12 Φεβρουαρίου 2023

Κολυμβητές παντός καιρού

Μόδα ή ανάγκη; Μέλη του New York Dippers Club δαμάζουν τα κύματα του Ρόκαγουεϊς. Από το "The New York Times":

Μεγαλύτερη διαύγεια, λιγότερο στρες και μειωμένη κατάθλιψη. Διαχείριση μυϊκών πόνων και απώλεια βάρους. Οι βουτιές στην παγωμένη θάλασσα μπορεί να έχουν μεγάλο όφελος για την υγεία. Αν και η επιστήμη διχάζεται πάνω σ’ αυτό το ζήτημα, τα μέλη του New York Dippers Club, της ομάδας που ίδρυσε ο περιπλανώμενος ζωγράφος και life coach Γκράχαμ Κούλιους, μέσω Facebook, σίγουρα συμφωνούν.

Κάθε πρωί (με ελάχιστες εξαιρέσεις) τα μέλη του νεοϋορκέζικου κλαμπ συναντιούνται στις εννιά με προορισμό την παραλία Ρόκαγουεϊς στα ανατολικά της πολιτείας. Σκοπός τους ένα κρύο μπάνιο στη θάλασσα ανεξαρτήτως καιρού. Ανθρωποι όλων των ηλικιών, ο καθένας με τη δική του ταχύτητα και αντοχή βουτούν στα κύματα του ωκεανού όλες τις ημέρες του χρόνου. Κάποιοι βουτούν αμέσως, άλλοι μπαίνουν στο νερό σταδιακά, ενώ μερικοί χρησιμοποιούν ειδικές τεχνικές αναπνοών ώστε να συνηθίσει το σώμα τους τη θερμοκρασία της θάλασσας, που σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να φτάνει και τους έξι βαθμούς Κελσίου. «Στην αρχή ήμουν μόνο εγώ κι άλλο ένα άτομο», δηλώνει ο ιδρυτής. «Υστερα άρχισαν να εμφανίζονται και κάποιοι ακόμα. Την Πρωτοχρονιά φτάσαμε να είμαστε 130 άτομα», αναφέρει.

Μέλη του νεοϋορκέζικου κλαμπ στην παραλία Ρόκαγουεϊς [Hilary Swift/The New York Times]

Τα κρύα μπάνια έχουν γίνει πολύ διάσημα καθώς τα προωθούν πολλοί γνωστοί καλλιτέχνες και σύμβουλοι ευζωίας, μεταξύ των οποίων και ο διάσημος αθλητής Γουίμ Χοφ. Πολλοί κάτοικοι της Νέας Υόρκης εγκαθιστούν πισίνες στις ταράτσες, στα υπόγεια ή στις αυλές τους και τις γεμίζουν με κρύο νερό και παγάκια. Η ομάδα του Κούλιους, όμως, προσφέρει μία ομαδική εμπειρία, η οποία για πολλούς είναι προτιμότερη. Τα μέλη της ομάδας είναι εξοπλισμένα με πετσέτες, ισοθερμικά μπουφάν και λαστιχένιες στολές τις οποίες φορούν κατευθείαν αφού βγουν από το νερό. Επιπλέον, το γκρουπ παίζει και ρόλο ασφαλείας καθώς τα κρύα μπάνια είναι γνωστό πως μπορούν να προκαλέσουν αρρυθμίες, υποθερμία, ακόμη και καρδιακή προσβολή.

Την περασμένη εβδομάδα, η 62χρονη Μαριάν Μπερτίνι, συνταξιούχος καθηγήτρια δημόσιας εκπαίδευσης, η οποία τώρα είναι ιδιοκτήτρια ενός φούρνου στο Ρόκαγουεϊς, χρειάστηκε να βοηθήσει έναν άνδρα που ήταν νέος στην ομάδα και αισθανόταν «μάτσο», όπως είπε. «Επεσε με το κεφάλι στο νερό. Δεν μπορείς να το κάνεις αυτό, ειδικά στην αρχή, κι αμέσως άρχισε να τρέμει», είπε. «Ολοι μας μαζευτήκαμε γύρω του και περιμέναμε μέχρι να ζεσταθεί ξανά».

Βγαίνοντας από τη θάλασσα οι χειμερινοί κολυμβητές του Κούλιους ντύνονται ζεστά. Κάποιοι τρέχουν στα αυτοκίνητά τους και άλλοι απολαμβάνουν έναν καφέ στα γειτονικά μαγαζιά και συνεχίζουν την ημέρα τους. Πολλά μέλη της ομάδας είναι επαγγελματίες, μαθητές ή αυτοαπασχολούμενοι. Ενας προγραμματιστής από το Μόντρεαλ που συμμετέχει ανά διαστήματα στην ομάδα δήλωσε: «Θολώνει το μυαλό μου όταν κοιτάζω συνέχεια οθόνες, κι έτσι όταν βουτάω στην παγωμένη θάλασσα απομακρύνεται εντελώς το στρες και το άγχος».

Πηγή: kathimerini.gr


Σχετικές αναρτήσεις:
Χειμερινή κολύμβηση
Χειμερινή κολύμβηση: Η νέα μεγάλη ανερχόμενη τάση
Χειμερινή κολύμβηση κατά της άνοιας και του Αλτσχάιμερ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου