19 Νοεμβρίου 2015

Σύντομες Ειδήσεις της Ημέρας 19.11.2015

(upd2) Βουλή:Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα. Ψηφίστηκε με ονομαστική ψηφοφορία το βράδυ της Πέμπτης στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο για τα συμπληρωματικά προαπαιτούμενα μέτρα που θα ανοίξουν το δρόμο για την εκταμίευση των 2+10 δισ. ευρώ (υποδόση των 2 δισ. και των 10 δισ. για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών) με 153 ψήφους υπέρ και 137 κατά. Η επιβολή φόρου στο κρασί και οι αλλαγές στο καθεστώς προστασίας της α' κατοκίας προβλημάτισε τους βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας. 

Απώλειες για την κυβέρνηση στην πρώτη σοβαρή δοκιμασία. Mε 153 ψήφους, η Ολομέλεια της Βουλής ενέκρινε το πολυνομοσχέδιο για το τρίτο «πακέτο» προαπαιτούμενων. Στη διαγραφή του Στάθη Παναγούλη από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μετά την απόφασή του να απέχει από την ψηφοφορία. Εκτός ΑΝΕΛ τέθηκε ο Ν. Νικολόπουλος μετά την καταψήφιση του νομοσχεδίου. Στον ΠτΔ το πρωί της Παρασκευής ο πρωθυπουργός.

ΣΥΡΙΖΑ: Παραιτήθηκε από το βουλευτικό του αξίωμα ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης με λακωνική επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής «Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε, Θα ήθελα με την επιστολή μου αυτή, να σας ανακοινώσω την παραίτησή μου από το βουλευτικό αξίωμα και να σας ζητήσω να κινήσετε τις διαδικασίες αντικατάστασής μου. Με εκτίμηση Γαβριήλ Σακελαρίδης»  ήταν η λιτή ανακοίνωσή του. Στη θέση του ορκίστηκε ο Χρ. Βερναρδάκης. 

 Η Αγκυρα λέει «όχι» σε hotspots για πρόσφυγες. Παρά το θετικό κλίμα που επικράτησε στις χθεσινές συναντήσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν και τον ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου, η Αγκυρα κατέστησε σαφές πως δεν πρόκειται να συμφωνήσει με την ελληνική προσέγγιση για τη λειτουργία hotspots επί των εδαφών της στην προσπάθεια αντιμετώπισης του προσφυγικού προβλήματος. 

Νεκρός ο εγκέφαλος της τρομοκρατικής επίθεσης στο Παρίσι Αμπαούντ Αμπντελχαμίντ Ο Αμπαούντ σκοτώθηκε στην διάρκεια της εφόδου των γαλλικών δυνάμεων ασφαλείας στο Σεν Ντενί, την Τετάρτη και σύμφωνα με τον εισαγγελέα δεν είναι γνωστό εάν ανατινάχθηκε. 

Το κρασί έφερε σύγχυση. Σε πολιτικά επώδυνη αναδίπλωση και αλλαγή της διάταξης για την επιβολή φόρου στον οίνο υποχρεούται η κυβέρνηση, καθώς από τη χθεσινή συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής προέκυψε ότι το επίμαχο άρθρο στο νομοσχέδιο δεν τυγχάνει στοιχειώδους στήριξης ούτε από τους βουλευτές της δικομματικής. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρ. Αλεξιάδης δήλωσε ότι το θέμα επανεξετάζεται.

ISIS: Ετσι καταρρίψαμε το αεροσκάφος. Φωτογραφία του αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού που προκάλεσε τη συντριβή του ρωσικού αεροσκάφους στη χερσόνησο του Σινά τον περασμένο μήνα, επιφέροντας τον θάνατο των 224 επιβατών, δημοσίευσε χθες το επίσημο περιοδικό του «Ισλαμικού Κράτους». Σύμφωνα με το δημοσίευμα στο περιοδικό «Νταμπίκ», η βόμβα ήταν κρυμμένη σε κουτάκι αναψυκτικού. Η φωτογραφία του αντικειμένου εμφανίζει, μάλιστα, και πυροκροτητή, καθώς και διακόπτη στο πλαϊνό μέρος του κουτιού. «Μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι επρόκειτο για τρομοκρατική ενέργεια», είπε ο επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας της Ρωσίας Αλεξάντρ Μπορτνίκοφ 

Στην τελική ευθεία σήμερα για το νέο Ασφαλιστικό. Συνάντηση Κατρούγκαλου – Θεσμών. Σε δύο "δόσεις" τα νέα μέτρα με ορίζοντα μειώσεις συντάξεων έως 20%. Πρώτα ο νόμος με τις "γενικές αρχές" του νέου συνταξιοδοτικού ο οποίος θα εφαρμοστεί σταδιακά.

Τη Λέσβο επισκέπτεται ο επίτροπος Υγείας της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Τη Λέσβο θα επισκεφθεί σήμερα, Πέμπτη, ο Ευρωπαίος επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων, Βιτένις Αντριουκαΐτις.

Παλαιά κτίρια, δρόμοι και δίκτυο ύδρευσης επλήγησαν από τον σεισμό στη Λευκάδα. Στις υποδομές του νησιού, ιδίως στους δρόμους και στο δίκτυο ύδρευσης, εστιάζονται οι ζημιές στη Νοτιοδυτική Λευκάδα από τον προχθεσινό, πολύ ισχυρό σεισμό. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου