10 Φεβρουαρίου 2023

Οι τετράποδοι ήρωες στα χαλάσματα της Τουρκίας

Η μάχη που δίνεται τις τελευταίες ημέρες στα χαλάσματα περιοχών της Τουρκίας και της Συρίας που επλήγησαν από τον καταστροφικό σεισμό είναι άνιση. Ο αριθμός των νεκρών έχει υπερβεί τις 17.500 και στις δύο χώρες και ο χρόνος «τελειώνει». Ομάδες διάσωσης από την Τουρκία και όλο τον κόσμο, μαζί με εκπαιδευμένους σκύλους, αλλά και απλοί πολίτες, ψάχνουν κάποια τελευταία ίχνη ζωής στις ισοπεδωμένες από τους ισχυρούς σεισμούς περιοχές.

Στη μάχη, όμως, οι 
διασώστες δεν είναι μόνοι τους. Εχουν μαζί τους πιστούς τους «φίλους», οι οποίοι διαθέτουν εκατό χιλιάδες φορές καλύτερη όσφρηση, μπορούν να σκαρφαλώσουν, να σκάψουν και να τρέξουν πολύ πιο γρήγορα ακόμη και από τον καλύτερο διασώστη του κόσμου.

Φωτ: Reuters

Ο λόγος για περισσότερους από 100 εκπαιδευμένους σκύλους διάσωσης και έρευνας, οι οποίοι βρίσκονται στην Τουρκία και τη Συρία με πρωταρχικό σκοπό να εντοπίσουν ζωντανούς μέσα στα χαλάσματα. Το έργο τους, δυστυχώς, δεν θα διαρκέσει πολύ ακόμη, καθώς σειρά έχουν οι σκύλοι που έχουν εκπαιδευτεί να «μυρίζουν τον θάνατο».

Σχεδόν όλες οι ομάδες διάσωσης που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην Τουρκία και τη Συρία έχουν μαζί τους σκύλους. Η Ελλάδα έχει στείλει τρεις σκύλους-διασώστες, ενώ από τις υπόλοιπες χώρες ξεχωρίζει το Μεξικό, που έστειλε 16 σκύλους διάσωσης με τους εκπαιδευτές τους, καθώς και η Κροατία και η Ελβετία, με 10 και 14 σκύλους, αντίστοιχα.

Η αποστολή της ΕΜΑΚ/ Φωτ: AP

«Οι σκύλοι της ΕΜΑΚ ξεκινούν την εκπαίδευση από 5 μηνών. Δεν ανήκουν σε συγκεκριμένη ράτσα, καθώς ο κάθε σκύλος έχει τις δικές του ιδιαιτερότητες. Τα Μαλινουά είναι εκπληκτικά σκυλιά, αλλά ορισμένες φορές ατίθασα. Οι Γερμανικοί Ποιμενικοί είναι εξαιρετικά υπάκουοι, όπως και τα Λαμπραντόρ. Σε γενικές γραμμές οι αρσενικοί σκύλοι έχουν περισσότερη αντοχή, αλλά τα θηλυκά είναι πιο έξυπνα», αναφέρουν στην «Καθημερινή» πηγές της ΕΜΑΚ, επισημαίνοντας πως η εκπαίδευσή τους γίνεται σε στάδια.

Η εκπαίδευση γίνεται σε ερείπια, όπου οι σκύλοι ψάχνουν να βρουν τους εκπαιδευτές τους, οι οποίοι κρατούν στα χέρια τους συνήθως ένα μπαλάκι. «Ολη η διαδικασία γίνεται μέσω του παιχνιδιού και κάθε φορά η εκπαίδευση υλοποιείται σε διαφορετικά κτίρια. Κάθε έξι χρόνια οι σκύλοι και οι εκπαιδευτές τους αξιολογούνται από τους επικεφαλής της υπηρεσίας», επισημαίνουν πηγές της ΕΜΑΚ.

Νοτιοκορεάτες διασώστες και σκύλοι έρευνας ετοιμάζονται να αναχωρήσουν για την Τουρκία. Φωτ: Reuters

Η συμμετοχή των σκύλων στις αποστολές διάσωσης είναι καθοριστικής σημασίας, καθώς έρευνες έχουν δείξει πως μισή ώρα ψάξιμο από τον σκύλο αντιστοιχεί σε τρίωρο περπάτημα ενός ανθρώπου. Εκτός αυτού, οι σκύλοι έχουν 100.000 φορές πιο ευαίσθητη όσφρηση από τον άνθρωπο εξαιτίας των 300 εκατομμυρίων σχετικών υποδοχών που έχουν στις μύτες τους (σ.σ.: εμείς διαθέτουμε περίπου 6 εκατομμύρια).

Επιπλέον διαθέτουν, όπως και τα περισσότερα ζώα, ένα ειδικό όργανο που λέγεται όργανο Jakobson. Βρίσκεται πίσω από τον ουρανίσκο και τους βοηθά να ανιχνεύσουν ορμόνες, φερομόνες κι άλλες χημικές ουσίες που απελευθερώνονται από έναν οργανισμό.

Σκύλοι διάσωσης από την πυροσβεστική υπηρεσία της Γερμανίας στέκονται έξω από το αεροδρόμιο των Αδάνων στην Τουρκία. Φωτ: Reuters

Ωστόσο το γεγονός ότι ένας σκύλος έχει καλή όσφρηση δεν τον κάνει αυτομάτως ικανό να συμμετάσχει σε μια αποστολή διάσωσης. Χρειάζεται χρόνια εκπαίδευσης προκειμένου να μπορεί να λάβει μέρος σε τέτοιες επιχειρήσεις. (...)

Φωτογραφίες με σκύλους διασώστες που ψάχνουν ανθρώπους στα συντρίμμια κάνουν τον γύρο του Διαδικτύου και υπενθυμίζουν πως, είτε μιλάμε για Λαμπραντόρ, είτε για Golden Retriever, είτε για Γερμανικό Ποιμενικό, ο σκύλος δεν είναι μόνο ο πιο πιστός φίλος ενός ανθρώπου. Πολλές φορές είναι και ο… σωτήρας του.

Πηγή: kathimerini.gr


Γιατί προτιμώνται τα λαμπραντόρ, οι γερμανικοί ποιμενικοί και τα βελγικά μαλινουά. 
Μια προσθήκη, από ένα άλλο δημοσίευμα στην  Καθημερινή:

Ο εκπαιδευτής σκύλων έρευνας και διάσωσης, υπαρχιπυροσβέστης Δημήτρης Κωλέτσης, «χειριστής» ένος 
κατάμαυρου Λαμπραντόρ, του Βίκτωρα (φωτογραφία αριστερά), που μαζί τώρα βρίσκονται στα χαλάσματα της Τουρκίας, είχε μιλήσει πρόσφατα για τον τρόπο έρευνας και διάσωσης ατόμων αλλά και γιατί γι’ αυτές τις αποστολές προτιμώνται τα λαμπραντόρ, οι γερμανικοί ποιμενικοί και τα βελγικά μαλινουά από τις άλλες ράτσες: 
«Τα λαμπραντόρ μυρίζουν καλύτερα, αν υπάρχει κάτι “εκεί έξω” αποκλείεται να μην το βρουν. Κανένα μηχάνημα, όσο προηγμένο κι αν είναι, δεν μπορεί να τα συναγωνιστεί στην όσφρηση. Οι γερμανικοί ποιμενικοί έχουν μεγαλύτερες αντοχές και τα μαλινουά εξαιρετική ικανότητα υπερπήδησης εμποδίων. Ο κοινός παρονομαστής, σε κάθε περίπτωση, πρέπει να είναι ένας: να είναι τα σκυλιά ανθρωποκεντρικά, κοινωνικά και… σκανταλιάρικα, να τους αρέσει το παιχνίδι, γιατί μέσω αυτού κυρίως εκπαιδεύονται (δευτερευόντως με λιχουδιές): θεωρούν ότι το άτομο που ψάχνουν είναι αυτό με το οποίο θα παίξουν! Δεν καταλαβαίνουν πόσο σημαντικό είναι αυτό που κάνουν. Πόσο πολύτιμη είναι η προσφορά τους…» είπε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου