26 Φεβρουαρίου 2023

Oι χαρταετοί είναι τέχνη και φαντασία

«Oι χαρταετοί είναι πρώτα από όλα τέχνη, διδάσκουν υπομονή και κινητοποιούν τη φαντασία»


Στις πυκνοκατοικημένες περιοχές της Gujarat στη Βόρεια Ινδία, οι χαρταετοί συχνά υψώνονται στον ουρανό από τις ταράτσες των σπιτιών, λόγω έλλειψης μεγάλων ανοιχτών χώρων. Ενίοτε μάλιστα, γίνονται «πολεμιστές», με τους χειριστές τους να καταρρίπτουν ο ένας τον χαρταετό του άλλου, κατά το μεγάλο ετήσιο φεστιβάλ του «Uttarayan». 

Στη Σέρβια της Βόρειας Ιταλίας, κοντά στη Μπολόνια, ο ουρανός γεμίζει κάθε Απρίλιο με τέχνη. Χαρταετοί κομψοτεχνήματα, ανάμεσα στους οποίους έχει πετάξει και ένας τρικέφαλος δράκος αξίας 100.000 ευρώ, ιπτάμενο θαύμα τέχνης, αεροδυναμικής και κατασκευαστικής δεινότητας, κρατούν τα κεφάλια των ανθρώπων στραμμένα ψηλά στο μεγάλο φεστιβάλ της πόλης της Emilia-Romagna, που τροφοδοτεί την τοπική οικονομία με έσοδα εκατομμυρίων ευρώ, χάρη στους περίπου 300.000 επισκέπτες του, κάθε χρόνο. 

Στη Νικαράγουα, χαρταετοί-γίγαντες, φτιαγμένοι παραδοσιακά από μπαμπού, συχνά απαιτούν τη συνδρομή 50 ή και 60 ανθρώπων για να μην ξεφύγουν από τον έλεγχο, ενώ στη Μπερκ της Γαλλίας, όπου το φεστιβάλ χαρταετών προσελκύει κάθε χρόνο 800.000 έως και 1 εκατ. επισκέπτες, το πέταγμα του χαρταετού εκφράζεται πιο έντονα στο αθλητικό του κομμάτι. 

Στην Ελλάδα, ο χαρταετός -που γεννήθηκε στην Κίνα και την Ινδία και κατά μία, ανεπιβεβαίωτη, θεωρία έφτασε στην Ελλάδα μέσω μετακινούμενων πληθυσμών από την Ασία- έχει την τιμητική του κάθε Καθαρά Δευτέρα.

Για τον Γιάννη Πρασσά, ιδρυτή του «Kite Parade», ενός άτυπου φορέα που ιδρύθηκε πριν από περίπου επτά χρόνια και που μέσα από διάφορες δωρεάν δράσεις έχει ως στόχο να κρατήσει «ψηλά» τους χαρταετούς στην Ελλάδα, ο σχεδιασμός, η κατασκευή και το πέταγμά τους είναι πρώτα και κύρια μια μορφή τέχνης -είτε πρόκειται για ένα κομψοτέχνημα 15 εκατοστών, είτε για ένα τεράστιο πολύχρωμο χαρταετό σε σχήμα χταποδιού, που τα πλοκάμια του φτάνουν σε μήκος τα 30 μέτρα. Γεύση αυτής της τέχνης μπορούν να πάρουν όσοι το επιθυμούν την Καθαρά Δευτέρα, από τις 11 το πρωί, στην παραλία της Φρεαττύδας στον Πειραιά, όπου θα πραγματοποιηθεί μια ανοιχτή εκδήλωση, στην οποία παράξενοι, πολύχρωμοι και ευφάνταστοι χαρταετοί θα γεμίσουν τον αττικό ουρανό. (...)

Ποιος είναι ο πιο ταιριαστός χαρταετός για τον ουρανό της Ελλάδας; «Το χταπόδι (φωτογραφία αριστερά)» απαντά χωρίς πολλή σκέψη o Γιάννης Πρασσάς. Γιατί; «Διότι το χταπόδι "είναι" Αιγαίο. Κι όταν αυτός ο χαρταετός πετάει, τα πλοκάμια κινούνται στον ουρανό με τον ίδιο τρόπο που θα κινούνταν αν ένα αληθινό χταπόδι κολυμπούσε μέσα στη θάλασσα» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. 

Τι μπορείς να μάθεις πετώντας χαρταετό; «Υπομονή και ψυχραιμία. Ο χαρταετός δεν θα πετάξει όπως θέλεις όταν θέλεις, γιατί η πτήση του εξαρτάται από τον άνεμο και η φύση δεν υπακούει στη θέλησή μας. Αν πέσει, έπεσε και χρειάζεται να προσπαθήσεις ξανά. Επίσης, το πέταγμα του χαρταετού δίνει πολύ μεγάλη ώθηση στη φαντασία. Υψώνεις το κεφάλι προς τον ουρανό, βλέπεις μακριά, αλληλεπιδράς με κάτι που συνδέεται μαζί σου, αλλά βρίσκεται στον αέρα, αναπνέεις σωστά, είσαι 100% παρών σε αυτό που κάνεις» επισημαίνει και προσθέτει ότι για όλους αυτούς τους λόγους, θεωρεί το πέταγμα του χαρταετού εξαιρετική δραστηριότητα για παιδιά.

Φοβάται την κλιματική κρίση και το ενδεχόμενο να λιγοστέψουν οι άνεμοι, κρατώντας τους χαρταετούς «γειωμένους»; «Όταν σκέφτομαι ένα δυσάρεστο σενάριο για το μέλλον των χαρταετών, συνήθως μου έρχεται στο μυαλό το γεγονός ότι οι άνθρωποι σιγά-σιγά απομακρυνόμαστε από τη φυσική μας υπόσταση. Πιστεύω ότι χρειαζόμαστε και το κορμί μας για να χαρούμε κι αυτό το είδος της χαράς ίσως έχει αρχίσει να "τεμπελιάζει" μέσα μας. Ίσως στο μέλλον λοιπόν, οι άνθρωποι να μην έχουν πια μέσα τους αυτόν τον μηχανισμό δημιουργίας χαράς, που θα τους παρακινεί να προσπαθήσουν να πετάξουν έναν χαρταετό» λέει.

Τι χρειάζεται να έχουν στον νου τους όσοι θελήσουν να πετάξουν χαρταετό την Καθαρά Δευτέρα; «Πρώτον, να μην ξεχάσουν στο σπίτι ό,τι χρειάζονται για τον χαρταετό τους, όπως τα σχοινάκια ή την ουρά αν έχει. Δεύτερον, να διαλέξουν έναν ανοιχτό χώρο, μακριά από μεγάλα φυσικά εμπόδια. Τρίτον, να προσέξουν να μην υπάρχουν κτήρια από την πλευρά που έρχεται ο αέρας, γιατί όταν συμβαίνει αυτό δημιουργούνται αναταράξεις που επηρεάζουν την πτήση. Τέταρτον, να διαλέξουν ένα ρούχο με κουκούλα, γιατί ο αυχένας συχνά ταλαιπωρείται όταν πετάς χαρταετό. Πέμπτον, να έχουν ψυχραιμία αν ο χαρταετός πέσει και έκτον, να μην είναι ο πρωταρχικός τους στόχος ο χαρταετός να πάει όσο πιο ψηλά γίνεται» συνιστά και προσθέτει ότι τον χαρταετό πρέπει να τον βλέπεις και να τον νιώθεις και όταν ο στόχος είναι απλά και μόνο το ύψος, χάνεις ένα μεγάλο κομμάτι από την απόλαυση της πτήσης...

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικές αναρτήσεις:
Οι χαρταετοί στην τέχνη
Χαρταετός, μια σύντομη ιστορία του

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου