23 Νοεμβρίου 2015

Νέος Πρόεδρος της Αργεντινής ο Μαουρίτσο Μάκρι

Ο δήμαρχος του Μπουένος Αϊρες, Μαουρίτσιο Μάκρι, είναι ο νικητής των προεδρικών εκλογών της Αργεντινής. Με καταμετρημένο το 99% των αποτελεσμάτων, ο Μάκρι συγκεντρώνει το 51,4% των ψήφων, ενώ ο υποψήφιος του κυβερνητικού συνασπισμού, Ντανιέλ Σόλι, το 48,5%.

Ο νικητής των εκλογών θεωρείται φιλικός προς τον επιχειρηματικό κόσμο και ικανότερος να διευθετήσει τη μακροχρόνια διαμάχη με όσους πιστωτές διεκδικούν την αποπληρωμή των ομολόγων τους στο ακέραιο και οδήγησαν τη χώρα σε δεύτερη πτώχευση το 2014. Επίσης, ο κ. Μάκρι πιστεύεται ότι μπορεί να ανακόψει τον καλπάζοντα πληθωρισμό του 26%, να τονώσει την ανάπτυξη και να προσελκύσει ξένα κεφάλαια.

Στην προεκλογική του εκστρατεία ο Μάκρι είχε ταχθεί υπέρ της άρσης των ελέγχων στις κινήσεις κεφαλαίου και της συμφωνίας με τους πιστωτές που δεν έχουν συναινέσει στο «κούρεμα» των ομολόγων τους. Η Αργεντινή αντιμετωπίζει την πτώση των τιμών στις σημαντικότερες εξαγωγές της και βλέπει το δημοσιονομικό και το εμπορικό της έλλειμμα να διευρύνονται και το νόμισμά της σε συνεχή υποχώρηση.

Ήδη από την Παρασκευή, η προσδοκία των επενδυτών για στροφή του Μπουένος Αϊρες σε μια πολιτική πιο φιλική προς τις επιχειρήσεις είχε προκαλέσει γενικευμένη άνοδο των αργεντίνικων μετοχών, αλλά και των ξένων εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην Αργεντινή, καθώς και των ομολόγων της χώρας.

Σημειώνεται ότι η πρόεδρος Κριστίνα Κίρχνερ, δεν είχε δικαίωμα για τρίτη προεδρική θητεία, σύμφωνα με το Σύνταγμα της χώρας. 

Πηγή: www.kathimerini.gr 23.11.2015

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου