6 Φεβρουαρίου 2023

Σύντομες Ειδήσεις της Ημέρας 6.2.2023

(upd) Σεισμός στην Τουρκία: Πάνω από 2.300 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί σε Τουρκία και τη Συρία. Εικόνες καταστροφής και απόλυτου χάους επικρατούν στην Τουρκία και τη Συρία, όπου σωστικά συνεργεία δίνουν μάχη με τον χρόνο για να εντοπίσουν εγκλωβισμένους κάτω από τα συντρίμμια των χιλιάδων πεσμένων κτιρίων που άφησε πίσω του ο φονικός σεισμός 7,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και οι μετασεισμοί που ακολούθησαν. Ο επίσημος αριθμός των νεκρών και των τραυματιών και στις δύο χώρες διαρκώς αυξάνεται. Τουλάχιστον 1.541 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην Τουρκία, σύμφωνα με τον Τούρκο αντιπρόεδρο, Φουάτ Οκτάι. 9.733 έχουν τραυματιστεί σε τουλάχιστον δέκα επαρχίες της Τουρκίας. Στη Συρία, 810 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί, σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο AFP. Το υπουργείο Υγείας της χώρας ανέφερε πως πάνω από 1.000 είναι οι τραυματίες. Προς το παρόν, ο απολογισμός των νεκρών ανέρχεται σε 2.351 στις δύο χώρες που επλήγησαν από τον Εγκέλαδο. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της υπηρεσίας αντιμετώπισης καταστροφών της χώρας AFAD, Γιουνούς Σεζέρ, έχουν καταγραφεί συνολικά 105 μετασεισμοί. Μέχρι στιγμής. 3.471 κτίρια έχουν επιβεβαιωμένα καταρρεύσει. kathimerini.gr

Νωρίτερα γράφαμε: 
Πολύ ισχυρός σεισμός 7,8 βαθμών στην Τουρκία: Η σεισμική δόνηση 7,8 βαθμών που έπληξε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα την Τουρκία και τη Συρία στοίχισε τη ζωή σε εκατοντάδες ανθρώπους και εκτεταμένες υλικές καταστροφές, σύμφωνα με τους μέχρι τώρα απολογισμούς, που δεν σταματούν να επιδεινώνονται με μεγάλη ταχύτητα. Το επίκεντρο βρισκόταν στην περιφέρεια Παζάρτζικ, στην επαρχία Καχραμανμάρας (νοτιοανατολικά), περίπου 60 χλμ. από τα σύνορα με τη Συρία σε ευθεία γραμμή. Ο σεισμός καταγράφηκε στις 04:17 (τοπική ώρα· στις 03:17 ώρα Ελλάδας) σε βάθος μόλις 7 χιλιομέτρων, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, με το επίκεντρο στην πόλη Καχραμανμάρας.
Εν τω μεταξύ, νέα ισχυρή σεισμική δόνηση 7,7 Ρίχτερ τάραξε την κεντρική Τουρκία στις 12:24 (ώρα Ελλάδος). Το επίκεντρο εντοπίζεται 13 χλμ νοτίως της πόλης Ελμπιστάν.
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι ο αριθμός των νεκρών από τον σεισμό στην Τουρκία έχει ανέβει σε 912, ενώ ο απολογισμός των τραυματιών ανέρχεται σε 5.383. Η υπηρεσία αντιμετώπισης καταστροφών της χώρας (AFAD) έκανε λόγο για περίπου 1.800 κτίρια που έχουν καταρρεύσει, εγείροντας φόβους πως ο απολογισμός θα γίνει ακόμα πιο βαρύς.
«Όλες οι ομάδες μας τέθηκαν σε κατάσταση συναγερμού», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Σουλεϊμάν Σοϊλού στο τουρκικό ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο Habertürk, προσθέτοντας πως η κυβέρνηση της χώρας του απευθύνει έκκληση «για διεθνή βοήθεια».
Στην άλλη πλευρά των συνόρων, στη Συρία, περισσότεροι από 320 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ 1.000 τραυματίστηκαν, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων. kathimerini.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Eπικοινωνία Μητσοτάκη και ΠτΔ με Ερντογάν. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στον οποίο εξέφρασε τη θλίψη του για τον καταστροφικό σεισμό στην Τουρκία και μετέφερε στον Πρόεδρο της Τουρκίας τη συμπαράσταση και τα συλλυπητήρια της κυβέρνησης και του ελληνικού λαού για την απώλεια ανθρώπινων ζωών. Ο πρωθυπουργός επανέλαβε την ετοιμότητα της Ελλάδας να συνδράμει άμεσα την Τουρκία με κάθε τρόπο. Ο κ. Ερντογάν ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό για τη συμπαράσταση και την άμεση βοήθεια. Επίσης η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου επικοινώνησε με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του εξέφρασε τα συλλυπητήριά της για τα θύματα του καταστροφικού σεισμού. ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι Έλληνες πολιτικοί για τον σεισμό στην Τουρκία:
Τη βαθιά του θλίψη για τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε την Τουρκία και τη Συρία εκφράζει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με ανάρτησή του στο Twitter και διαβεβαιώνει πως η χώρα μας κινητοποιείται άμεσα και θα προσφέρει βοήθεια.
Συλλυπητήριο μήνυμα στους λαούς της Τουρκίας και της Συρίας απέστειλε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας μέσω Twitter.
Τη συμπαράστασή του στα θύματα και όσους δοκιμάζονται από τον σεισμό στη Τουρκία εκφράζει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης.
«Εκφράζουμε την αμέριστη αλληλεγγύη μας στους λαούς της Τουρκίας και της Συρίας που αυτή τη στιγμή χρειάζονται επείγουσα και συντονισμένη διεθνή βοήθεια» δήλωσε, ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κακοκαιρία «Μπάρμπαρα»: Πέρασε το πρώτο κύμαΣτα λευκά ντύθηκε τα ξημερώματα της Δευτέρας το μεγαλύτερο μέρος του Λεκανοπεδίου της Αττικής, καθώς μπόρες χιονιού προκάλεσαν πυκνές χιονοπτώσεις κατά διαστήματα έως και τα παραθαλάσσια τμήματα. Περισσότερο το χιόνι σε Βοιωτία, Φθιώτιδα και Εύβοια. Πάντως το πρώτο κύμα της κακοκαιρίας «Μπάρμπαρα» φαίνεται να πέρασε, ενώ νέες χιονοπτώσεις αναμένονται από το απόγευμα.
Η κακοκαιρία «Βαρβάρα», η οποία επηρεάζει από την Κυριακή 05/02 κυρίως τα ανατολικά και νότια τμήματα της χώρας μας, σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr, θα συνεχιστεί έως και την Τετάρτη 07/02 με νέες χιονοπτώσεις τοπικά και κατά περιόδους πυκνές σε χαμηλά υψόμετρα των ανατολικών ηπειρωτικών περιοχών αλλά και της Εύβοιας, Κρήτης, νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου και βροχές ή χιονόνερο στο υπόλοιπο Αιγαίο. Παράλληλα, τη Δευτέρα 06/02 θυελλώδεις και τις πρωινές ώρες τοπικά πολύ θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο.

Κίνα: Η κινεζική κυβέρνηση εκτίμησε σήμερα ότι οι ΗΠΑ, καταρρίπτοντας το κινεζικό μπαλόνι που πετούσε πάνω από την επικράτειά τους, “ επηρέασαν σοβαρά και έπληξαν” τις διμερείς σχέσεις. Σημειώνεται ότι ο αμερικανικός στρατός κατέρριψε το Σάββατο, στα ανοικτά των ακτών της Νότιας Καρολίνας, το κινεζικό αυτό μπαλόνι το οποίο, σύμφωνα με το Πεντάγωνο, ήταν κατασκοπευτικό και είχε στόχο να συγκεντρώνει ευαίσθητες πληροφορίες. ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου