22 Φεβρουαρίου 2023

Η πολιτική ως καρναβάλι

Στη Γερμανία πολλοί είναι οι πολιτικοί που όχι μόνο μεταμφιέζονται, αλλά και απολαμβάνουν με την καρδιά τους το καρναβάλι. Ας δούμε τις πιο επιτυχημένες επιλογές. Από την Deutsche Welle:

Όχι, ένας Μαξ Βέμπερ δεν θα μελετούσε την «Πολιτική ως καρναβάλι». Ως γνωστόν, είχε εστιάσει στην προτεσταντική ηθική, ενώ το καρναβάλι ως φιλοσοφία ζωής ανθεί κυρίως σε καθολικά προπύργια της Γερμανίας. Η μελέτη μας δεν μπορεί παρά να είναι εμπειρική. Τούτων λεχθέντων, θα ανακηρύξουμε «μεταμφίεση της χρονιάς» τον Βαυαρό πρωθυπουργό Μάρκους Ζέντερ ως Μωυσή (φωτογραφία επάνω αριστερά). Η επιλογή ξαφνιάζει, αν αναλογιστούμε το πηγαίο ρητορικό ταλέντο του Ζέντερ, ενώ αντιθέτως, με όλον τον σεβασμό, ο Μωυσής δεν φημιζόταν για την ευφράδειά του. Αδιαμφισβήτητο πάντως το ηγετικό ύφος και στους δύο.

Στα social media η αμφίεση δεν έγινε αμέσως αντιληπτή. Κάποιοι υπέθεσαν ότι ο Βαυαρός πρωθυπουργός ντύθηκε Δίας. Μήπως Απόστολος Πέτρος; Ή μήπως είναι ο Ιούδας; Τι είναι αυτό που βλέπει και φαίνεται να τον ανησυχεί σε εκείνη τη φωτογραφία με τη σύζυγό του; Μήπως τα έδρανα της αντιπολίτευσης; Γεγονός είναι πάντως ότι ο Μάρκους Ζέντερ διαθέτει πολυετή εμπειρία στις ξεχωριστές μεταμφιέσεις, ως βασιλιάς Λουδοβίκος, Όμερ Σίμπσον, ακόμη και Μαχάτμα Γκάντι.

Η βασίλισσα του σκότους

Η Μαρί Άγκνες Στρακ Τσίμερμαν, ηγετικό στέλεχος των Φιλελευθέρων (FDP) και παρά λίγο υπουργός Άμυνας, διαπρέπει φέτος ως νεοπάνκ βασίλισσα της νύχτας (φωτογραφία αριστερά), αλλά με φαρμακερές ατάκες, που έχουν στόχο τον ηγέτη των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) Φρίντριχ Μερτς. Τον αποκάλεσε «ιπτάμενο νάνο», αλλά ο Μερτς, που βρισκόταν στην ίδια καρναβαλική εκδήλωση, δεν απάντησε και στάθηκε στο ύψος του. Είναι 1.98 άλλωστε.

Από ενδυματολογικής απόψεως, ο Μερτς δεν τίμησε το φετινό καρναβάλι, αν εξαιρέσουμε ένα πολύχρωμο καπέλο και ένα ελαφρώς εξεζητημένο παπιγιόν. Καμία σχέση με το μακρινό 2006, όταν είχε εμφανιστεί ως λευκός ιππότης-φοροτεχνικός στο καρναβάλι του Άαχεν, «φορώντας» μάλιστα ένα κλουβί μισάνοιχτο (φωτογραφία δεξιά). Μόλις τον είχαν βάλει στο κλουβί; Μόλις είχε βάλει ο ίδιος κάποιον στο κλουβί; Κανείς δεν θυμάται.

Γαλλικές επιρροές στα δυτικά κρατίδια

Στα δυτικά κρατίδια της Γερμανίας και ιδιαίτερα στη Ρηνανία, το καρναβάλι είχε πάντα την τιμητική του. Νησίδες καρναβαλιού υπάρχουν όμως και αλλού, για παράδειγμα στο ανατολικογερμανικό Ντεσάου ή και στη Φρανκονία, ιστορική περιοχή της Βαυαρίας. Πριν «μετακομίσει» στο Βερολίνο η γερμανική πρωτεύουσα, η Βόννη αποτελούσε το ιδανικό σκηνικό για μεταμφιεσμένους ... υπουργούς.

Μία από τις κορυφαίες αμφιέσεις της εποχής: Ο αείμνηστος υπουργός Εργασίας Νόρμπερτ Μπλυμ ως Γάλλος καλλιτέχνης με ψεύτικο ψαλιδισμένο μουστάκι και τον χαρακτηριστικό μπερέ των Βάσκων (φωτογραφία αριστερά). Διεθνιστική αλληλεγγύη από έναν υπουργό του Χέλμουτ Κολ; Τίποτα δεν αποκλείεται, καθώς ο Νόρμπερτ Μπλυμ συνειδητά είχε τοποθετήσει εαυτόν στις αριστερές παρυφές της Χριστιανοδημοκρατίας.

Στον πυρήνα της Αριστεράς, αλλά με αγέρωχο ναπολεόντιο στυλ, εντοπίζουμε τον Όσκαρ Λαφοντέν, άλλοτε πρωθυπουργό στο κρατίδιο του Ζάαρ, στα σύνορα με τη Γαλλία, επιφανές στέλεχος των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), αλλά και της Αριστεράς (Die Linke). Επιβλητική εμφάνιση είχε πραγματοποιήσει ο Λαφοντέν ως Ναπολέων στο Καρναβάλι του Ζάαρ το 2012, συνοδευόμενος από τη σύντροφό του Σάρα Βάγκενκνεχτ, εκπρόσωπο της αριστερής πτέρυγας του κόμματος, η οποία ευλόγως έδωσε το παρών ως χαρούμενο «παιδί των λουλουδιών» (φωτογραφία δεξιά).

Υπουργός με στολή 

Δεν θα την αποκαλούσαμε «εξωτικό πτηνό» διότι αυτός ο τίτλος μάλλον ανήκει δικαιωματικά στην πρώην αντιπρόεδρο της Βουλής Κλαούντια Ροτ από το κόμμα των Πρασίνων. Είναι μία πολιτικός ιδιαίτερα εξωστρεφής, η οποία το 2011 εμφανίστηκε στο καρναβάλι του Ντεσάου με παπαγαλί σύνολο, αψηφώντας το πολιτικό κόστος (φωτογραφία αριστερά).

Εξαιρετικές σχέσεις με το Καρναβάλι έχει και η υπουργός Γεωργίας Γιούλια Κλέκνερ, ηγετικό στέλεχος των Χριστιανοδημοκρατών, κόρη οινοποιού, η οποία έχει διατελέσει «Βασίλισσα του Κρασιού» στην ιδιαίτερη πατρίδα της, τη Ρηνανία. Προ ετών είχε αναφερθεί ως πιθανή διάδοχος της Άνγκελα Μέρκελ, αλλά οι εσωκομματικές ισορροπίες δεν ευνοούσαν μία ακόμη γυναικεία υποψηφιότητα. Κάθε τόσο η Γιούλια Κλέκνερ εμφανίζεται στην Παρέλαση της Μαγεντίας ως αξιωματικός του καρναβαλιού, φορώντας τη χαρακτηριστική μπλε στολή με τα λευκά σιρίτια.

Πηγή: Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου