15 Φεβρουαρίου 2023

Είναι πιθανός ο σχηματισμός μιας κυβέρνησης ηττημένων

Επιτέλους ο Κυριάκος Μητσοτάκης δείχνει να προσγειώνεται. Άρχισε να ξεφεύγει από τις επιθυμητές στον ίδιο μετεκλογικές εξελίξεις (δεύτερες εκλογές με ενισχυμένη αναλογική και αυτοδύναμη κυβέρνηση της ΝΔ) και να βλέπει τους συσχετισμούς όπως είναι πολύ πιθανόν να διαμορφωθούν αμέσως μετά τις πρώτες εκλογές (με απλή αναλογική) και την κυβέρνηση (ίσως και των ηττημένων) που μπορεί από αυτές να προκύψει. Υπάρχει και ένα 
χαρακτηριστικό προηγούμενο, του Βιλλυ Μπράντ στη Γερμανία.

Εξάλλου ο σχηματισμός μιας "κυβέρνησης ηττημένων" (πχ από το δεύτερο, τρίτο και το τέταρτο κόμμα) είναι πέρα για πέρα σύμφωνος με το σύνταγμα. 

Μητσοτάκης: Δεν πιστεύω πως ο κ. Τσίπρας δεν θα διερευνήσει το σχηματισμό κυβέρνησης ηττημένων

Δεν πιστεύει τον κ. Τσίπρα όταν δηλώνει ότι δεν σκοπεύει να σχηματίσει κυβέρνηση ηττημένων, δεν πιστεύει τίποτε από όλα αυτά που λέει, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε την Τρίτη στην Κοζάνη και κάλεσε τους πολίτες που θα πάνε να ψηφίσουν στην πρώτη κάλπη να γνωρίζουν ότι αριθμητικά υπάρχει και το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης ηττημένων.

"Ο κ. Τσίπρας μας είπε ότι δεν θα κάνει κυβέρνηση ηττημένων. Δεν πιστεύω τίποτα από αυτά τα οποία λέει ο κ. Τσίπρας", απάντησε ο πρωθυπουργός σε σχετική ερώτηση και συνέχισε: "Το 2012 είχε πει, τότε, ότι θα έκανε η κυβέρνηση ηττημένων. Και θέλω να το γνωρίζουν οι πολίτες ότι η αναφορά την οποία είχα κάνει στην πολιτική τερατογένεση ισχύει. Αριθμητικά θα μπορούσε να σχηματιστεί κυβέρνηση από το δεύτερο, τρίτο και το τέταρτο κόμμα. Είναι ένα ενδεχόμενο. Πιστεύω τον κύριο Τσίπρα, όταν λέει ότι δεν θα το διερευνήσει; Δεν τον πιστεύω. Είμαι πολύ ξεκάθαρος. Άρα, οι πολίτες οι οποίοι θα πάνε να ψηφίσουν στην πρώτη κάλπη, να γνωρίζουν ότι αριθμητικά αυτό το ενδεχόμενο μπορεί να υπάρξει. Μπορεί να προέλθει και μία τέτοια κυβέρνηση, άσχετα αν αυτή τη στιγμή φαίνεται πολύ δύσκολο, διότι το προοδευτικό μέτωπο, το οποίο προσπαθεί να διαμορφώσει ο κ. Τσίπρας, δεν φαίνεται να έχει πολλούς αποδέκτες. Θεωρητικά, όμως, είναι ένα ενδεχόμενο που όλοι οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν ότι υπάρχει".

Κυβέρνηση ηττημένων στη Δ. Γερμανία

Υπάρχει πράγματι ένα παλαιότερο αλλά χαρακτηριστικό προηγούμενο σχηματισμού κυβέρνησης ηττημένων με τον Βιλλυ Μπράντ (Willy Brandt) στη Γερμανία:

Νικητές στις βουλευτικές εκλογές της 28ης Σεπτεμβρίου του 1969 αναδείχθηκαν, οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) του Κουρτ Γκέοργκ Κίζινγκερ και οι Χριστιανοκοινωνιστές (CSU) του Φραντς Γιόζεφ Στράους με 46,1% (-1,5% εν σχέσει με τις προηγούμενες εκλογές).

Όμως, κυβέρνηση συνασπισμού σχημάτισαν οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) του Βίλλυ Μπραντ που ήρθαν δεύτεροι με 42,7% (+3,4%), μαζί με τους Ελεύθερους Δημοκράτες (FDP) του Βάλτερ Σέελ παρά την μεγάλη πτώση που αυτοί υπέστησαν (στο 5,8% από 9,4% πριν).

Ο Γερμανός καγκελάριος Κουρτ Γκέοργκ Κίζινγκερ (CSU), ιδιαίτερα ανήσυχος προσπάθησε να προλάβει τις ήδη ορατές στον πολιτικό ορίζοντα εξελίξεις. Έτσι αμέσως μετά τα αποτελέσματα 
δήλωσε: "Ο γερμανικός λαός απέδειξε με την ψήφο του ότι επιθυμεί σταθερή κυβέρνηση το ταχύτερο δυνατό με επικεφαλής την CDU και την CSU".

Από την πλευρά του ο Βίλλυ Μπραντ έσπευσε να αποκλείσει την παράταση του προηγούμενου κυβερνητικού σχήματος, του "μεγάλου συνασπισμού", και διαμήνυσε λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων στον πρόεδρο Χάινεμαν ότι είναι έτοιμος να διεκδικήσει την καγκελαρία, επικεφαλής κυβέρνησης συνασπισμού με τους Ελεύθερους Δημοκράτες (FDP) του Βάλτερ Σέελ,

την 1η Οκτωβρίου, οι Χριστιανοδημοκράτες εξέδωσαν νέα ανακοίνωση, στην οποία τόνιζαν ότι "η οποιαδήποτε απόπειρα διαστρέβλωσης της εκπεφρασμένης επιθυμίας του εκλογικού σώματος με τη συγκρότηση κυβέρνησης "μικρού αριστερού συνασπισμού" δεν μπορεί να οδηγήσει στο σχηματισμό της σταθερής και αποτελεσματικής κυβέρνησης που χρειάζεται η χώρα". Οι διαμαρτυρίες αποδείχθηκαν, όμως, μάταιες.

Στις 3 Οκτωβρίου ο Βίλλυ Μπραντ και ο Βάλτερ Σέελ ανακοίνωσαν στον Τύπο την "πρόθεσή τους να συγκυβερνήσουν". Στις 21 Οκτωβρίου ο Βίλλυ Μπραντ εκλέχθηκε καγκελάριος από την δυτικογερμανική Βουλή (Μπούντεσταγκ) και την επομένη ανακοίνωσε το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης με τους Ελεύθερους Δημοκράτες.

Προφανώς και τα έχει υπόψη του όλα αυτά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Takis Ant / afirimeno.com
Με στοιχεία από ΑΠΕ-ΜΠΕ και el.wikipedia.org

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου