13 Φεβρουαρίου 2023

To deal για την Attica Bank και οι ανησυχίες για το "ράλι" της μετοχής

Στο επίκεντρο έντονου προβληματισμού βρίσκεται τα τελευταία 24ωρα η Attica Bank -αυτή τη φορά εξαιτίας της μετοχής της που καταγράφει ράλι 366% από την αρχή του έτους, με την τιμή της να εκτοξεύεται από τα 6,86 λεπτά (στις 30/12/22) στα 32 λεπτά στο κλείσιμο της Παρασκευής.

Πηγές της χρηματιστηριακής αγοράς κάνουν λόγο για αδικαιολόγητη άνοδο που δεν υποστηρίζεται από τα θεμελιώδη μεγέθη της τράπεζας η οποία πρόκειται να ανακεφαλαιοποιηθεί με 473,3 εκατ. ευρώ έως το τέλος Μαρτίου. Αναγνωρίζουν δε το "πρόβλημα" της μικρής διασποράς της μετοχής -οριακά κάτω από 2%- που καθιστά τη μετοχή ευάλωτη σε έντονες διακυμάνσεις, ενώ κάνουν λόγο για 
ενδεχόμενη χειραγώγησή της.

Όπως εξηγούν, η επιστολή ενδιαφέροντος που έστειλε στο ΤΧΣ στις 18 Ιανουαρίου το επενδυτικό σχήμα Μπάκος-Καϋμενάκης-Εξάρχου για συμμετοχή στην ΑΜΚ, δεν αρκεί για να τροφοδοτήσει το ξέφρενο ράλι της μετοχής. "Το deal δεν έχει κλείσει ακόμη, οι νέοι υποψήφιοι μέτοχοι διερευνούν τη συμμετοχή τους χωρίς να έχουν προβεί σε δεσμευτικές ανακοινώσεις. Ακόμη και η προεξόφληση της επιτυχούς έκβασης της ΑΜΚ δεν αρκεί για να δικαιολογήσει τέτοια άνοδο", αναφέρουν χρηματιστηριακοί αναλυτές.

Σημειώνεται ότι από την αρχή του έτους, η μετοχή της Attica Bank αριθμεί πέντε ημερήσια κλεισίματα με άνοδο άνω του 20%, ενώ στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις κατέγραψε κέρδη πάνω από 15%. "Μιλάμε για μια τράπεζα που σήμερα έχει αρνητική καθαρή θέση, δεν καλύπτει τους βασικούς εποπτικούς κεφαλαιακούς δείκτες και διατρέχει σοβαρό κίνδυνο να χρεοκοπήσει εάν δεν διασφαλιστούν ιδιωτικά κεφάλαια για την ΑΜΚ έως τις 31 Μαρτίου", προειδοποιούν οι ίδιες πηγές.

Attica Bank: Η τιμή της μετοχής από 11/1/23 έως 10/2/2023

Πηγές της Thrivest -συμφερόντων του επενδυτικού σχήματος- διατυπώνουν στο Capital.gr έντονο προβληματισμό για την πορεία της μετοχής που εύκολα μπορεί να χειραγωγηθεί δεδομένου του εξαιρετικά χαμηλού free float.

"Είναι αδιανόητο αυτό που συμβαίνει, εκθέτει συνολικά τον εποπτικό μηχανισμό και γεννά σοβαρά ερωτηματικά σχετικά με το πώς οι αρμόδιες αρχές επιτελούν τον ρόλο τους. Θα έπρεπε να είχαν επέμβει πριν από 15 ημέρες. Πώς μπορεί να αποφασίσει κάποιος να επενδύσει σε μια μετοχή που είναι έρμαιο τέτοιων διακυμάνσεων;", διερωτώνται οι ίδιες πηγές.

Εποπτικές πηγές ξεκαθαρίζουν, πάντως, ότι δεν θα επιτρέψουν να συνδεθεί η τιμή πώλησης των μετοχών που αναμένεται να αγοράσει η Thrivest από το ΤΜΕΔΕ με τη χρηματιστηριακή τιμή της μετοχής. "Το deal δεν θα επηρεαστεί από αυτή τη διακύμανση. Η ακριβής διαδικασία της ΑΜΚ και τα ποσοστά που θα αποκτήσουν το ΤΧΣ και οι ιδιώτες μέτοχοι βάσει της συμμετοχής τους σε αυτή είναι προδιαγεγραμμένη. Δεν χωράνε παιχνίδια εδώ" υπογραμμίζουν.

Παράγοντες της αγοράς θέτουν συγκεκριμένα ζήτημα παρέμβασης της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς προκειμένου να αποτραπεί η ανεξέλεγκτη διακύμανση της μετοχής. Κάνουν λόγο για ενδεχόμενη χειραγώγησή της από μέρη που ενδεχομένως εμπλέκονται στο διαφαινόμενο deal για είσοδο νέου επενδυτή στην τράπεζα. (...)

Πηγή: capital.gr 

(upd) Στο limit down σήμερα η Attica Bank

Μετά την κατακόρυφη (και παντελώς αδικαιολόγητη) άνοδο της Attica Bank στο Χρηματιστήριο, άλλα και το πλήθος των αρνητικών δημοσιευμάτων (όπως και το παραπάνω), η μετοχή της Τράπεζας βρέθηκε σημερα Δευτέρα (13/1) να διαπραγματεύεται από το ξεκίνημα σχεδόν της συνεδρίασης στο -30% (limit down) και στα 0,2240 ευρώ. 
Έκλεισε εκεί, στο -30%, με μεγάλο μάλιστα όγκο προσφοράς και ανεκτέλεστων πράξεων, κάτι που προμηνύει μεγάλη πτώση και στην αυριανή συνεδρίαση. 
Και όλα αυτά συνέβησαν ενώ στο Χρηματιστήριο επικρατούσε σήμερα ένα άκρως θετικό κλίμα με τον Γενικό Δείκτη να σημειώνει άλμα (+2,32%) και να κλείνει στις 1092,91 μονάδες!

afirimeno.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου