22 Φεβρουαρίου 2023

Η τετραήμερη εργασία μπορεί να κάνει καλό στον πλανήτη

Ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες που συμβάλλουν στα κλιματικά οφέλη της τετραήμερης εβδομάδας εργασίας είναι η μείωση των απαραίτητων μετακινήσεων.


(…) Η συζήτηση γύρω από την τετραήμερη εβδομάδα εργασίας κερδίζει έδαφος σε όλο τον κόσμο, σχολιάζει το BBC. Η μη κερδοσκοπική οργάνωση που συντόνισε τη δοκιμή στο Ηνωμένο Βασίλειο, η 4 Day Week Global, είχε επίσης πραγματοποιήσει πιλοτικά προγράμματα στις ΗΠΑ και την Ιρλανδία, ενώ το ισλανδικό Δημόσιο και εταιρείες στην Ισπανία, τη Σουηδία, το Βέλγιο, την Ιαπωνία και τη Νέα Ζηλανδία έχουν επίσης δοκιμάσει μικρότερες εβδομάδες εργασίας.

Όμως η δοκιμή στο Ηνωμένο Βασίλειο ήταν η μεγαλύτερη μέχρι σήμερα, καθώς συμμετείχαν πάνω από 60 επιχειρήσεις και οργανισμοί. Τα αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν στις 21 Φεβρουαρίου και ορισμένες από τις εταιρείες αρχίζουν να διατυπώνουν ανοικτά αυτό που υποδείκνυαν και παλιότερες μελέτες: μια μικρότερη εβδομάδα εργασίας θα μπορούσε να βοηθήσει τον πλανήτη.

Η Τζούλιετ Σορ, οικονομολόγος και κοινωνιολόγος στο Boston College και επικεφαλής ερευνήτρια της 4 Day Week Global, η οποία ασχολήθηκε με τα πειράματα τόσο στο Ηνωμένο Βασίλειο όσο και στις ΗΠΑ, υποστηρίζει ότι η μείωση της εργάσιμης εβδομάδας είναι σημαντικός παράγοντας για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.

«Αν και το όφελος για το κλίμα είναι η πιο δύσκολη παράμετρος για να υπολογιστεί, πολλές έρευνες δείχνουν ότι με την πάροδο του χρόνου, καθώς οι χώρες μειώνουν τις ώρες εργασίας, οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα μειώνονται», λέει. Μια μείωση των ωρών εργασίας κατά 10% συσχετίζεται με μείωση του αποτυπώματος άνθρακα κατά 8,6%, σύμφωνα με μελέτη που είχε συνυπογράψει η Σορ το 2012.

Λιγότερες ώρες στον δρόμο. Ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες που συμβάλλουν στα κλιματικά οφέλη της τετραήμερης εβδομάδας εργασίας είναι η μείωση των απαραίτητων μετακινήσεων. Τα στοιχεία από το πείραμα στο Ηνωμένο Βασίλειο, δείχνουν μείωση κατά 10% στη διάρκεια των δοκιμών, από 3,5 ώρες σε 3,15 ώρες την εβδομάδα (δεδομένα από τις εταιρείες που κατέγραφαν τους χρόνους μετακίνησης). Στο πείραμα του 2022 στις ΗΠΑ η μείωση ήταν ακόμη μεγαλύτερη, από 3,56 σε 2,59 ώρες την εβδομάδα (πτώση 27%).

Τόσο στο Ηνωμένο Βασίλειο όσο και στις ΗΠΑ διαπιστώθηκε ότι πολλοί αφιέρωναν τον χρόνο που εξοικονομούσαν σε δραστηριότητες που συνδέονταν χαμηλές εκπομπές άνθρακα, όπως πεζοπορία ή κάποιο χόμπι στο σπίτι. Τα στοιχεία από τη Βρετανία κατέγραψαν επίσης ότι η «στροφή» στη μικρότερη εβδομάδα εργασίας οδήγησε σε περισσότερες δραστηριότητες που ήταν φιλικές προς το περιβάλλον: συμμετέχοντες αφιέρωναν περισσότερο χρόνο σε εθελοντικές δράσεις για περιβαλλοντικούς σκοπούς και ήταν πιο προσεκτικοί με την ανακύκλωση και την αγορά οικολογικών προϊόντων.

«Όταν οι άνθρωποι εργάζονται λιγότερο, έχουν περισσότερο ελεύθερο χρόνο για βιώσιμες δραστηριότητες», παρατηρεί η Στέφανι Τζέρολντ, ερευνήτρια στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο του Βρανδεμβούργου στη Γερμανία, η οποία δεν συμμετείχε στις δοκιμές στο Ηνωμένο Βασίλειο ή στις ΗΠΑ, αλλά έχει αναπτύξει διάφορα μοντέλα μείωσης του χρόνου εργασίας που εφαρμόζονται από αυστριακές εταιρείες. (…)

Η ανησυχία. Μεταξύ σχεδόν όλων των εταιρειών που συμμετείχαν στο βρετανικό πείραμα, η «ετυμηγορία» ήταν θετική: η μικρότερη εβδομάδα εργασίας ωφελεί τις επιχειρήσεις και το περιβάλλον. Όμως ορισμένοι ειδικοί παρατηρούν ότι η μείωση των ωρών εργασίας μπορεί να συνοδεύεται από άλλους, έμμεσους κινδύνους για το περιβάλλον. Στην επιπλέον ελεύθερη ημέρα τους, οι εργαζόμενοι δεν είναι απαραίτητο ότι θα έχουν «πράσινη» συμπεριφορά. (…)

Συνολικά, διαπιστώθηκε ότι οι εκπομπές της Κυριακής στη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη ήταν 40% χαμηλότερες από τον μέσο όρο, ενώ οι εκπομπές τις καθημερινές ήταν σχεδόν 20% υψηλότερες από τον μέσο όρο. Στοιχεία από τη Διοίκηση Πληροφοριών για την Ενέργεια στις ΗΠΑ δείχνουν επίσης ότι οι άνθρωποι στις Ηνωμένες Πολιτείες καίνε σχεδόν 10% λιγότερα ορυκτά καύσιμα τα Σαββατοκύριακα από ό,τι τις καθημερινές. (…)

Πηγές: BBC, kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου