4 Φεβρουαρίου 2023

Η μη συμμετοχή στις εκλογές εγκληματικών οργανώσεων και οι προσχηματικές αντιρρήσεις

Με στόχο να μπει «φρένο» στην κάθοδο του κόμματος Κασιδιάρη στις εκλογές, κ
ατατέθηκε στη Βουλή σχετική τροπολογία της κυβέρνησης, με τον πρωθυπουργό να ζητά ευρεία συναίνεση για να θωρακιστεί η Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ να προβάλλει προσχηματικές αντιρρήσεις επιμένοντας σε δική του τροπολογία.

«Η ρύθμιση λέει με απλά λόγια ότι όποιος έχει καταδικαστεί -έστω και πρωτόδικα- για εγκληματική οργάνωση, δεν μπορεί να είναι αρχηγός, πραγματικός ή εικονικός, ενός κόμματος που θα διεκδικήσει την ψήφο του ελληνικού λαού
» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, και πρόσθεσε: «Η ρύθμιση είναι πάρα πολύ συγκεκριμένη, δεν πηγαίνει στα ιδεολογικά κίνητρα ή στο οτιδήποτε άλλο. Πατάει πάνω σε υφιστάμενη διάταξη που υπάρχει υπό την προϋπόθεση της καταδίκης για εγκληματική οργάνωση», ενώ συμπλήρωσε ότι «η Βουλή ψηφίζει και η ερμηνεία είναι στη Δικαιοσύνη, στον 'Αρειο Πάγο, που θα συνεκτιμήσει μια σειρά από πράγματα». 

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης σε ανάρτησή του στο twitter σημειώνει:
Στο εξής δεν θα μπορούν να συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία σχήματα που έχουν ως ουσιαστικό αρχηγό κάποιον που έχει καταδικαστεί ως εγκληματίας. Αυτό προφανώς θα κρίνεται από τον Άρειο Πάγο, ο οποίος είναι και ο αρμόδιος κατά το Σύνταγμα να ανακηρύσσει τα υποψήφια κόμματα.

Την ώρα που η τελευταία δημοσκόπηση της Marc (την 1/2/2023) έδωσε πρόθεση ψήφου 3,4% στο κόμμα του Ηλία Κασιδιάρη, είναι προφανές ότι η κυβέρνηση με την τροπολογία που κατέθεσε προσπαθεί να εμποδίσει την επανάκαμψη στη Βουλή μιας εγκληματικής οργάνωσης με το μανδύα του πολιτικού κόμματος, επιδιώκοντας την ευρύτερη συναίνεση από τα κόμματα του λεγόμενου "δημοκρατικού τόξου". Εκεί, όπου όλοι θεωρητικά φαίνεται να συμφωνούν, όχι όμως και στην πράξη.  . 

«Mε ειλικρίνεια επιδιώκαμε και θα εξακολουθούμε να επιδιώκουμε μέχρι τέλους την ευρύτερη δυνατή συναίνεση», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, σε συνέντευξή του, στο MEGA. Σχετικά με τις αντιρρήσεις που διατυπώνονται επισήμανε: «Δεν χρειάζεται να μπερδεύουμε τα πράγματα και να ψάχνουμε σώνει και καλά να βρούμε διαφωνίες ή προσχηματικά να προσπαθούμε να φέρουμε κάτι δικό μας για να μη θεωρηθεί ότι συναινούμε σε μια πρωτοβουλία που πήρε κάποιος άλλος. Είναι συγκεκριμένη η στόχευση».

Τα κόμματα έχουν στη διάθεσή τους τη ρύθμιση από το Νοέμβριο. Ο ΣΥΡΙΖΑ όμως εξακολουθεί να επιμένει στη δική του τροπολογία. Το ΠΑΣΟΚ, με το οποίο προηγήθηκαν μακράς διαρκείας παρασκηνιακές συνεννοήσεις που έφεραν τις αλλαγές που ζητούσε, φαίνεται να υπερψηφίζει τη ρύθμιση.

Όσο για τις κατά καιρούς διαφορετικές απόψεις που έχουν ακουστεί, ότι δηλαδή το πρόβλημα της Χρυσής Αυγής και των επιγόνων της δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μέσω της καταστολής ή της απαγόρευσης, τα γεγονότα απέδειξαν το αντίθετο. Όταν ασκήθηκε δικαστική δίωξη στην ηγετική ομάδα της Χρυσής Αυγής και η υπόθεση στάλθηκε στο δικαστήριο που οδήγησε στην καταδίκη της ηγετικής ομάδας της εγκληματικής οργάνωσης και στην φυλακή, το κόμμα τους πολιτικά κατέρρευσε.

Κάτι ανάλογο παρακολουθούμε και τώρα, με την τροπολογία για το «μπλόκο» στο κόμμα του Κασιδιάρη. Αλλά το θέμα δεν είναι απλά να περάσει η τροπολογία, κάτι που μπορεί να θεωρηθεί δεδομένο, αφού αρκεί η απλή πλειοψηφία. Το ζητούμενο είναι να αναλάβουν τα κόμματα τις δημοκρατικές τους ευθύνες, να φύγουν από το προσκήνιο οι προσχηματικές αντιρρήσεις και να βρεθεί κοινός τόπος για να περάσει η ρύθμιση με ευρεία κοινοβουλευτική πλειοψηφία, ώστε τελικά να θωρακιστεί η ίδια η δημοκρατία. 

Takis Ant / afirimeno.com
με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, protagon.gr, twitter.com

Σχετική ανάρτηση: Θα επιστρέψουν οι νεοναζί στην ελληνική Βουλή;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου