13 Φεβρουαρίου 2023

Χρηματιστήριο: Άλμα 2,3% και σε απόσταση "βολής" από τις 1.100 μονάδες

Λίγα βήματα από τον στόχο των 1.100 μονάδων βρέθηκε σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο επανήλθε στην ανοδική τροχιά με ένα ισχυρό άλμα και ακόμη πιο υψηλό τζίρο, έχοντας στο πλευρό του τις καλύτερες εκτιμήσεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας το 2023 από την Κομισιόν.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε σήμερα Δευτέρα (13/2) με άνοδο 2,32% στις 1.092,91 μονάδες, ενώ κινήθηκε σε θετικό έδαφος καθ όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης. Το σημερινό κλείσιμο του Γενικού Δείκτη παραπέμπει σε νέα υψηλά 101 μηνών, με το αμέσως υψηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 24/9/2014 (1.105,99 μονάδες). Ο τζίρος ανήλθε σήμερα στα 141,89 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 2,09%, ενώ στο +2,2% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 2,84% στις 863,06 μονάδες.

Εκστασιασμένοι οι περισσότεροι επαγγελματίες του χώρου, συνεχίζουν να επισημαίνουν την υπεραγορασμένη εικόνα της Αγοράς, όμως ταυτόχρονα παραδέχονται πως ο χρηματιστηριακός κανόνας “follow the Market and don’t ask why”, είναι σε πλήρη ισχύ, καθώς οι εύκολες υπεραξίες που έχουν βγει το τελευταίο διάστημα, αυξάνουν τη διάθεση ανάληψης ρίσκου από τους traders, οι οποίοι από την μία ρευστοποιούν θέσεις και από την άλλη αναζητούν τα επόμενα “βραχυπρόθεσμα επενδυτικά στοιχήματα”.

Με την Κομισιόν να αναθεωρεί προς το καλύτερο την εκτίμησή της για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και τη Wood να βλέπει ισχυρά περιθώρια ανόδου στις τραπεζικές μετοχές, το ΧΑ βρίσκεται πλέον σε απόσταση "βολής" (απέχει λιγότερο από 1%) από τον επόμενο στόχο του των 1.100 μονάδων. 

Από την άλλη και σύμφωνα με Ξένους Διαχειριστές, “οι τελευταίες δραματικές εξελίξεις που έχουν λάβει χώρα στην Τουρκία, απομακρύνουν την πιθανότητα ‘θερμού επεισοδίου’ με την Γείτονα Χώρα και αυτό το λαμβάνουν σοβαρά υπ' όψιν τους τα Ξένα Funds”.

Η Κομισιόν για ανάπτυξη και πληθωρισμό στην Ελλάδα: «Η ελληνική οικονομία κατέγραψε σταθερή ανάπτυξη το πρώτο εξάμηνο του 2022, αλλά ο αυξανόμενος πληθωρισμός επηρέασε την ανάπτυξη το δεύτερο εξάμηνο του έτους», τονίζει στην έκθεσή της για την Ελλάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. «Συνολικά, η αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ αναμένεται να φτάσει το 5,5% το 2022», προβλέπει η Επιτροπή. Επίσης, συνολικά, το πραγματικό ΑΕΠ προβλέπεται να αυξηθεί κατά 1,2% το 2023 (από 1% στις εκτιμήσεις του φθινοπώρου) και κατά 2,2% το 2024. Για τον πληθωρισμό στην Ελλάδα, η Επιτροπή σημειώνει ότι μετά από μέσο όρο 9,3% το 2022, ο πληθωρισμός προβλέπεται να μειωθεί στο 4,5% το 2023 (έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για 6%) και στο 2,4% το 2024.

 Ο γενικός δείκτης στις 13.2.2023

Πληθαίνουν οι εκτιμήσεις περί διόρθωσης. Πέραν όμως της σημερινής ευφορίας, δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που επισημαίνουν την ανάγκη μιας λελογισμένης διόρθωσης πριν κατακτηθούν τα υψηλότερα επίπεδα. Όπως μάλιστα αναφέρει ο αναλυτής Πέτρος Στεριώτης, ίσως μια "λελογισμένη" διόρθωση να είναι "υγιής" καθώς θα προσελκύσει κεφάλαια επενδυτών που έχουν μείνει έξω από το τρένο και οι οποίοι επιθυμούν να "επιβιβαστούν" προτού αυτό συνεχίσει για ακόμη "υψηλότερους προορισμούς". 

Η κίνηση "αδιόρθωτη χωρίς αύριο" με τη ρευστότητα να είναι σε ιδανικά επίπεδα, διαπιστώνει και ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance, υπενθυμίζοντας ότι χρειάστηκαν 30 συνεδριάσεις και 8 ανοδικές εβδομάδες για τον ΓΔ μέσα στο 2023 για να καταγράψει κέρδη 15% κέρδη. Μέχρι στιγμής οι διορθώσεις είναι ενδοσυνεδριακές ενώ βλέπουμε μόνο επιμέρους διορθώσεις σε τίτλους οι οποίοι επανέρχονται και πάλι γρήγορα σε ισορροπία ή και ανοδική κίνηση. Παράλληλα επισημαίνει ότι "η αγορά χρειάζεται μία εξαέρωση - διόρθωση αν μη τι άλλο έως τις 1.033 μονάδες που είναι και η κοντινότερη στήριξη". 

Ο τραπεζικός κλάδος συνεχίζει να είναι ο πιο hot κλάδος μιας και 
τον ευνοεί πρωτίστως η προσδοκόμενη (μετεκλογικά) επενδυτική βαθμίδα. Από την άλλη όσες μετοχές παρουσιάζουν σενάρια ή πιθανή αύξηση τζίρου και κερδών προσελκύουν τη μεγάλη ζήτηση. Σύμφωνα με τον κ. Ζαχαράκη, η ρευστότητα είναι σημαντική και είναι πλέον εύκολο κάποιοι να δοκιμάζουν να αγοράσουν "ξεχασμένες" μετοχές, κάτι όμως που ενέχει κινδύνους εγκλωβισμού. Πάντως οι διορθώσεις έρχονται πάντα εκεί που δεν το περιμένεις. 

Τα κεφάλαια προεξοφλούν ότι θα έχουμε κυβέρνηση αυτοδύναμη ή συνεργασίας που θα συνεχίσει να ακολουθεί τις πολιτικές που έχει χαράξει η υπάρχουσα κυβέρνηση. Η λογική και οι πιθανότητες λένε ότι η επενδυτική βαθμίδα θα έρθει μετά τη συγκρότηση της νέας κυβέρνησης. Παρόλα αυτά κάποια έκπληξη ποτέ δεν μπορεί να αποκλειστεί. 

Στο ταμπλό τώρα, η Aegean σημείωσε άλμα 7,04%, με τις Alpha Bank, Motor Oil, Ελληνικά Πετρέλαια, Λάμδα και Πειραιώς να ακολουθούν με άνοδο που ξεπέρασε το 4%. Άνω του 3% ήταν η άνοδος σε Quest, ΔΕΗ και ΕΛΧΑ και άνω του 2% σε Coca Cola, ΓΕΚ Τέρνα και Σαράντη. Τα κέρδη σε Εθνική, Autohellas, Eurobank, Βιοχάλκο, ΟΤΕ και Τιτάν ξεπέρασε το 1%, ενώ οι ΕΥΔΑΠ, Jumbo, Τέρνα Ενεργειακή, Μυτιληναίος και ΟΛΠ έκλεισαν με μικρά κέρδη. Χωρίς μεταβολή έκλεισαν οι Ελλάκτωρ και ΟΠΑΠ.

Πηγές: Με στοιχεία από 
capital.gr, euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου