία, αλλά και τις εβδομάδες και τους μήνες που ακολούθησαν. Τρεις ημέρες αργότερα, μια δεύτερη αμερικανική ατομική βόμβα, η «Fat Man», ισοπέδωνε την πόλη Ναγκασάκι, προκαλώντας τον θάνατο 74.000 ανθρώπων, τόσο από την πυρηνική έκρηξη όσο και από τις συνέπειες τις ραδιενέργειας. Τη 15η Αυγούστου 1945, με τη χώρα γονατισμένη μετά τις επιθέσεις οι οποίες προκάλεσαν καταστροφή άνευ προηγουμένου, ο αυτοκράτορας Χιροχίτο ανακοίνωνε την συνθηκολόγησή της και πρακτικά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Επιζώντες της ατομικής βόμβας (οι χιμπακούσα, όπως αποκαλούνται), απόγονοι των θυμάτων, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε και μερικοί αντιπρόσωποι ξένων κυβερνήσεων συμμετείχαν στην εκδήλωση νωρίτερα σήμερα στη Χιροσίμα (δυτική Ιαπωνία) - οι περισσότεροι με μάσκες. 

Δεν προσκλήθηκε κοινό να παρακολουθήσει την εκδήλωση, αντίθετα με ό,τι συμβαίνει κάθε χρόνο, εξαιτίας της πανδημίας. Στους Ιάπωνες δόθηκε απλά η δυνατότητα να παρακολουθήσουν την κύρια τελετή απευθείας μέσω Διαδικτύου. Αρκετές άλλες εκδηλώσεις και τελετές ακυρώθηκαν. 

Η σιωπηρή προσεχή άρχισε στις 08:15 (τοπική ώρα· 02:15 ώρα Ελλάδας), ακριβώς την ώρα που έγινε η έκρηξη της ατομικής βόμβας στη Χιροσίμα πριν από 75 χρόνια. «Δεν πρέπει να επιτρέψουμε ποτέ το οδυνηρό παρελθόν να επαναληφθεί», υπογράμμισε στην ομιλία του ο δήμαρχος της πόλης Καζούμι Ματσούι, καλώντας τους πολίτες να απορρίψουν το «κλείσιμο στον εαυτό», την εσωστρέφεια, τους εθνικισμούς.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός Άμπε υποσχέθηκε ότι «θα κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ για να μπορέσουμε να ζήσουμε σε έναν κόσμο χωρίς πυρηνικά όπλα, με διαρκή ειρήνη». Ο εθνικιστής πρωθυπουργός της Ιαπωνίας επικρίνεται συχνά για την πρόθεσή του να προχωρήσει στην αναθεώρηση του ειρηνιστικού Συντάγματος της χώρας.

Ο διάλογος των ιστορικών πάντως συνεχίζεται για το εάν αυτή η διπλή επίθεση με πυρηνικά όπλα επέτρεψε ή όχι να σωθούν ζωές επισπεύδοντας το τέλος του πολέμου. Αρκετοί δεν διστάζουν να χαρακτηρίζουν εγκλήματα πολέμου τις επιθέσεις στη Χιροσίμα και στο Ναγκασάκι, τόσο εξαιτίας της ανεπανάληπτης καταστροφικής ισχύος των ατομικών βομβών που χρησιμοποιήθηκαν, όσο και λόγω του τεράστιου αριθμού των νεκρών μεταξύ των αμάχων. 

Οι ΗΠΑ επίσημα δεν ζήτησαν ποτέ συγγνώμη. Όμως το 2016 ο Μπαράκ Ομπάμα έγινε ο πρώτος αμερικανός πρόεδρος εν ενεργεία ο οποίος μετέβη στη Χιροσίμα, όπου απέτισε φόρο τιμής στα θύματα και εξέφρασε την ευχή του ο κόσμος να απαλλαγεί από τα πυρηνικά όπλα.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, naftemporiki.gr

Σχετικές αναρτήσεις:
70 χρόνια από την πυρηνική βόμβα σε Χιροσίμα και Ναγκασάκι (7.8.2015)
Φωτογραφίες: Το Ναγκασάκι πριν και μετά την ατομική βόμβα (10.8.2015)
Ο Ομπάμα στη Χιροσίμα, ιστορική επίσκεψη (27.5.2016)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου